AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Εργασιακα

Εργατικά ατυχήματα: Μαύρο ρεκόρ με 182 νεκρούς το 2023

[ad_1]

Αρνητικό ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα κατάγράφηκε πέρυσι στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, μόνο το 2023, 182 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 286 τραυματίστηκαν σοβαρά από εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με την ανεξάρτηση έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Το 2022 οι νεκροί ήταν 104 και σοβαρά τραυματίες 140. Και όλα αυτά την ώρα που δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στις επιχειρήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 11 Δεκεμβρίου, το  Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια: Δύο λέξεις- ένας στόχος», με στόχο την “έναρξη ενός ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου για τη βελτίωση των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στη Χώρα μας”, χωρίς όμως να προσκληθούν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Σεπτέμβριο, η Επιθεώρηση Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την παροχή οδηγιών για την αποτελεσματική και πληρέστερη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων, τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους προς όφελος της δράσης πρόληψής τους και την εφαρμογή ενιαίων διαδικασιών σε όλες τις υπηρεσίες ΑΥΕ της Επιθεώρησης εργασίας.

Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν και είναι πολλά. Χαριστική βολή ήταν η οργανωτική μετάβαση του πρώην ΣΕΠΕ στο νέο καθεστώς λειτουργίας, με την απόσχιση του το υπουργείο και τη σύστασή του ως ανεξάρτητης Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τεχνικοί επιθεωρητές της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ελάχιστοι σε ορισμένες περιοχές της χώρας, και όπως γίνεται κατανοητό, η δραματική αυτή υποστελέχωση  αποτελεί δέλεαρ, ώστε να παρανομούν οι εργοδότες.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 2024!! ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 100 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ! ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ – ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΖΩΗΣ !!

ΑΔΕΔΥ: Εργατικό ατύχημα δημοσίου υπαλλήλου

ΑΔΕΔΥ: Η απεργία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους

Αφήστε ένα σχόλιο