AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

«Εμφύλιος» Ζελένσκι-Ζαλούζνι, για «ευρύτερες αλλαγές» μιλάει το Κίεβο

[ad_1]

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να αντικαθιστά τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι και επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι θέλει να τον απομακρύνει.

Υπό εξέταση

Οι φήμες περί αντικατάστασης του Ζαλούζνι προκάλεσαν ταραχή στο εσωτερικό της Ουκρανίας, καθώς ο στρατηγός είναι αρκετά δημοφιλής, όχι μόνο στις τάξεις του στρατού, αλλά και στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων έμοιαζε να ενσαρκώνει την προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, κερδίζοντας προβολή και συμπάθεια στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας του.

Μιλώντας στην ιταλική κρατική τηλεόραση RAI, ο Ζελένσκι είπε πως σκέφτεται έναν «ολικό ανασχηματισμό» των αξιωματούχων που τον περιβάλλουν, που δεν αφορά μόνο τον τομέα του στρατού και μόνο ένα άτομο. «Πράγματι σκέφτομαι αυτήν την αντικατάσταση. Είναι υπό εξέταση ολόκληρη η ηγεσία της χώρας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι κακές, ιδίως από τη στιγμή που ο Ζαλούζνι δήλωσε στον Economist ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει «παγώσει», αμφισβητώντας το αφήγημα περί νίκης της Ουκρανίας.

Επιφυλάξεις

Ουκρανοί στρατιώτες που μίλησαν στο Reuters είναι επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος μπορεί να αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι. Μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι το 72% των Ουκρανών θα έβλεπε αρνητικά την απόλυση του Ζαλούζνι, με μόνο το 2% να τη βλέπει θετικά. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατηγός θα μπορούσε μετά τη λήξη του πολέμου (ή εν πάση περιπτώσει μετά το τέλος των εχθροπραξιών) να αποτελέσει «αντίπαλον δέος» για τον Ζελένσκι.

Ωστόσο, φαίνεται ότι και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Ζαλούζνι εν μέσω πολέμου, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναστάτωση στο στράτευμα, αλλά και επιχειρησιακές ανατροπές που, εν τέλει θα μπορούσαν να βλάψουν τους στόχους της Ουκρανίας για ανακατάληψη των υπό ρωσική κατοχή εδαφών στα ανατολικά και νότια της χώρας. Βέβαια, ρεπορτάζ δυτικών μέσων έχουν αναφέρει ότι ο Ζαλούζνι, μετά τις πρώτες ημέρες της θερινής αντεπίθεσης των Ουκρανών, όταν διαπίστωσε ότι οι Ρώσοι ήταν καλά οχυρωμένοι, αποφάσισε ανατροπή του σχεδιασμού.

«Αν θέλουμε να νικήσουμε, πρέπει όλοι να σπρώξουμε προς την ίδια κατεύθυνση, πεπεισμένοι για τη νίκη», είπε ο Ζελένσκι, καθώς ο πόλεμος δεν εξελίσσεται καλά για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αγωνίζονται να συγκρατήσουν πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών. Τον Δεκέμβριο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση «δεν πέτυχε τα επιθυμητά αποτελέσματα», φράση που κρίθηκε ως ευθεία βολή στον Ζαλούζνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Με ληστεία από το 2013 συνδέονται ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του Γερουσιαστή

Νέος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο πρώην ΥΠΟΙΚ Λικ Φρίντεν

Στις ΗΠΑ ο Χακάν Φιντάν, ρίχνει στο παζάρι για τα “F 16” και… το Σύμφωνο Φιλίας με την Ελλάδα

Αφήστε ένα σχόλιο