AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Δίκαιες τιμές και αναγνώριση της δημόσιας προσφοράς απαιτούν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων

[ad_1]

«Οι αγρότες που συμμετέχουν στην αγροοικολογική μετάβαση δεν αμείβονται σωστά ούτε από την αγορά ούτε από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ)», εξηγεί ο Jan Plagge, πρόεδρος της IFOAM Organics Europe. «Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων υποφέρουν επίσης από χαμηλές τιμές και αθέμιτο ανταγωνισμό με λιγότερο φιλόδοξα πρότυπα, παρά τα πολλά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Πολλοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τη βιολογική πιστοποίηση λόγω έλλειψης υποστήριξης από τους λιανοπωλητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

«Αλλά οι νόμιμες ανησυχίες σχετικά με τις αθέμιτες τιμές και τον ανταγωνισμό δεν πρέπει να στρέφονται λανθασμένα κατά της προστασίας της υγείας και της φύσης. Η Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική Farm to Fork είναι κρίσιμες πολιτικές και δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως αιτία των δυσκολιών των αγροτών, καθώς οι περισσότερες νομικές προτάσεις που σχετίζονται με τη γεωργία έχουν μπλοκαριστεί, απορριφθεί ή υποβαθμιστεί και έχουν μηδενικό αντίκτυπο στους αγρότες μέχρι στιγμής. ” Η προστασία της φύσης δεν στρέφεται εναντίον των αγροτών, αλλά οι άλλοι παράγοντες στον εφοδιασμό τροφίμων πρέπει να μοιράζονται περιβαλλοντικές ευθύνες αντί να επιβαρύνουν τους αγρότες. Η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στους ώμους των βιολογικών γεωργών και των καταναλωτών που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για μεθόδους παραγωγής τροφίμων που διατηρούν το κλίμα και τη βιοποικιλότητα».

Οι τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλές χώρες και μερικές φορές είναι ίσες με τις τιμές που καταβάλλονται στους συμβατικούς αγρότες, ωστόσο οι λιανοπωλητές συνεχίζουν να πωλούν βιολογικά προϊόντα με πριμοδότηση, με αποτέλεσμα υψηλότερα περιθώρια κέρδους ενώ οι βιοκαλλιεργητές υποφέρουν.

«Οι αγρότες χρειάζονται δίκαιες τιμές που να αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους αγρότες που αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να εμπλακούν σε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η βιολογική γεωργία».

[ad_2]

Source link

Related posts

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Με εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών μεταβαίνει στην πόλη

Σε τρεις άξονες δράσεις καινοτομίας για πρωτογενή στα στρατηγικά ΚΑΠ

Μέχρι 15 Μαρτίου διορθωτική πληρωμή ΕΛΓΑ 1,5 εκατ. σε πληγέντες Θεσσαλούς

Αφήστε ένα σχόλιο