AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Διακοπή της απότομης αύξησης των τιμών γεωργικών προϊόντων το 2023 βάσει Eurostat

[ad_1]

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τους δείκτες των γεωργικών τιμών για το 2023 υποδεικνύουν μια μετάβαση από τις απότομες αυξήσεις τιμών που χαρακτήριζαν το 2021 και το 2022.

Η συνολικά μετριοπαθής αύξηση στην τιμή των γεωργικών προϊόντων αντικατοπτρίζει αντιθέσεις μεταξύ των επιμέρους προϊόντων. Ενώ καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών για το ελαιόλαδο (54%), τις πατάτες, συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων (23%), τους χοίρους (22%) και τα αυγά (20%), καταγράφηκε σημαντική μείωση (26%) στα δημητριακά (σύνολο που περιλαμβάνει σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη και βρώμη, καθώς και άλλα είδη δημητριακών).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23% και εκείνη των ενεργειακών λιπαντικών μειώθηκε κατά 12%. Από την άλλη πλευρά, η μέση τιμή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 9%, όπως και οι σπόροι και το φυτικό απόθεμα.


Οι τιμές πατάτας αυξήθηκαν σε 24 χώρες της ΕΕ

Μια εκτεταμένη ξηρασία το 2023 επηρέασε τα επίπεδα παραγωγής ορισμένων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των πατατών. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε τις τιμές, την αύξηση της πατάτας σε 24 χώρες της ΕΕ. Οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα στη Γερμανία (49%), τη Σλοβακία (48%) και την Κροατία (44%). Μείωση καταγράφηκε σε τρεις χώρες: Βέλγιο (-18%), Κύπρο (-14%) και Αυστρία (-4%).

Οι τιμές των λιπασμάτων μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ

Οι τιμές των λιπασμάτων το 2023 ήταν χαμηλότερες από ό,τι το 2022 σε 22 χώρες της ΕΕ (από 26 με διαθέσιμα στοιχεία). Οι τιμές μειώθηκαν ταχύτερα στο Λουξεμβούργο (-46%), τη Σουηδία (-41%) και τη Φινλανδία (-39%). Αντίθετα, οι τιμές ήταν υψηλότερες στην Κύπρο (14%), στη Μάλτα (9%), στην Ελλάδα (6%) και στη Ρουμανία (3%).

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Περισσότεροι από δύο δισ. άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό

Μην ανησυχείτε, υπομονή κι άλλη δηλαδή

Oι ελαιώνες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή

Αφήστε ένα σχόλιο