AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

Επιστήμονες ανακάλυψαν το λόγο που οι άνθρωποι έχασαν την ουρά τους: Η γενετική μετάλλαξη που άλλαξε τα πάντα (vid)

[ad_1]

Το σημαντικό αυτό εύρημα της μελέτης εντοπίζει την εξελικτική απόκλιση μεταξύ των πρωτευόντων με ουρά, όπως οι πίθηκοι, και εκείνων χωρίς ουρά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που φωτίζει μια κομβική στιγμή στην ανθρώπινη εξέλιξη, οι επιστήμονες εντόπισαν τη γενετική μετάλλαξη που ευθύνεται για την απουσία ουράς στους ανθρώπους και στους πλησιέστερους πιθηκοειδείς συγγενείς μας. Το σημαντικό αυτό εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εντοπίζει την εξελικτική απόκλιση μεταξύ των πρωτευόντων με ουρά, όπως οι πίθηκοι, και εκείνων χωρίς ουρά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, σε μια συγκεκριμένη μεταβολή στο DNA μας που συνέβη πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια.

Στο επίκεντρο αυτής της εξελικτικής ιστορίας βρίσκεται το γονίδιο TBXT, το οποίο είναι γνωστό ότι επηρεάζει το μήκος της ουράς μεταξύ των ζώων που την διαθέτουν.

Η απαρχή αυτής της ανακάλυψης ήταν τόσο προσωπική όσο και επιστημονική, καθώς προκλήθηκε από ένα περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη ο Bo Xia, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης. Ο Xia, μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τώρα κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Broad, γοητεύτηκε από την εξελικτική προέλευση αυτής της υποτυπώδους δομής. Η περιέργεια και η διορατικότητά του οδήγησαν σε μια εξερεύνηση που θα αποκάλυπτε ένα από τα γενετικά κλειδιά της ανθρώπινης εξέλιξης.

Ο Itai Yanai, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός διευθυντής των εργαστηρίων εφαρμοσμένης βιοπληροφορικής στο NYU Langone Health, επαίνεσε την καινοτόμο προσέγγιση του Xia, τονίζοντας τη νέα προοπτική που έφερε σε ένα μακροχρόνιο επιστημονικό ερώτημα.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον ρόλο των στοιχείων Alu, επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών DNA που είναι μοναδικές στα πρωτεύοντα θηλαστικά, στην εισαγωγή γενετικής μεταβλητότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο τέτοια στοιχεία μέσα στο γονίδιο TBXT που υπάρχουν στους μεγάλους πιθήκους. Τα στοιχεία αυτά, που βρίσκονται σε παραδοσιακά παραγνωρισμένα τμήματα του DNA, γνωστά ως ιντρόνια, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην έκφραση του γονιδίου.

Εισάγοντας αυτά τα στοιχεία Alu σε ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν την απώλεια ουράς που παρατηρείται στην εξέλιξη του ανθρώπου και των πιθήκων, παρέχοντας μια άμεση σύνδεση μεταξύ αυτής της γενετικής μετάλλαξης και του φυσικού χαρακτηριστικού. Το πείραμα αυτό όχι μόνο επιβεβαίωσε τη γενετική βάση για την απουσία της ουράς σε ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά και υπέδειξε ότι αυτή η προσαρμογή μπορεί να αποτέλεσε ένα σκαλοπάτι προς την ανάπτυξη της διποδικής κίνησης, ενός καθοριστικού χαρακτηριστικού της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το γενετικό υπόβαθρο ενός από τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά μας.

[ad_2]

Source link

Related posts

Μια Ιστορία από την Πόλη: Το μεγάλο ντοκιμαντέρ του Gazzetta για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ κάνει πρεμιέρα στο YouTube!

Stoiximan Basket League: Στη Θεσσαλονίκη για να αφήσει πίσω το ντέρμπι ο Παναθηναϊκός

Μουρίνιο: Αποθέωση και χειροκρότημα κατά την αποχώρηση του από το προπονητικό κέντρο της Ρόμα

Αφήστε ένα σχόλιο