AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Παιδι

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, υψηλότερος κίνδυνος για την καρδιά στα παιδιά [μελέτη]

[ad_1]

Έρευνα υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε μία υγιή εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού

Οι γυναίκες που εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη στην εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να φέρουν στον κόσμο παιδιά που θα αναπτύξουν καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς τους σε νεαρή ηλικία, ανέφεραν επιστήμονες τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024.

Μέχρι την ηλικία των 12 ετών, τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή να διαγνωστούν με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλό σάκχαρο στο αίμα, σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν εγκυμοσύνες χωρίς επιπλοκές.

Η έρευνα υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε μία υγιή εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Τα συμπεράσματα υποστηρίζουν επίσης την υπόθεση της «εμβρυϊκής προέλευσης των νοσημάτων των ενηλίκων», η οποία υποδηλώνει ότι πολλές χρόνιες παθήσεις μπορεί να έχουν ρίζες στην προσαρμογή του εμβρύου στο περιβάλλον της μήτρας.

Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη, η οποία παρακολουθεί μία διεθνή ομάδα από 3.300 ζεύγη μητέρας-παιδιού για πάνω από μία δεκαετία. Περίληψη της μελέτης δημοσιεύθηκε σε συμπλήρωμα στο American Journal of Obstetrics and Gynecology τον Ιανουάριο.

«Αυτό δημιουργεί έναν πιθανό φαύλο κύκλο για τα παιδιά, όπου το παιδί διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και, στη συνέχεια, όταν αυτά τα κορίτσια γίνουν γυναίκες και μείνουν έγκυες και τα ίδια, έχουν ήδη αυξημένες πιθανότητες να έχουν πιο σοβαρή υπέρταση και διαβήτη στην εγκυμοσύνη», δήλωσε ο Δρ. Kartik K. Venkatesh, πρώτος συντάκτης της μελέτης, μαιευτήρας και περιγεννητικός επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα της προληπτικής φροντίδας και της έγκαιρης παρέμβασης, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στην πρώιμη παιδική ηλικία, προκειμένου να σπάσει ο κύκλος, πρόσθεσε.

«Ο αντίκτυπος για τα παιδιά είναι σε δεκαετίες από τώρα, οπότε το ερώτημα είναι: Τι μπορούμε να κάνουμε εδώ και τώρα για να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή τους υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους;», τόνισε ο Δρ Venkatesh.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε ανωμαλίες στην καρδιαγγειακή υγεία από νωρίς, ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να εφαρμόσουμε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα;», συμπλήρωσε.

Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, επίσης, μπορεί να ωφεληθούν από την αναζήτηση φροντίδας ακόμη και πριν συλλάβουν, πρόσθεσε, καθώς πλέον, και λόγω πιο προχωρημένης ηλικίας, όλο και περισσότερες γυναίκες ξεκινούν εγκυμοσύνες με παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκολάτα: Πώς επιλέγουμε την καλύτερη και πόση πρέπει να τρώμε

ΥΓΕΙΑ: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διαδερμικές εμφυτεύσεις ορθοτοπικής τριγλώχινας βαλβίδας

Κρυολόγημα και γρίπη: Ποια είναι η διαφορά και πώς καταπολεμούνται τα συμπτώματα

[ad_2]

Source link

Related posts

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς με το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο

Είναι ασφαλή τα φάρμακα κατά τον θηλασμό;

Οι γιατροί συνιστούν ψυχραιμία και συμβουλεύουν τους γονείς

Αφήστε ένα σχόλιο