AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση του Ισραήλ

[ad_1]

Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ

Εκτός από τα διεθνή προβλήματα, φαίνεται ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί και εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση της χώρας.

Επίθεση υπουργών στους στρατιωτικούς

Σύμφωνα με ισραηλινικά και διεθνή ΜΜΕ, σε… ροντέο μετατράπηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης, όπου, σύμφωνα με τα εκτενή και λεπτομερή ρεπορτάζ, σημειώθηκε ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών (κυρίως προερχόμενων από τα πιο ακραία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μπένιαμιν Νετανιάχου) και εκπροσώπων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπουργοί επιτέθηκαν σε εκπροσώπους του Ισραηλινού Στρατού (IDF) που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του επιτελείου Χερζί Χαλεβί. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο Υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ και ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας Νταβίντ Αμσαλέμ εξέφρασαν την οργή για το γεγονός ότι ο IDF σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αξιωματούχους που είχαν υποστηρίξει την αποδέσμευση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 σε έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Αρένα

Σε κάποιο σημείο, ο υπουργός Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ (ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του IDF) φώναξε στους υπουργούς που επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου λέγοντας ότι «αυτή είναι μια επαγγελματική έρευνα, τι σχέση έχει με την απεμπλοκή; Ο αρχηγός του επιτελείου διεξάγει μια γ…μένη έρευνα για το τι συνέβη τώρα για να εξυπηρετήσει τους στόχους του πολέμου και την ικανότητά μας να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση στο βορρά. Αυτή δεν είναι μια εθνική έρευνα».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση εξετράπει πλήρως και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ μετατράπηκε σε αρένα. Ένας από τους παριστάμενους υπουργούς ανέφερε στο KAN news ότι «ήταν μια άθλια συζήτηση που οδηγήθηκε σε έκρηξη. Επιτέθηκαν στον στρατό. Μερικά ανώτερα στελέχη από τον χώρο της άμυνας έφυγαν στη μέση». Ένας άλλος υπουργός δήλωσε ότι «μας είπαν ότι άκουσαν τις κραυγές των υπουργών έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων».

«Είναι ντροπή αυτό που συνέβη»

«Είναι ντροπή αυτό που συνέβη εκεί. Μπορείς να επικρίνεις τον στρατό, αλλά επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου προσωπικά. Πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό το συμβούλιο αξίζει να λαμβάνει αποφάσεις για την ασφαλεία μας. Δεν Θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί όταν οι στρατιώτες μας στο πεδίο μάθουν τι συνέβη εκεί και πώς επιτέθηκαν στον αρχηγό του επιτελείου τους», είπε άλλος υπουργός. Τελικά, ο Νετανιάχου διέκοψε τη συνάντηση, λέγοντας στον Χαλεβί ότι «μερικές φορές χρειάζεται να ακούσεις τους υπουργούς».

Η παρέμβαση Νετανιάχου ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια κατευνασμού των ακροδεξιών με τους οποίους έχει συνάψει κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά εύθραυστος. Ήδη ο Μπεν-Γκβιρ έχει ξεκαθαρίσει ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης, ενώ αντίστοιχες θέσεις εκφράζουν και τα άλλα μικρά κόμματα του Ισραήλ που σήμερα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Από την άλλη, πάντως, αναγνωρίζεται ότι θα πρέπει να τηρήσει ισορροπίες και με την ηγεσία του IDF εν μέσω επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Οι κινεζικές τράπεζες αρχίζουν να «τα μαζεύουν» από τη Ρωσία, λόγω κυρώσεων

300 μετασεισμοί μετά τα 7,4 Ρίχτερ

Και, ξαφνικά, έκανε την εμφάνισή της και η ρωσική πολεμική αεροπορία

Αφήστε ένα σχόλιο