AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Η αφρικανική σκόνη εξαφάνισε την Θεσσαλονίκη

[ad_1]

Σε απόκοσμο σκηνικό «ξύπνησε» σήμερα η Θεσσαλονίκη, αφού το κοκτέιλ υγρασίας και αφρικανικής σκόνης δημιούργησε μια αρκετά ομιχλώδη ατμόσφαιρα.

Στοιχεία μάλιστα από τον τομέα Μετεωρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έδειξαν πως υπήρξαν αυξημένα επίπεδα σκόνης τις τελευταίες μέρες, που μεγιστοποιήθηκαν χθες και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μαθηματικό – Μετεωρολόγο και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ Δημήτριο Μπαμπζέλη, η σκόνη προέρχεται από τα βάθη της Σαχάρας, ενώ μετακινείται ανάλογα με τα καιρικά συστήματα και την κυκλοφορία του ανέμου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη και προσθέτει: «Όταν φυσάει νοτιάς, έχουμε αυξημένη υγρασία στην περιοχή μας. Επειδή υπάρχει άπνοια στην επιφάνεια της θάλασσας τις τελευταίες μέρες, έχουμε και αυξημένη σχετική υγρασία με αποτέλεσμα σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο να δημιουργείται έντονο στρώμα ομίχλης. Η Θεσσαλονίκη, που είναι παραθαλάσσια πόλη, επηρεάζεται από όλη αυτή την ομίχλη, η οποία διαλύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι εντελώς. Ακόμη και τώρα, όλος ο Θερμαϊκός Κόλπος μέχρι και τις παρυφές του Πηλίου είναι καλυμμένος από ομίχλη και σκόνη».

Λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, υπήρξαν και καθυστερήσεις στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».


[ad_2]

Source link

Related posts

Πέθανε ο σπουδαίος Φυσικός Γιώργος Γραμματικάκης

«Παίζουμε τις κουμπάρες» – Εξερράγη η Ρούλα Πισπιρίγκου στο δικαστήριο

7 περίεργα πράγματα που υπάρχουν και ίσως αγνοείτε! (vid)

Αφήστε ένα σχόλιο