AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Ηλεκτροσόκ, εικονική εκτέλεση: Γυναίκα που συνελήφθη για σχέσεις με το δίκτυο Φετουλάχ Γκιουλέν αφηγείται βασανιστήρια από την αστυνομία

[ad_1]

Μια γυναίκα που συνελήφθη για τη διεύθυνση κοιτώνα που συνδεόταν με το κίνημα Γκιουλέν περιέγραψε σε συνέντευξή της στον ειδησεογραφικό ιστότοπο  Kronos τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της στο αντιτρομοκρατικό τμήμα της δυτικής επαρχίας Αφιόν (Ακροϊνόν της Φρυγίας) της Τουρκίας.

 

Η Aysun Işınkaralar, μια 35χρονη μηχανικός μεταλλείων-μεταλλουργός, η οποία συνελήφθη στις 7 Μαΐου 2018 επειδή διηύθυνε έναν κοιτώνα για κορίτσια που συνδεόταν με το θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν, το οποίο έκτοτε έχει κλείσει, πέρασε 56 μήνες στη φυλακή και αποφυλακίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Η δοκιμασία της Işınkaralar καταγράφηκε σε έκθεση του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (TİHV), η οποία έριξε φως στη σκληρή μεταχείριση κρατουμένων και φυλακισμένων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

 

Ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση, η Işınkaralar λέει ότι υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ, απόπειρες στραγγαλισμού, σεξουαλική παρενόχληση και εικονική εκτέλεση. «Μου έκαναν ηλεκτροσόκ στους αστραγάλους μου, πρώτα στα δεξιά, μετά στα αριστερά, μετά και στα δύο. Ένιωσα τον ηλεκτρισμό σε όλο μου το σώμα, από τα δόντια μου μέχρι τις ρίζες των μαλλιών μου. Νόμιζα ότι θα πέθαινα», ανέφερε η ίδια σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kronos.

Η καταγγελία της Işınkaralar περιγράφει επίσης πώς οι αστυνομικοί απείλησαν να τη γδύσουν και της έβαλαν όπλο στο αυτί. Η μεταχείριση αυτή σταμάτησε μόνο όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Sezgin Tanrıkulu και Ömer Faruk Gergerlioğlu επέστησαν την προσοχή στις καταγγελίες για βασανιστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, τα σωματικά και ψυχικά σημάδια της Işınkaralar παραμένουν και συνεχίζει να υπόκειται σε ψυχιατρική θεραπεία και να λαμβάνει αντικαταθλιπτικά για να αντιμετωπίσει το ψυχικό τραύμα.

 

Οι ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν τρεις ημέρες μετά την κράτηση και εν συνεχεία στις κλειστές φυλακές τύπου E του Αφιόν όπου η Işınkaralar φυλακίστηκε αργότερα, επιβεβαίωσαν την παρουσία σημαδιών βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ουλών και στους δύο αστραγάλους. Τα ευρήματα αυτά, ωστόσο, δεν συμπεριελήφθησαν στους επίσημους φακέλους, ώστε να αποκρυφθούν τα αποδεικτικά στοιχεία των βασανιστηρίων.

Η έκθεση του TİHV υπογραμμίζει τις σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις των βασανιστηρίων στην Işınkaralar και σημειώνει ότι τα συμπτώματά της εξακολουθούν να υφίστανται παρά τη βελτίωση που επέφερε η θεραπεία. Η TİHV αναφέρει ότι η μαρτυρία της είναι αξιόπιστη και συνάδει με τις ιατρικές και τις ψυχιατρικές εκθέσεις της.

 

Μετά την απελευθέρωσή της, η Işınkaralar αγωνίζεται να επανενταχθεί στην κοινωνία. Είναι άνεργη λόγω του ποινικού της μητρώου και του στίγματος των υποτιθέμενων δεσμών της με το κίνημα Γκιουλέν. Οι προσπάθειές της να βρει εργασία έχουν αποτύχει ακόμη και μετά από επιτυχείς συνεντεύξεις λόγω της φυλάκισής της.

 

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια έγιναν ευρέως διαδεδομένα και συστηματικά στα τουρκικά κέντρα κράτησης. Η έλλειψη αποδοκιμασίας (των πρακτικών αυτών) από ανώτερους αξιωματούχους και η προθυμία συγκάλυψης των καταγγελιών αντί της διερεύνησής τους είχαν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας.

 

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.turkishminute.com/2024/02/10/electric-shock-mock-execution-woman-detain-over-gulen-links-recounts-torture-police/

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Στέφανος Καραβίδας: Αυτά τα όπλα χρειαζόμαστε!

Η φωνή της Αρμενίας: Χάκαραν κυβερνητικές δομές! Ρώσοι, Ισραηλινοί και Τούρκοι στο κόλπο

Καταπατήθηκαν δύο αρχές του πολέμου

Αφήστε ένα σχόλιο