AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Ασφαλιστικα

Εγκύκλιος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους -Τι προβλέπει

[ad_1]

Εγκύκλιος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Tην προσαύξηση της σύνταξης, την είσπραξη εισφοράς 10% μέσω εργοσήμου από το εισόδημα και την αδιάλειπτη καταβολή της σύνταξής αναπηρίας, προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τους συνταξιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να εργαστούν, αναδιαμορφώνεται ολόκληρο το σύστημα ελέγχου της εργασίας των συνταξιούχων.

Ειδικότερα:

– Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να το δηλώσουν στον Φορέα.

Για τον σκοπό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα,

– ΠΡΟΣΟΧΗ: Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

– Η παρακράτηση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματος τους από την εργασια.

– Κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικώς υπακτέας στην ασφάλιση του Φορέα απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατ’ εξαίρεση, η εξ ιδίου δικαιώματος κύρια και επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος αναστέλλεται για όσο διάστημα παρέχεται υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 62ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου.

– Ειδικά για τους συνταξιούχους αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) από την 1η Ιανουαρίου 2024 παύει πλέον ο έλεγχος των ασφαλιστικών οργάνων σχετικά με το ύψος αποδοχών/ εισοδήματος από την εργασία/ αυτοαπασχόληση τους και οι συντάξεις αναπηρίας καταβάλλονται ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής ή μη μόνιμης εργασίας.

– Μετά τη διακοπή της απασχόλησης, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, κατόπιν αιτήσεώς του.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκινούν από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης του συνταξιούχου.

Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η Μαϊου .2016, οι οποίοι συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016.

Αναλυτικά:

[ad_2]

Source link

Related posts

Τα «μυστικά» για μεγαλύτερη σύνταξη

Εργαζόμενοι: Τι ισχύει με την άδεια «άνευ αποδοχών» στον ιδιωτικό τομέα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων – Τι διεκδικούν

Αφήστε ένα σχόλιο