AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

ΕΝΦΙΑ: Παράταση δηλώσεων για έκπτωση 10%

[ad_1]

Ολιγοήμερη παράταση μέχρι και την 1η Μαρτίου πήρε η προθεσμία που έληγε χθες για τις δηλώσεις ιδιοκτητών ασφαλισμένων ακινήτων οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Στην ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, και διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διευκρινίζεται για άλλη μια φορά ότι ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Με βάση την ίδια απόφαση προβλέπεται ότι οι αιτήσεις των φορολογουμένων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.

Επίσης προβλέπεται ότι η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αιτιολογώντας την παράταση τόνισε ότι «η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων, όπως και η επιβεβαίωση των στοιχείων των ασφαλισμένων κατοικιών είναι μια σύνθετη διαδικασία, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ως εκ τούτου, κρίναμε απαραίτητη την παράταση των αρχικών προθεσμιών για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους δικαιούχους, πλέον ως την 1η Μαρτίου 2024

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα myPROPERTY 344.000 αιτήσεις. Από τις αιτήσεις αυτές ενώ περίπου 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 δηλώσεις για επιμέρους διορθώσεις και συμπληρώσεις. Για τις εγκεκριμένες δηλώσεις, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων (ΑΤΑΚ) θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το φόρο να είναι μειωμένος έως 10% σε σχέση με πέρυσι. Οσες δηλώσεις χρειάζονται μικρές διορθώσεις αυτές, θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία, εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το πράσινο φως για να ευεργετηθούν και αυτοί από την έκπτωση στο βασικό φόρο ακινήτων .

Με βάση τα επίσημα στατιστικά των δηλώσεων οι τέσσερις στις δέκα «κόπηκαν» από την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η κατοικία είτε δεν ήταν ασφαλισμένη και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα είτε η ασφαλισμένη αξία ήταν μικρότερη των 900 ευρώ το τ.μ.

Με βάση το νόμο, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ετσι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών φόρος μειώνεται 10%, για 9 μήνες η έκπτωση είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Related posts

Επίσκεψη Διοικητή 6ης ΥΠΕ στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας

aitoloakarnanianews

Με δυναμική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Salon Mondial du Tourisme 2024 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο/Τραυματισμός ποδοσφαιριστή σε γήπεδο (φωτο)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο