AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Δήμος Αγρινίου: Από 20.000 οφειλέτες ζήτησαν ρύθμιση 30 άτομα! – Δεσμεύσεις λογαριασμών

[ad_1]

Δήμος Αγρινίου: Από 20.000 οφειλέτες ζήτησαν ρύθμιση 30 άτομα! – Δεσμεύσεις λογαριασμών


Ξεπερνούν κατά πολύ τα 2 εκατ. ευρώ οι οφειλές  λέει ο Δήμος Αγρινίου, με 5.549 ειδοποιητήρια μέχρι τώρα σε οφειλέτες και έπεται συνέχεια.  Από τους 20.000 οφειλέτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ρύθμιση μόνο 30 άτομα- «Βροχή» οι δεσμεύσεις λογαριασμών.

Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας έχει φέρει αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους οφειλέτες προς τους Δήμους σε όλη τη χώρα. Οι οφειλέτες καλό είναι άμεσα να κινητοποιηθούν, διότι πλέον αν δεν ενδιαφερθούν θα δεσμεύεται ο λογαριασμός τραπέζης τους, ενώ οι τράπεζες είτε δέχθηκαν από τους Δήμους όλο τον όγκο των ΑΦΜ των οφειλετών που τους αναλογούν ή δέχονται τα ΑΦΜ τμηματικά.

Εξαιτίας των νέων δεδομένων ο Δήμος Αγρινίου ξεκίνησε να αποστέλλει ειδοποιητήρια στους οφειλέτες. Από τις 20/12/23 που ξεκίνησε τη διαδικασία αυτή έχουν αποστείλει 5.549 ειδοποιητήρια, τα οποία όμως αφορούν μόνο τα χρόνια μεταξύ του 2015 και του 2018, ενώ θα αποσταλούν ειδοποιητήρια τόσο για τα πρόσφατα χρόνια, όσο και για τα χρόνια από το 2010 και έπειτα!

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Αγρινίου, Γιάννη Φαρμάκη, «από τους περίπου 20.000 οφειλέτες που υπάρχουν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ρύθμιση μόνο 30 άτομα»!

Αξίζει να τονίσουμε πως το ποσό που χρωστάνε οι οφειλέτες του Δήμου Αγρινίου είναι τεράστιο, καθώς ξεπερνά αρκετά τα 2 εκατ. ευρώ!

Μιλώντας στη «Σ» ο κ. Φαρμάκης και παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που αφορούν τους οφειλέτες του Δήμου Αγρινίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «βάζουν τους Δήμους, συνεπώς και τον Δήμο Αγρινίου, να εκτελούν χρέη δημόσιου ταμείου».

Συγκεκριμένα ο κ. Φαρμάκης τονίζει: «τα ειδοποιητήρια ξεκίνησαν να εκδίδονται από τις 20/12/23, ενώ αφορούν το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018. Έπονται και άλλες ειδοποιήσεις για τα πρόσφατα έτη, ενώ θα αποσταλούν ειδοποιητήρια και για τις χρονιές από το 2010 και έπειτα. Ο συνολικός αριθμός των ειδοποιητηρίων που εστάλησαν μέχρι και σήμερα είναι 5.549 με τις οφειλές να ανέρχονται στα 2.210.373 ευρώ.

Οι τράπεζες «Alpha Bank» και «Attica» δέχθηκαν την παραλαβή όλου του αριθμού των ειδοποιητηρίων που τους αναλογεί, ενώ οι υπόλοιπες παραλαμβάνουν τμηματικά τα ΑΦΜ των οφειλετών. Η αρχή έγινε με 500 ΑΦΜ στην κάθε τράπεζα. Η τμηματική παραλαβή από τις τράπεζες των ΑΦΜ των οφειλετών γίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι οι τράπεζες θεωρούν ότι προκύπτει μεγάλος φόρτος εργασίας και με τον τρόπο αυτό (την τμηματική παραλαβή) μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τον φόρτο εργασίας.

Από τις 13/11/23 ο Δήμος Αγρινίου, με αρ. πρωτοκόλλου 73751, έστειλε ενημέρωση σε όλα τα ΜΜΕ, όπως επίσης ανήρτησε και στην ιστοσελίδα του ενημερώσεις προς τους οφειλέτες για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Από τους περίπου 20.000 οφειλέτες που υπάρχουν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ρύθμιση μόνο 30 άτομα. Η ίδια αντιμετώπιση από τους πολίτες υπάρχει σε όλες τις ανακοινώσεις που έκανε ο Δήμος για ρύθμιση οφειλών.

Υπάρχει ο νόμος 4978/2022 (άρθρο 30 και 31) που υπαγορεύει ότι δεν απαιτείται ειδοποίηση στον οφειλέτη για δέσμευση του λογαριασμού του, παρ’ όλα αυτά όμως ο Δήμος Αγρινίου έχει ενημερώσει. Επίσης, υπάρχει και ένας νέος νόμος, ο οποίος καθιστά υπόλογο το Διευθυντή και τον Προϊστάμενο του ταμείου του Δήμου, και του εκάστοτε Δήμου της χώρας. Συνεπώς, αν δεν προβούν σε δέσμευση λογαριασμών των οφειλετών που δεν συμμορφώνονται με τα ειδοποιητήρια του Δήμου, γίνονται υπόλογοι οι ίδιοι και παραπέμπονται αυτόματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχουμε τον ρόλο του κακού, αλλά πρέπει να γίνει ώστε να προστατέψουμε τους δημόσιους αυτούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν μόνο το μισθό τους. Είναι υποχρέωση όλων μας να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις οφειλές μας.

Η «προσέγγιση» της οφειλής που υπάρχει προς το Δήμο πρέπει να αλλάξει και από τον κόσμο. Όπως δηλαδή πληρώνουμε τον λογαριασμό του τηλεφώνου μας, κάποιον άλλο λογαριασμό ή οποιαδήποτε άλλη οφειλή μας, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε και την οφειλή προς τον Δήμο και πρέπει να την πληρώνουμε. Βάζουν τους Δήμους, συνεπώς και τον Δήμο Αγρινίου, να εκτελούν χρέη δημόσιου ταμείου, όπως δηλαδή κάποτε ήταν οι Εφορίες τώρα το ρόλο αυτό τον έχουν αναθέσει στους Δήμους ακόμη λ.χ. και για τις κλήσεις για στάθμευση από την Τροχαία.

Η διαδικασία προβλέπει μόνο δέσμευση λογαριασμού, ώστε ο οφειλέτης να έρθει στο ταμείο, ενώ όταν εξοφλήσει την οφειλή του αυτόματα την ίδια μέρα αίρεται η δέσμευση».

 

Κωνσταντίνος Χονδρός


[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Ανήλικος χωρίς δίπλωμα παρέσυρε με δίκυκλο μαθήτρια και εκπαιδευτικό στα Δυο Ρέμματα

aitoloakarnanianews

Το πρόγραμμα του 15ου Ημιμαραθώνιου “Μιχάλης Κούσης”

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Θρασύτατη κλοπή αυτοκινήτου στην Μεγάλη Χώρα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο