AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Δράση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού – Τον Απρίλιο εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού στο Αγρίνιο

[ad_1]

Δράση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού – Τον Απρίλιο εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού στο Αγρίνιο


Δράση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία τον Απρίλιο εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού. Κώστας Μπόκας: «Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ένα στα τρία παιδιά, πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα την ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός στην Ευρώπη φτάνει στο ένα στα τέσσερα παιδιά. Παράλληλα, μόλις 4 στα 10 παιδιά, ζητούν βοήθεια για να λύσουν το πρόβλημά τους. Πολύ λίγα από αυτά (μόλις 1/6) θεωρούν ότι η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η υποστήριξη στα σχολεία, δεν επαρκούν.   Ο σχολικός εκφοβισμός ή μπούλινγκ (school bullying) αποτελεί επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται σκόπιμα και επανειλημμένα από ένα μαθητή ή μια ομάδα μαθητών σε ένα άλλο μαθητή ή ομάδα μαθητών με λιγότερη δύναμη για την πρόκληση σωματικής ή/και ψυχολογικής βλάβης. Με βάση τα αντίστοιχα δεδομένα το 2000, το 14.7% των μαθητών ηλικίας 8-12 ετών στην περιοχή της Αθήνας, έχουν υποστεί εκφοβισμό.

Το φαινόμενο προϋπήρχε όμως πλέον παρουσιάζει ραγδαία εξάπλωση τα τελευταία χρόνια στις ευαίσθητες ηλικίες που απαρτίζουν την ελληνική κοινωνία. Διάφορες πρωτοβουλίες λαμβάνονται ειδικά αυτή ην εποχή για τον περιορισμό του τερατώδους φαινομένου που μαστίζει τα ελληνικά σχολεία, μάλιστα, πριν από λίγα 24ωρα η Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ευσταθία Καπαγιάννη, κάλεσε με εγκύκλιο τους αρμόδιους Εισαγγελείς Ανηλίκων να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανηλίκων.

Σε αυτή την λογική, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, θέλοντας να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου σχεδίασε την υλοποίηση δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, οι δράσεις του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ. ήταν η διαδικτυακή παρουσίαση Ενημερωτικού Οδηγού που είχε εκπονήσει ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας για τη Διαχείριση και την Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού (Bullying), την Τρίτη 5 Μαρτίου, σε ζωντανή μετάδοση από το κανάλι του Ε.Ε.Σ. στο YouTube καθώς και ενημέρωση για τη Διαχείριση και την Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού (Bullying), που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην πλατεία Συντάγματος.

mpokas
O Κώστας Μπόκας

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Κώστας Μπόκας, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αγρινίου του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας στη «Συνείδηση». «Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, σε σημείο να μιλάμε, πλέον, για μάστιγα. Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες τόσο για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας και τις οικογένειες τους όσο και για τη σχολική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα. Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υποστηρίζει διαρκώς την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων μέσα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του και αυτό θα κάνουμε και στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως εξήγησε στην «Σ» ο κ. Μπόκας σύντομα θα υπάρξει ειδική εκδήλωση του Ε.Σ. στο Αγρίνιο. «Πρόκειται για μέρος της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για το κοινωνικό αυτό θέμα ο Ερυθρός Σταυρός, ως οφείλει από τον κοινωνικό του ρόλο. Στις αρχές Απριλίου πρόκειται να κάνουμε κάτι ολοκληρωμένο και συγκροτημένο γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου», τόνισε.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ξεκινήσει εκστρατείες κατά του σχολικού εκφοβισμού ήδη από το 2018 με αφορμή μια τραγωδία, η οποία συγκλόνισε τότε το πανελλήνιο, με την αυτοχειρία του 14χρονου μαθητή από την Αργυρούπολη της Αττικής. Ήδη από τότε γίνονταν ενέργειες προκειμένου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, να ξεκινήσουν επισκέψεις στα σχολεία όλης της χώρας, με σκοπό την ενημέρωση και την επικοινωνία με τους μαθητές για την πρόληψη του bullying.

Αλλάζει και το σχολείο από το bullying – Έρχεται πανελλαδική καμπάνια

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα σχέδιο καταπολέμησης της βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού, στο οποίο θα εμπλακούν τα συναρμόδια υπουργεία με το βάρος να πέφτει στο υπουργείο Παιδείας. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αυστηροποίηση των ποινών, όπως η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και η ευκολότερη αποβολή από το σχολείο και με το σχέδιο θα εφαρμοστούν μέτρα του σχετικού νόμου 5029 που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2023, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Οι βασικοί άξονες, σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι:

-Θα θεσπισθεί: α) η αυστηροποίηση των «ποινών» με την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, β) θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε ο σύλλογος διδασκόντων να μπορεί ευκολότερα να αποβάλει έναν μαθητή από το σχολείο και γ) θα επανέλθει διαχωρισμός των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

-Κρίνεται απαραίτητο να συνταχθούν πρωτόκολλα αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοσχολικής βίας, την ίδια στιγμή που οι εκπαιδευτικοί είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των γονιών θυτών. Οι γονείς θα καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις των παιδιών τους στο σχολείο (π.χ. πληρώνοντας φθορές σε εξοπλισμό).

-Τα παιδιά θα μπορούν να απευθύνονται για τα προβλήματα που τα απασχολούν εντός του σχολείου στους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς χωρίς να έχουν σχετική συναίνεση γονέων, όπως ισχύει σήμερα.

-Καμπάνια εθνικής εμβέλειας με εντολή του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας και άλλων εμπλεκομένων υπουργείων και δημόσιων φορέων. Η καμπάνια θα μεταδώσει τα μηνύματα για την εξάλειψη του φαινομένου σε όλες τις εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες: μαθητές – δάσκαλοι / καθηγητές και γονείς. Ως προς τους μαθητές, θα υπάρξει ξεχωριστός σχεδιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες

-Ενα από τα κεντρικά μηνύματα της καμπάνιας θα είναι η προτροπή προς τους μαθητές που βιώνουν εκφοβισμό να μιλήσουν και να «καταγγείλουν» τα περιστατικά. Και αυτό θα συμβαίνει μέσω αναφοράς στην πλατφόρμα του υπ. Παιδείας που θα αναρτηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία. Μαθητές (μέσω ταυτοποίησης από το myschool) και γονείς (μέσω ταυτοποίησης από την ΑΑΔΕ) θα μπορούν να υποβάλλουν λεπτομερείς αναφορές για περιστατικά που έχουν λάβει χώρα εντός ή εκτός του σχολικού περιβάλλοντος και ωραρίου. Τις αναφορές θα εξετάζουν επιτροπές αποτελούμενες από τον διευθυντή Εκπαίδευσης, τον διευθυντή του σχολείου και ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ώστε να μεριμνούν για την επίλυσή τους. Η σημασία της πλατφόρμας για ανώνυμες αναφορές από μαθητές καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ελάχιστα παιδιά μιλούν όταν υφίστανται μπούλινγκ από άλλα παιδιά.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θ. Μαυρομμάτη με Συλλόγους επαγγελματιών

 


[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Νέα αποχή έως τις 12 Μαρτίου για τον Δικηγορικό Σύλλογο

aitoloakarnanianews

Γ.Ε. Αγρινίου.: Στις 30 και 31 Μαρτίου το «1ο Σεμινάριο Κλασικού Χορού»

aitoloakarnanianews

Υποχρεωμένοι σε αναγκαστικά μέτρα για χρέη άνω των 50 ευρώ οι Δήμοι – Τι λέει στη “Σ” ο Β. Φωτάκης

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο