AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Μεσολόγγι

Δεύτερη παράταση για το δρόμο στην Τουρλίδα- Για το καλοκαίρι το νέο χρονοδιάγραμμα

[ad_1]

Δεύτερη παράταση για το δρόμο στην Τουρλίδα- Για το καλοκαίρι το νέο χρονοδιάγραμμα


Δεύτερη παράταση πήρε η ανάπλαση του δρόμου στην Τουρλίδα. Το εμβληματικό έργο για το Μεσολόγγι προϋπολογισμού 3,35 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, τους τελευταίους μήνες έχει «γκαζώσει» και έχει φτάσει σε ένα ποσοστό υλοποίησης της τάξης του 65%, ωστόσο δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να θέσει νέο ορόσημο τον Ιούλιο του 2024.

Ως γνωστόν το έργο καθυστέρησε να ξεκινήσει για πολλούς λόγους, αν και η σύμβασή του υπογράφτηκε τον Ιανουάριο του 2022.  Η καθυστέρηση που υπήρξε οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι αργότερα εντάχθηκε ως υποέργο της εργολαβίας η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, η σύμβαση για το συγκεκριμένο υποέργο υπογράφτηκε αργότερα, αρκετούς δηλαδή μήνες μετά, και επειδή οι εργασίες της υπογειοποίησης προηγούνται κατασκευαστικά της ανάπλασης του δρόμου, αυτό επέφερε καθυστέρηση στο σύνολο του έργου. Επιπλέον είναι γνωστό ότι η ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας έχει «εμπλοκή» με τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της λιμνοθάλασσας και συγκεκριμένα η «εμπλοκή» παρουσιάζεται με την κατασκευή νέας γέφυρας, στη θέση της 3ης καμάρας, στο δρόμο Τουρλίδας – Μεσολογγίου.

Η καθυστέρηση στο έργο που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών για τη λιμνοθάλασσα επέφερε καθυστέρηση και στο έργο της Περιφέρειας για την ανάπλαση του δρόμου. Και αυτό γιατί υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση με την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και του πυθμένα για να ξεκινήσει το έργο του Υπουργείου.

Τέλος καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών υπήρξε επειδή τροποποιήθηκε η  κυκλοφοριακής μελέτης ως προς το πλάτος του οδοστρώματος (έγινε διπλάτυνση από 6,50 μ σε 6,80 μ,), αλλά και επειδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης ιδίως την περίοδο του Αυγούστου δεν μπορούσαν να εκτελεστούν εργασίες. Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα για τη χρηματοδότηση του έργου, εξαιτίας των καθυστερήσεων, αφού μεταφέρεται κανονικά στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Η ανάπλαση του δρόμους της Τουρλίδας είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα, που αφορά την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού».

Το έργο αποβλέπει στην αναβάθμιση ανάπλαση ΕΟ οδού μήκους 3,8 χλμ που με αφετηρία τη πόλη του Μεσολογγίου διασχίζει τη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και καταλήγει στη περιοχή της Τουρλίδας. Με την παρέμβαση της αναβάθμισης προβλέπεται η ανάδειξη- αξιοποίηση του μεγαλύτερου πλάτους της νησίδας, για ήπια μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων με ενδιάμεσους σταθμούς που θα περιλαμβάνουν στέγαστρα – χώρους ανάπαυσης και παρατηρητήριο. Η οδός θα διατηρηθεί με κατάλληλες κυκλοφοριακές προσαρμογές για την κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία οκτώ θέσεων ανάπαυσης – αναψυχής. Στις θέσεις αυτές θα δημιουργηθούν στέγαστρα, χώροι ανάπαυσης και παρατηρητήρια, ενώ θα γίνουν και φυτεύσεις. Επίσης θα διαθέτουν χώρους στάθμευσης, που θα εξυπηρετούν και τις δραστηριότητες αλιείας, χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Τόσο στα σημεία των παρεμβάσεων, όσο και σε όλο το μήκος της οδού θα τοποθετηθεί φωτισμός, σήμανση, κάδοι και παγκάκια, θα επιστρωθούν κατάλληλα υλικά και θα διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής κίνηση πεζών και ποδηλατών.

Δημήτρης Παπαδάκης

 

 

 

[ad_2]

Related posts

ΚΚΕ: Καταγγέλλει την κυβέρνηση για την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Μουσείου Βάσως Κατράκη

aitoloakarnanianews

Δήμος Μεσολογγίου: Μη ομαλή η μετάβαση

aitoloakarnanianews

Μεσολόγγι: Την Κυριακή 31 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για τη νέα στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο