AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Επίσημα πλέον Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά η τυροκομία των Κυκλάδων

[ad_1]

Η τυροκομία στις Κυκλάδες αντιπροσωπεύει μια μακραίωνη παράδοση, άμεσα συνυφασμένη με τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες των κατοίκων των νησιών. Αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, «ένα στοιχείο γευστικής μνήμης» που κουβαλά κανείς μαζί του φεύγοντας από τις Κυκλάδες. Η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στον κλάδο της τυροκομίας όσο και στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, με την ανάδειξη, προστασία, ενδυνάμωση και προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού στοιχείου της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των στοιχείων της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης μέσα από το δίκτυο Aegean Cuisine, στο μητρώο του οποίου έχουν εγγραφεί έως αυτή τη στιγμή 108 τυριά από δεκαοκτώ παραγωγούς σε εννέα νησιά των Κυκλάδων, ως προτεινόμενα από το δίκτυο προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό στάθηκε εξαρχής αρωγός και στήριξε την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. για την εγγραφή της τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης του φακέλου για την εγγραφή της παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003), το Επιμελητήριο Κυκλάδων αναγνωρίζει τη συμβολή των τυροκόμων των Κυκλάδων στη διατήρηση αυτής της παράδοσης, καθώς και όλης της κοινότητας που ασχολείται, αντλεί έμπνευση και δημιουργεί με αφορμή το τυρί. Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες του στον κ. Δημήτρη Ρουσουνέλο για την πρωτότυπη έρευνα και σύνταξη του φακέλου της εγγραφής.

[ad_2]

Source link

Related posts

Η Unipakhellas τιμήθηκε με το βραβείο WorldStar 2024 για τις Βιώσιμες Λύσεις της

Απόσυρση από ΕΦΕΤ φυτικών μπισκότων με αλλεργιογόνο ουσία

Χαμένες προσδοκίες

Αφήστε ένα σχόλιο