AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η διαχείριση ρίσκου προτεραιότητα για επιτυχημένες αποφάσεις σποράς το 2024


Συνέντευξη του Γιώργου Ζανάκη, MSc, PhD Marketing & Development Manager της Corteva

Θα µπορούσαµε να πούµε ότι έχουµε µπροστά µας µια χρονιά δύσκολων επιλογών µεταξύ των εαρινών καλλιεργειών; 

Γενικά,  το 2024 προβλέπεται να είναι δύσκολη από οικονοµικής άποψης χρονιά για όλο το βόρειο ηµισφαίριο µε στενά περιθώρια κέρδους για τον παραγωγό, καθώς οι τιµές παραγωγού είναι σε χαµηλά σχετικά επίπεδα και το κόστος παραγωγής αυξηµένο. Οι δαπάνες για ενέργεια, σπόρους και φυτοπροστατευτικά συνεχίζουν να αυξάνονται. Συνετή διαχείριση, εµπεριστατωµένες αποφάσεις και διαχείριση ρίσκου θα καθορίσουν το οικονοµικό αποτέλεσµα.

Η ∆ιαχείριση του Ρίσκου είναι ο πιο σηµαντικός παράγοντας επιτυχίας για το 2024:

  1. Έλεγχος κόστους παραγωγής (ιδιαίτερα στις αγορές παγίων κεφαλαίων).
  2. Συνεχής ενηµέρωση σχετικά µε την οικονοµική κατάσταση, την πορεία των καλλιεργειών στις µεγάλες χώρες παραγωγής και τα αποθέµατα αγροτικών προϊόντων.
  3. Αξιοποίηση ευκαιριών πωλήσεων της παραγωγής, για να «κλειδώσουµε» ικανοποιητικές τιµές στην τρέχουσα αγορά, κρατώντας προϊόν και ευελιξία για πιθανή αύξηση τιµών στο προσεχές µέλλον.

Με βάση αυτό το πλαίσιο και την υποδοµή που διαθέτει, ο παραγωγός καλείται να επιλέξει µε ποια ή ποιες ανοιξιάτικες καλλιέργειες έχει τις µεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει περισσότερα.

Είναι η κλιµατική µεταβλητότητα, οι κανόνες της πράσινης µετάβασης ή οι συνθήκες αγοράς που υπαγορεύουν τελικά τις αποφάσεις σποράς;

Οι αντίξοες κλιµατικές συνθήκες, η νέα ΚΑΠ και  το αυξανόµενο κόστος παραγωγής είναι κρίσιµοι παράγοντες που επηρεάζουν το οικονοµικό αποτέλεσµα για τον παραγωγό άρα και τις αποφάσεις σποράς. Παρόλα αυτά η τιµή πώλησης του προϊόντος την προηγούµενη χρονιά και η µεταβλητότητα των τιµών παραγωγού φέρουν µεγαλύτερο βάρος στις επιλογές του.

Οι παραγωγοί µε πολλά στρέµµατα και επενδύσεις σε συγκεκριµένη καλλιέργεια αλλάζουν επιλογές πιο δύσκολα από αυτούς µε µικρότερες εκµεταλλεύσεις.

Σίγουρα η πράσινη µετάβαση διευκολύνει την εναλλαγή περισσότερων φυτικών ειδών και διευρύνει το χρόνο αξιοποίησης των χωραφιών εντός του έτους.

Η επιλογή του κατάλληλου σπόρου (από γενετική άποψη και από ποιότητα σπόρου σποράς) είναι η σηµαντικότερη επιλογή του παραγωγού στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Πού εστιάζει αυτό τον καιρό ο ανταγωνισµός στα αγροτικά εφόδια και πώς απαντά επ’ αυτού η δική σας πρόταση;

Οι µεγάλες εταιρείες του χώρου επενδύουν στο γενετικό υλικό και νέα προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης που προσαρµόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Περισσότερο από ποτέ η επιτυχία της µεγάλης καλλιέργειας  εξαρτάται από γενετικό υλικό µε:

■Μεγάλο δυναµικό παραγωγής και ταυτόχρονα µεγάλη προσαρµοστική ικανότητα.

■Ανθεκτικότητα στο στρες των υψηλών θερµοκρασιών και την παροδική έλλειψη νερού.

■Κατάλληλο βιολογικό κύκλο για έγκαιρη συγκοµιδή.

■Αποθηκευτική ικανότητα.

■Ανταγωνιστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

■Υπεραξία για τη µεταποίηση και τον τελικό καταναλωτή.

Η Corteva Αgrisience αναπτύσσει νέο γενετικό υλικό σε όλες τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες µε βάση τις παραπάνω προδιαγραφές και το συνδυάζει µε καινοτόµα προϊόντα φυτοπροστασίας, θρέψης και βιοδιεγέρτες. Τα νέα αυτά προϊόντα είναι φυτικής ή φυσικής προέλευσης όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η απόκτηση των εταιρειών Symborg και Stoller είναι χαρακτηριστικό παράδειγµα της στρατηγικής µας.

Στόχος µας, η παροχή ολοκληρωµένων προτάσεων – λύσεων για τον παραγωγό από τη σπορά µέχρι και την αξιοποίηση της παραγωγής που συνδυάζονται µε σύγχρονες και ψηφιακές υπηρεσίες για τη µεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας του πελάτη µας.

Source link

Related posts

Εξάντληση των αποθεμάτων στα ελληνικά ακτινίδια έως τα τέλη Ιανουαρίου προβλέπει η Zeus

Έπνιξε 300 ζώα, ξύρισε δενδρώδη και αροτραία η θεομηνία στη Πιερία

Αγροτικές Ειδήσεις: Αυγενάκης: Ισχυρές παρεμβάσεις  για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας

Αφήστε ένα σχόλιο