AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Δεν θα απελευθερώσουμε άλλους ομήρους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας

[ad_1]

Απειλές εξαπέλυσε η Χαμάς πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, τότε το Ισραήλ δεν θα πάρει «ζωντανούς τους αιχμαλώτους του χωρίς ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και ικανοποίηση των αιτημάτων» της.

Τα αιτήματα της Χαμάς είναι περίσσοτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αλλά και περισσότερες ανταλλαγές Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται ισραηλινές πηγές, η Χαμάς κρατά ακόμα 137 ομήρους και 20 πτώματα ομήρων επίσης.

Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι κανένα άλλο θύμα απαγωγής δεν θα φύγει ζωντανό από τη Γάζα, εκτός εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με όλα τα αιτήματά του στις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον, μερικά από αυτά τα αιτήματα ήταν για περισσότερη βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας και την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
«Ούτε ο φασιστικός εχθρός και η αλαζονική ηγεσία του… ούτε οι υποστηρικτές του… μπορούν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους τους χωρίς ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και ικανοποίηση των αιτημάτων της αντίστασης», είπε ο Ομπέιντα σε τηλεοπτική μετάδοση.

Το τελεσίγραφο ήρθε καθώς το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι από τους 137 ομήρους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση στη Χαμάς, οι 20 είναι νεκροί.

Κατά την ανακωχή μιας εβδομάδας που κατέρρευσε την 1η Δεκεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων 80 Ισραηλινών, με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Η Χαμάς είχε προηγουμένως κατηγορήσει το Ισραήλ για δολοφονίες ομήρων κατά τη διάρκεια των ανηλεών αεροπορικών επιδρομών στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τους ισχυρισμούς ως προπαγάνδα και την τρομοκρατική ομάδα ότι έπεσε τόσο χαμηλά που αρνήθηκε ακόμη και να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών της. Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ η Χαμάς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους νεκρούς ομήρους στις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα να απελευθερώσει περισσότερους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές φυλακές και να δει περισσότερα φορτηγά βοήθειας να φτάνουν στη Γάζα.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες πολέμου στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της επιδρομής και καταστροφής πολλών αρχηγείων, ο IDF επικεντρώνει τώρα τους βομβαρδισμούς του γύρω από το Χαν Γιουνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότο.

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»

Ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι στριμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες κι ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να πάει σε «ασφαλείς ζώνες» για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες.

«Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (…) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα», σχολίασε η συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς. Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της Καναδής, στην οποία προσάπτει πως δεν είναι «αμερόληπτη».

Χιλιάδες Γαζαίοι φεύγουν όπως μπορούν — με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια.«Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη και δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.

Η πόλη στα —κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

Την ώρα που όπως στηλιτεύει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει», ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε χθες απόφαση που ζητεί να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακο.

Η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, λέει ο ΟΗΕ, ενώ δεν διανέμονται παρά στη Ράφα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Αυτές είναι οι χώρες με το ισχυρότερο «brand» στον κόσμο

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Καλβίνιο, κερδίζει την κούρσα διαδοχής

Η κοινή γνώμη διαφωνεί με την παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Αφήστε ένα σχόλιο