AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Ζαχαροπλαστεία – αρτοποιεία Αγρινίου: Βασιλόπιτες για όλα τα βαλάντια

[ad_1]

Ζαχαροπλαστεία – αρτοποιεία Αγρινίου: Βασιλόπιτες για όλα τα βαλάντια


 Βασιλόπιτες για όλα τα βαλάντια θα βρουν οι καταναλωτές στα ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία του Αγρινίου, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 14 ευρώ και 17 ευρώ η τιμή της βασιλόπιτας στα ζαχαροπλαστεία και 13 ευρώ και 15 ευρώ στα αρτοποεία.

Με αισιοδοξία αναμένεται να έρθει το νέο έτος στους ζαχαροπλάστες και τους αρτοποιούς . Το «μήνυμα» της αισιοδοξίας «ελήφθη» από τους επαγγελματίες των δύο αυτών κλάδων μέσω των πωλήσεων της βασιλόπιτας.

Φέτος, οι καταναλωτές επέλεξαν να γευτούν τις πρώτες στιγμές του νέου χρόνου κάτι νόστιμο και κυρίως ποιοτικό, επιλέγοντας έτσι τη βασιλόπιτά τους από τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία της πόλης.

Οι καταναλωτές επέλεξαν κυρίως βασιλόπιτες μικρού και μεσαίου μεγέθους. Ο λόγος της επιλογής αυτής δεν ήταν μόνο τα μέλη της οικογένειάς τους ή οι προσκεκλημένοι τους, αλλά και οικονομικός, αν και οι περισσότεροι καταναλωτές στις τοπικές επιχειρήσεις δεν εξέφρασαν προβληματισμό για την τιμή της βασιλόπιτας.  Τα αρτοποιεία διατήρησαν την τιμή της βασιλόπιτας στα περσινά επίπεδα, ενώ στα ζαχαροπλαστεία η τιμή αυξήθηκε λίγο.

Χωρίς να υποστεί καθίζηση ως προς την ζήτηση η παραδοσιακή βασιλόπιτα, αντιθέτως μάλιστα, πολλοί πελάτες ζητούσαν και άλλα είδη βασιλόπιτας, αλλά η «ζυγαριά», τουλάχιστον στην τοπική αγορά «γέρνει» σαφώς υπέρ της παραδοσιακής βασιλόπιτας όπως μάλιστα προαναφέραμε.

Η «Σ» συνομίλησε με επαγγελματίες και των δύο κλάδων, οι οποίοι τόνισαν πως καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες, ώστε να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, παρά τις τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες που έχουν υποστεί οι ίδιοι, ενώ και όποια αύξηση διαπιστώσουν οι καταναλωτές θα είναι σε τέτοιο πλαίσιο, ώστε να τους επιτρέπει να είναι ικανοποιημένοι σε συνάρτηση με την ποιότητα της βασιλόπιτας.

Ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων, Κώστας Σάββας δήλωσε: «οι παραγγελίες για βασιλόπιτες ξεκίνησαν από την Πέμπτη, όπως επίσης και οι αγορές. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι έντονο, διότι πλέον το αρτοποιείο παράγει πάρα πολύ καλές και γευστικές βασιλόπιτες και τις προσφέρει σε πάρα πολύ καλές τιμές. Τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, οι καταναλωτές μας προτιμούν περισσότερο και από τα ζαχαροπλαστεία και αισιοδοξούμε πως έτσι θα γίνει και φέτος. Στην τοπική αγορά η τιμή της βασιλόπιτας φέτος κυμαίνεται μεταξύ 13 ευρώ και 15 ευρώ, στα περσινά δηλαδή επίπεδα χωρίς να υπάρχει αύξηση ούτε 10 λεπτών. Στα περσινά επίπεδα είναι και το χριστόψωμο. Τα τελευταία χρόνια όμως η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει μειωθεί. Αυτό συνεπάγεται ο κόσμος που θα αγοράσει δεύτερη βασιλόπιτα είναι πολύ λίγος, περίπου το 20% των πελατών μας δηλαδή. Μάλιστα, όταν στο σπίτι είναι μόνο δύο άτομα επιλέγουν τη μικρή βασιλόπιτα του ενός κιλού, ενώ κατά κανόνα οι υπόλοιποι καταναλωτές ψωνίζουν τις μεσαίες βασιλόπιτες. Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν την παραδοσιακή βασιλόπιτα τύπου κέικ, η οποία πλέον είναι εμπλουτισμένη με βούτυρο, ξύσμα πορτοκαλιού, αλλά υπάρχουν και οι πιο «εξελιγμένες» που είναι χωρίς ζάχαρη, red velvet κλπ οι οποίες στην τοπική αγορά καταλαμβάνουν μικρό ποσοστό. Ο κόσμος επιλέγει τα τελευταία χρόνια τα αρτοποιεία για να προμηθευτεί την βασιλόπιτά του, όπως προαναφέραμε, έχουμε δηλαδή πάρει μεγάλο μερίδιο από τα ζαχαροπλαστεία, διότι, εκτός της καλύτερης τιμής έχουμε πολύ ποιοτικές βασιλόπιτες και κυρίως τις παρασκευάζουμε την μία μέρα για να τις πουλήσουμε την επόμενη μέρα και αυτό είναι σημαντικό».

