AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 81% στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων από την Ουκρανία το 2023


Σύμφωνα με αναφορές του Infoindustry News Agency και την παρακολούθησή του για την αγορά λιπασμάτων, η Ουκρανία κατάφερε να αυξήσει την δική της παραγωγή λόγω του σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού, των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου και της σταθερής κατανάλωσης λιπασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η κατανάλωση λιπασμάτων μειώθηκε στο τέλος του 2023, ο συνολικός όγκος των αγορών αυξήθηκε. Η αύξηση των εισαγωγών λιπασμάτων ήταν εντυπωσιακή το πρώτο τρίμηνο, παρατηρήθηκε όμως μείωση το δεύτερο τρίμηνο. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι, από τις 18 Δεκεμβρίου 2023, ο συνολικός όγκος των εισαγωγών αζωτούχων λιπασμάτων έχει ήδη υπερβεί ξεπεράσει τους 1,08 εκατ. τόνους, καθιστώντας την αγορά έτοιμη για ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Dmytro Gordeychuk, ειδικό στην αγορά λιπασμάτων στην InfoIndustry, από την 1η Δεκεμβρίου, οι παραγωγοί αζωτούχων λιπασμάτων αντιμετώπισαν ασήμαντα αποθέματα. Αναμένεται ότι, κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2024, οι αγρότες θα προμηθευτούν τουλάχιστον 800 χιλιάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου και έως 600 χιλιάδες τόνους ουρίας. Κάποια από τα λιπάσματα έχουν ήδη αγοραστεί. Ταυτόχρονα, μέχρι τις αρχές του 2024, η αγορά θα έχει συγκεντρώσει περισσότερα από τα μισά των απαιτούμενων αζωτούχων λιπασμάτων για την περίοδο σποράς. Εντούτοις, υπάρχει περιορισμένη ζήτηση και αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς να αυξήσουν τις τιμές.

Source link

Related posts

Πιστώσεις για το 50% της κρατικής αρωγής σε 3.403 δικαιούχους

Έως 27 Νοεμβρίου αιτήσεις κτηνοτρόφων για τα 95 ευρώ/χοιρομητέρα

Σε άνοδο ο πληθωρισμός το Μάρτιο, ανατιμήσεις 67,2% σε ελαιόλαδο

Αφήστε ένα σχόλιο