AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα

[ad_1]

Χωρίς βήμα πίσω, όσον αφορά στις θέσεις του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τις δηλώσεις του πριν την έναρξη της τετ-α-τετ συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο και αφού ήδη είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην καγκελαρία, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πολύ οξύ ύφος, σημείωσε ότι «εχει το Ισραήλ επί του παρόντος πυρηνικά όπλα; Ναι, έχει, αλλά αν τους ρωτήσετε γι’ αυτό, θα σας πουν πως δεν έχουν. Ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα»  και συμπλήρωσε ότι «οι εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα είναι άλλη μια διάσταση. Θα μιλήσω ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή. Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Χαμάς αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;».

«Δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα»

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, η υποστήριξη που θα έπρεπε να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χτυπιούνται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορούν και πυροβολούν παιδιά; Θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια; Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Εμείς δεν περάσαμε από τα δεσμά του Ολοκαυτώματος και δεν είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός».

«Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Γι’ αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ για το θέμα των ομήρων είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Οι αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό».

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις»

Απαντώντας, ο Όλαφ Σολτς επιχείρησε να… επαναφέρει τον Ερντογάν στην τάξη, λέγοντας ότι «καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα».

Υπογράμμισε, δε, ότι «το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Για μια ειρηνική προοπτική, η Χαμάς δεν πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις ενέργειές της. Έχουμε διαφορετικές απόψεις (σ.σ. με τον Ερντογάν)».

Ενταξιακή προοπτική

Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, λέγοντας ότι «όποια δουλειά κι αν κάναμε στο θέμα των σιτηρών, δεν κάναμε διακρίσεις. Το 40% από το διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας έφτασε στην Ευρώπη, το 14% σε εμάς, το υπόλοιπο σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία αποφάσισε να στείλει μια σημαντική ποσότητα σιτηρών. Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να στείλει σιτηρά μέσω του διαδρόμου σε 4 ή 5 χώρες και θα λάβει μέτρα».

Και, μέσα σε όλα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε πιεστικός και για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ (μετά, μάλιστα, την έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν) λέγοντας ότι «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί μέρος της συζήτησής μας. Έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες εδώ και πολύ καιρό όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκική Δημοκρατία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Σε όλα αυτά, ο Σολτς επιχείρησε να… γλυκάνει κάπως το κλίμα, λέγοντας ότι «ο σεισμός στην περιοχή του Γκαζιαντέπ αποκάλυψε πόσο στενές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες. Δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου και χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία», θέτοντας ως βασικά θέματα της ατζέντας της συνάντησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>


[ad_2]

Source link

Related posts

«Αν κλιμακώσετε τον πόλεμο θα μας βρείτε στην αυλή σας»

Η Αργεντινή προσπαθεί να αφήσει πίσω της τα capital controls

Οδηγία-προειδοποίηση σε εμπορικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Αφήστε ένα σχόλιο