Ο Λεωνίδας Πλατανίας (ζαχαροπλαστείο «Λεωνίδας») επεσήμανε: «οι τιμές φέτος έχουν μια μικρή αύξηση. Το κιλό κοστίζει φέτος 16 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι παίρνουν βασιλόπιτες του 1 κιλού και 200 γραμ. ή και λίγο μεγαλύτερες, αναλόγως φυσικά και πόσο θα βγει, αρκεί να είναι μεσαίου μεγέθους.

Από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου να προμηθευτεί βασιλόπιτα. Πλέον ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει όλες τις βασιλόπιτες που υπάρχουν, με σοκολάτα, γεμιστές με πραλίνα, με μπουένο και γι’ αυτό «φεύγουν» όλες, αλλά η κλασσική έχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Η αγοραστική δύναμη του κόσμου εξαιτίας της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά έχει μειωθεί και προσπαθεί συνεχώς να περιορίσει τις αγορές του. Όταν  δηλαδή στο παρελθόν κάποιος έπαιρνε μια μεγάλη βασιλόπιττα, τώρα προμηθεύεται μια μεσαία ή όταν στο παρελθόν έπαιρναν και δεύτερη βασιλόπιτα την οποία είχαν κυρίως ως το πρωινό τους, τώρα περιορίζονται στη μία. Σημασία όμως έχει πως ο κόσμος επιλέγει ποιοτικά προϊόντα και γι’ αυτό έχει στραφεί στο ζαχαροπλαστείο».

Ο Δημήτρης Βλάχος (ζαχαροπλαστείο «Esperia») τόνισε: «κάθε πέρυσι και καλύτερα ισχύει πλέον. Οι βασιλόπιτες κυμαίνονται στην τοπική αγορά από 14 μέχρι και 17 ευρώ το κιλό, είναι για όλα τα βαλάντια. Ξεκίνησε η ζήτηση, μάλιστα εδώ και μέρες, διότι πολλοί προμηθεύονται βασιλόπιτα από το Αγρίνιο, που σαφώς είναι παρασκευασμένη με ποιοτικά προϊόντα, για να πάνε να αλλάξουν χρόνο σε μεγάλο αστικό κέντρο ή επειδή θα απουσιάσουν λόγω ταξιδιού ή γιατί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου εκτός σπιτιού. Τις προμηθεύονται νωρίτερα, ώστε να μην έχουν έγνοια της βασιλόπιτας την τελευταία ημέρα.

Ο κόσμος πλέον έχει αντιληφτεί τη διαφορά της ποιότητας μεταξύ μιας βασιλόπιτας από ένα τοπικό – συνοικιακό ζαχαροπλαστείο και μιας βασιλόπιτας από μια αλυσίδα, συνεπώς είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτή τη μικρή διαφορά που θα του εξασφαλίσει όμως ποιότητα και γεύση από πραγματικά υλικά.

Επίσης, πλέον έχουν αντιληφτεί ότι συχνά οι μεγάλες αλυσίδες πουλάνε βασιλόπιτες με τα γραμμάρια. Δηλαδή πληρώνουν 11 ευρώ για 600 γραμμάρια. Ταυτόχρονα όμως έχουν αντιληφθεί πως στα τοπικά και συνοικιακά ζαχαροπλαστεία μπορούν να ψωνίσουν μια αληθινή και γευστική βασιλόπιτα του ενός κιλού σε άκρως ανταγωνιστική τιμή.

Με δύο λόγια επιστρέφει ο κόσμος στις επιλογές που έκανε κατά τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80, επιστρέφει δηλαδή στα γειτονικά ζαχαροπλαστεία σιγά – σιγά. Ο κόσμος θέλει να δοκιμάσει όλες τις βασιλόπιτες και γι’ αυτό «φεύγουν» όλες, αυτές δηλαδή με καρύδια, με κόκκινο παντεσπάνι, με τη σοκολάτα, αλλά οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν την κλασσική βασιλόπιτα».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση   

Πάτρα: Η τύχη “χαμογέλασε” εις διπλούν! Υπερτυχεροί με κέρδη 500.000 ευρώ, στον πρώτο λαχνό του Εθνικού Λαχείου (ΦΩΤΟ)

[ad_2]

Related posts

Αγρίνιο: Δύο άτομα στο νοσοκομείο μετά από σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτων στην Ίσκου (εικόνες)

aitoloakarnanianews

«Zoom» από το Αγρίνιο στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα του 2030 (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αμπάρια Παναιτωλίου: Με αστυνομική συνδρομή ολοκληρώνεται η αναβάθμιση

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο