AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Εξαπλώνονται και στο Αγρίνιο τα συνθετικά ναρκωτικά – Ανησυχητική η αύξηση

[ad_1]

Εξαπλώνονται και στο Αγρίνιο τα συνθετικά ναρκωτικά – Ανησυχητική η αύξηση


Ανησυχητική η αύξηση των συνθετικών ναρκωτικών – Εξαπλώνονται και στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. «Όλο και συχνότεροι οι χρήστες “σίσα” στην περιοχή», λέει η επιστημονικά υπεύθυνη του «Οδυσσέα»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αυξανόμενη ανησυχία, στα όρια του συναγερμού, επικρατεί τα χρόνια μετά την πανδημία στις τάξεις του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ ανά την χώρα για την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών από όλο και νεότερους σε ηλικία χρήστες, ειδικότερα μάλιστα συνθετικών ουσιών που γίνονται ερασιτεχνικά και πάμφθηνα από υλικά που δεν απαγορεύονται! Οι τοπικές δομές πρόληψης, όπως το πολυδύναμο κέντρο του ΟΚΑΝΑ στο Αγρίνιο και το Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το κλίμα αυτό της ανησυχίας.

Πρόκειται για μια τάση την οποία ακολουθούν ομάδες νέων ανθρώπων, γεγονός που αλλάζει το παραδοσιακό προφίλ των χρηστών που συγκαταλέγονταν παλαιότερα σε ένα περιορισμένο κομμάτι του λεγόμενου «περιθωρίου», κάτι που συμβαίνει και ως προς την κοκαΐνη που φαίνεται να έχει γίνει κάτι πολύ συνηθισμένο.

Όπως εξήγησε, για παράδειγμα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ- «Έξοδος», Σωτήρης Μπουντής, τα τελευταία χρόνια μια νέα τάση σε ευρεία κλίμακα εντοπίζεται σε νέες γενιές που εμπλέκονται με τη χρήση των ναρκωτικών, ξεπερνώντας τα όρια της χρήσης του χασίς και που οδηγούνται πολύ πιο εύκολα σε άλλα ναρκωτικά με κυρίαρχη την κοκαΐνη και όχι μόνο.

Καταγράφεται μια «νομιμοποίηση» του συγκεκριμένου ναρκωτικού στη συνείδηση νέων ανθρώπων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης κοινωνικής στάσης ζωής. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτό το μοντέλο εντάσσονται πλέον εκτός από τους ενήλικες και μερίδα των ανηλίκων και στην περιοχή της Λάρισας, γεγονός που είναι αρκετά ανησυχητικό.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται και τα περιστατικά των διακινήσεων τέτοιων ναρκωτικών, γεγονός που δείχνει πως «υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση από νέες ομάδες ανθρώπων». Η οικονομική κρίση, ο γενικότερος κοινωνικός αποκλεισμός, τα κοινωνικά αδιέξοδα, οδηγούν μια μερίδα των νέων ανθρώπων στην παραβατικότητα και στη χρήση ναρκωτικών, στην αύξηση της βίας κτλ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κοινωνικό πρόβλημα που στηρίζεται πάνω στα σημερινά αδιέξοδα πολλών ανθρώπων και που έχει ως αποτέλεσμα την παραβατικότητα, τα ναρκωτικά και η βία, δεν αφορά μια μικρή ομάδα ανθρώπων όπως παλαιότερα, αλλά επηρεάζει μεγαλύτερη ομάδα νέων που αναζητούν λύσεις γύρω από «πρότυπα» που έχουν στο επίκεντρο τους το χρήμα, τα ναρκωτικά κτλ. Η ανάγκη για κοινωνική ανάδειξη, για αναβάθμιση του οικονομικού status, αλλά και το κυνήγι του εύκολου και γρήγορου χρήματος έχουν επηρεάσει πλέον μια μερίδα της νέων ανθρώπων που θεωρούν ότι οι παραπάνω ανάγκες τους καλύπτονται με την χρήση και την διακίνηση ναρκωτικών κτλ.

Φαίνεται, δε, το υπουργείο να έχει ως στρατηγικό στόχο την δημιουργία μιας ενιαίας διοίκηση του πεδίου των εξαρτήσεων χωρίς να δίνει προτεραιότητα στο επιστημονικό έργο, την θεραπευτική δουλειά στις δομές και την δημιουργία ενός αξιόπιστου και επαρκούς πλέγματος υπηρεσιών για τους πολίτες με προβλήματα εξάρτησης, από την πρόληψη, μέχρι την θεραπεία και την επανένταξη.

Σχετικά με το ζήτημα, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», Dr Αθανασία Δημητρίου, ψυχολόγος Ph.D Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων, δεν έχει καλά νέα. Όπως υποστηρίζει, όχι μόνο είναι υπαρκτό το θέμα με ναρκωτικά όπως το «σίσα», αλλά παρατηρείται σε όλο και μικρότερες ηλικίες, από την προεφηβική ακόμη!

