AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Είκοσι ενοχλητικοί Κύπριοι στην Αθήνα


Τι κρατάμε από την κάθοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα; Κρατάμε τους είκοσι ενοχλητικούς Κύπριους μέσα στα αστυνομικά κρατητήρια που συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τούρκου Προέδρου.

Το έγκλημά τους; Γιατί φώναζαν συνθήματα εναντίον του Τούρκου ηγέτη, γιατί κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κύπριοι άνοιξαν ένα πανό που έγραφε: «Erdogan, we will fight until the last Turk is out of Cyprus» (Ερντογάν, θα αγωνιστούμε μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος από την Κύπρο). Μήπως δεν έχουν δικαίωμα οι Κύπριοι που διαμένουν στην Αθήνα να διαδηλώνουν εναντίον του ηγέτη της χώρας η οποία κατέχει την μισή τους πατρίδα; Εμείς λέμε πως σίγουρα έχουν κάθε δικαίωμα και οφείλουν να διαδηλώνουν με κάθε ευκαιρία και να γίνονται ενοχλητικοί.

Μπορεί βεβαίως στην Αθήνα κάποιοι, διαχρονικά, να μην τους ενοχλεί η παρουσία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Εμάς εδώ, πάλι, μας ενοχλεί η παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού. Μπορεί στην Αθήνα να σταθμίζουν ως πιο σημαντικό να κάνουν τεμενάδες στον Τούρκο Πρόεδρο. Εμάς, πάλι, εδώ μας φοβίζει η επεκτατική πολιτική του Τούρκου ηγέτη ο οποίος έδειξε πολλές φορές πόσο αδίστακτος μπορεί να είναι.

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι το σύνθημα στο πανό ήταν ρατσιστικό. Και θα το στηρίξουν στο ότι αναφερόταν σε Τούρκο και όχι σε «Τούρκο στρατιώτη». Είμαστε σίγουροι ότι οι γνωστοί κύκλοι να σπεύσουν και πάλι να προβούν σε υποδείξεις ότι έπρεπε να υπάρξει σεβασμός στον υψηλό φιλοξενούμενο της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιοι γνωστοί κύκλοι θα έχουν σίγουρα ενοχληθεί γιατί κάποιοι τόλμησαν να κρατήσουν την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί κι αυτή η σημαία ενοχλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν την θέλει μπροστά του γιατί ως γνωστό για τον Τούρκο ηγέτη πρόκειται περί μίας «εκλιπούσας». Πρόκειται για μία χώρα που δεν την αναγνωρίζει η Τουρκία.

Αντί λοιπόν οι αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κράτη, φρόντισαν να μαζέψουν είκοσι ενοχλητικούς Κύπριους γιατί θα θύμωνε ο υψηλός προσκεκλημένος. Φρόντισαν εν ολίγοις να αντιγράψουν αυτό που συνήθως συμβαίνει μέσα στην ίδια την Τουρκία όποτε κάποιοι τολμήσουν να βγουν στους δρόμους και να αμφισβητήσουν τον Ερντογάν. Όποιος προβεί σε διαδήλωση την οποία δεν εγκρίνει ο Ερντογάν (δηλαδή δεν είναι συγκέντρωση υποστηρικτών του) σπεύδουν αμέσως να τους μαζέψουν και να τους βάλουν στα κρατητήρια. Αυτό ακριβώς έπραξε χθες και η ελληνική αστυνομία. Ακολούθησε πιστά τις απαιτήσεις των Τούρκων που δεν θέλουν και δεν επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να διαδηλώνει εναντίον του Ερντογάν. Και καθόλου τυχαίο το ότι οι ελληνικές αρχές είχαν βγάλει απαγορευτικό για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στα σημεία απ’ όπου θα περνούσε ο Ερντογάν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αφορά πέντε, δέκα, είκοσι άτομα. Δεν είναι θέμα του πόσοι είχαν συγκεντρωθεί. Δεν είναι θέμα εάν αυτοί που διαδήλωναν είναι δεξιοί ή αριστεροί. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει να κάμει με τη σύλληψη μιας ομάδας Κυπρίων που ήθελαν να εκφράσουν ελεύθερα τη δική τους άποψη. Δικαιούνται ή δεν δικαιούνται; Εμείς λέμε πως δικαιούνται. Και επειδή ακριβώς έχουν αυτό το δικαίωμα όφειλε και οφείλει ακόμα και σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία να κινηθεί προς υποστήριξη των πολιτών της. Όπως θα έπραττε κάθε σοβαρή χώρα που θα έβλεπε τους πολίτες της να φυλακίζονται επειδή θέλησαν να διαδηλώσουν. Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές γιατί συνέλαβαν Κύπριους πολίτες οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να εκφραστούν εναντίον του Ερντογάν ή του όποιου Ερντογάν. Γιατί εάν η ελληνική αστυνομία είχε προβεί σε σύλληψη πέντε ή δέκα Τούρκων, σήμερα θα ξεσπούσε μείζον θέμα. Στην προκειμένη περίπτωση θα πουν κάποιοι «ήταν ορισμένοι δεξιοί/ακροδεξιοί», όπως και τότε με τον Οζάλ που και πάλι βρέθηκαν κάποιο ενοχλητικοί Κύπριοι να διαταράξουν το καλό κλίμα Αθηνών και Άγκυρας.

Φιλελεύθερος

Source link

Related posts

Πάμε για πόλεμο Ιράν-Ισραήλ; – Infognomon Politics

Σάββας Καλεντερίδης: Κανείς δεν μιλάει! Μείζων ζήτημα για το ΝΑΤΟ

Σάββας Ιακωβίδης στη Σημερινή: Ποια είναι τα σενάρια Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό για να εξουδετερώσει την τουρκική στοχοθεσία;

Αφήστε ένα σχόλιο