AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η αστική γεωργία αποδείχτηκε ότι έχει εκπληκτικά υψηλά κλιματικά τέλη

[ad_1]

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε αστικούς κήπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν αποτύπωμα άνθρακα έξι φορές μεγαλύτερο κατά μέσο όρο από τα ίδια προϊόντα που καλλιεργούνται σε συμβατικά αγροκτήματα, σύμφωνα με ερευνητές.

Αγρότες και κηπουροί από 73 αστικές τοποθεσίες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ συμμετείχαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Nature Cities. Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για τη σύγκριση των εκπομπών της αστικής και της παραδοσιακής γεωργίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε αστικά αγροκτήματα και κήπους έχουν αποτύπωμα άνθρακα που είναι, κατά μέσο όρο, 6 φορές μεγαλύτερο από τα συμβατικά καλλιεργούμενα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα κατά μέσο όρο, τα τρόφιμα που παράγονται μέσω της αστικής γεωργίας εκπέμπουν 0,42Kg ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα ανά μερίδα, 6 φορές υψηλότερα από τα 0,07 kg CO2 e ανά μερίδα συμβατικής καλλιέργειας.

Ωστόσο, μερικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται στις πόλεις ισοδυναμούσαν ή ξεπέρασαν τις αποδόσεις της συμβατικής γεωργίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι ντομάτες που καλλιεργούνται στο έδαφος υπαίθριων αστικών αγροτεμαχίων είχαν χαμηλότερη ένταση άνθρακα από τις ντομάτες που καλλιεργούνται σε συμβατικά θερμοκήπια, ενώ η διαφορά εκπομπών μεταξύ συμβατικής και αστικής γεωργίας δεν παρατηρήθηκε για καλλιέργειες όπως τα σπαράγγια που συχνά διανέμονται με αεροπλάνο.

Περίπου το 20% έως 30% των κατοίκων των πόλεων παγκοσμίως ασχολούνται με κάποια μορφή αστικής γεωργίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λαμβάνει χώρα στο έδαφος σε υπαίθρια οικόπεδα. Η καλλιέργεια τροφίμων στις πόλεις έχει οφέλη, όπως η μείωση των υψηλών θερμοκρασιών από την άσφαλτο και το τσιμέντο που παγιδεύει θερμότητα. Παρέχει επίσης βασικά κοινωνικά οφέλη και οφέλη για την υγεία στα άτομα που εμπλέκονται, ενισχύοντας την ψυχική τους υγεία, βελτιώνοντας τη διατροφή τους και ενισχύοντας τα τοπικά κοινωνικά δίκτυα.

Η έρευνα σχετικά με τις καλλιέργειες που επιλέγουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες της πόλης υποδηλώνει ότι τα κίνητρά τους για την επιλογή ενός  λαχανικού ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από προτεραιότητες όπως η ισορροπημένη διατροφή ή οι πολιτιστικές προτιμήσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να καλλιεργήσουν τρόφιμα που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα στην πόλη που ζουν. Αλλά το πιο κοινό κίνητρο μεταξύ αυτών που συμμετείχαν οι επιστήμονες για αυτήν την έρευνα ήταν η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

«Οι εξαιρέσεις που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη μας υποδηλώνουν ότι οι επαγγελματίες της αστικής γεωργίας μπορούν να μειώσουν τις κλιματικές επιπτώσεις τους καλλιεργώντας καλλιέργειες που συνήθως καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο ή με αερομεταφορές, εκτός από την πραγματοποίηση αλλαγών στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του χώρου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jason Hawes

Η εναλλαγή των καλλιεργειών δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει η αστική γεωργία πιο φιλική προς το κλίμα, διαπίστωσαν οι συγγραφείς. «Οι περισσότερες από τις κλιματικές επιπτώσεις στα αστικά αγροκτήματα οφείλονται στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους », δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Benjamin Goldstein. «Αυτές οι φάρμες λειτουργούν συνήθως μόνο για λίγα χρόνια ή μια δεκαετία, επομένως τα αέρια του θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των υλικών δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά».

Η παράταση της διάρκειας ζωής των υλικών και των κατασκευών, όπως τα υπερυψωμένα κρεβάτια, τα δοχεία κομποστοποίησης και τα υπόστεγα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος ενός αστικού κήπου. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης την επαναχρησιμοποίηση αστικών απορριμμάτων, όπως τα συντρίμμια οικοδομής και την κατεδάφιση για την κατασκευή δομών που να προάγουν την βιωσιμότητα.

Τα κοινωνικά οφέλη της αστικής γεωργίας είναι τόσο υψηλά που, όταν ληφθούν υπόψη μαζί με τις εκπομπές άνθρακα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξακολουθούν να υπερτερούν της συμβατικής γεωργίας, κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: Bloomberg

[ad_2]

Source link

Related posts

Το World of Beer έρχεται 10-12 Μαΐου 2024 στην Τεχνόπολη

Kαταρρίπτεται σταδιακά ο μύθος της υγιεινής vegan εναλλακτικής στα τυροκομικά

H Arla επενδύει 210 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί η μοτσαρέλα στην Ευρώπη

Αφήστε ένα σχόλιο