Η Dr Αθανασία Δημητρίου

«Είναι μια αλήθεια και δεν πρέπει να την κρύβουμε, τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο μετά από μια μακρά περίοδο που τουλάχιστον είχαμε μια σχετική νηνεμία. Το κακό είναι ότι αυτού του είδους τα ναρκωτικά παράγονται από υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, λαμβάνονται άμεσα από τους χρήστες κι έχουν μεγαλύτερες συνέπειες, διότι δεν είναι μόνο η φαρμακευτική και οι συνέπειές της, υπάρχει και το θέμα της «νόθευσης» όταν περιέχονται υλικά όπως η χλωρίνη ή τα υγρά μπαταρίας! Δεν είναι μόνο τα συμπτώματα δηλαδή, είναι άμεσα θέμα υγείας», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την Dr. Δημητρίου δεν πρόκειται μόνο για χρήστες που έτσι κι αλλιώς θα έκαναν χρήση, πλέον μιλάμε για ένα status, έναν τρόπο ζωής. «Μάλιστα, δεν αρκεί να ενοχοποιήσουμε μόνο τα κοινωνικά δίκτυα, έχει παρατηρηθεί ότι η διαλυμένη ή η προβληματική οικογένεια, η βία στο σπίτι ή το σχολείο, η αδιαφορία των οικείων και η απουσία φίλων, όλα αυτά είναι κοινές συνισταμένες για να κάνει χρήση κάποιος ναρκωτικών που ξέρει ότι θα του κάνουν σε έναν χρόνο την ζημιά που θα του έκανε π.χ. ακόμη και η κοκαΐνη σε σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα», τονίζει.

Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που περιέχει υγρό μπαταρίας αυτοκινήτου ή χλωρίνη

Το σίσα χαρακτηρίζεται ως η “κόκα των φτωχών” περιέχει πολύ επικίνδυνες διεγερτικές ουσίες που μπορούν να σε κρατήσουν άγρυπνο έως και 24 ώρες και πωλείται στην τιμή των 2 ή 3 ευρώ η δόση. Το νέο συνθετικό ναρκωτικό κάνει θραύση όχι μόνο στις πιάτσες των τοξικομανών αλλά και στα σχολεία. Δυστυχώς έφηβοι 14 και 15 ετών κάνουν χρήση αυτού του πολύ εθιστικού ναρκωτικού το οποίο προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους χρήστες.

Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες. Το σίσα πιθανότατα προέρχεται από τις αραβικές χώρες και περιέχει έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που παρασκευάζεται με την ανάμειξη διεγερτικών ουσιών με πολύ τοξικές ουσίες όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, ακόμη και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων.
Δεν μπορείς να κοιμηθείς, μένεις άγρυπνος ακόμη και 24 ώρες, δεν μπορείς να φας, διαστέλλονται τα μάτια, έχεις λογοδιάρροια. Διαλύει το μυαλό, βρίζεις, ξεφεύγεις, έχεις μανία να χτυπήσεις και να κλέψεις. Δημιουργεί ψευδαισθήσεις,  προκαλεί απώλεια βάρους, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης έχουν καταγραφεί θάνατοι που ενδέχεται να συνδέονται με το σίσα.
Το σίσα πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι χρήστες να στρέφονται σε αυτό, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Είναι περίπου 30 με 40 νέες ουσίες το χρόνο(!) και έχουν συσσωρευτεί περίπου 200 ουσίες (κυρίως μεθαμφεταμίνη)διεγερτικές που παράγονται από νόμιμες πρώτες ύλες σε υποτυπώδη εργαστήρια με ελάχιστες χημικές γνώσεις, επομένως είναι φθηνές και έρχονται να υποκαταστήσουν την κοκαΐνη και την ηρωίνη. Το σίσα είναι η πρώτη ουσία που από την Ελλάδα εξαπλώθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο.
Το σίσα κυρίως καπνίζεται αλλά έχουμε και αναφορές για την ενέσιμη χρήση της. Άτομα που έχουν κάνει χρήση του νέου ναρκωτικού αναφέρουν πως είναι 10 φορές πιο ισχυρό σε αποτέλεσμα από τη ηρωίνη και δυστυχώς το σίσα σχετίζεται με την έξαρση του ιού HIV που έχουμε στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κλείνει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Αιτωλικό – Στο…Μεσολόγγι θα μεταβαίνουν οι πελάτες

 

[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο – Παγκρήτιος Σύλλογος: Καντάδες και χοροί στο κέντρο της πόλης (εικόνες + video)

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Ο χορός των Φίλων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Παρασκευή 1η Μαρτίου

aitoloakarnanianews

Τίμησαν την Τσικνοπέμπτη οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγρινίου (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο