AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Η ΕΛ.ΑΣ. στο gov.gr – Κάνουν «κλικ» οι Αγρινιώτες;

[ad_1]

Η ΕΛ.ΑΣ. στο gov.gr  – Κάνουν «κλικ» οι Αγρινιώτες;


 Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον υπάρχει στην ιστοσελίδα, στο gov.gr όπου υπάρχει ενδιαφέρον για εξυπηρέτηση μέσω τη πλατφόρμας,  αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως μπορούν να κάνουν ακόμη και ηλεκτρονικά ένσταση για κλήση από την Τροχαία

Συνολικά έξι νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την ΕΛ.ΑΣ. παρέχονται μέσω του gov.gr στους πολίτες όλης της χώρας, ενώ κάποιες αφορούν την Τροχαία, η οποία είναι η υπηρεσία της Αστυνομίας που έχει άμεση και μεγαλύτερη επαφή με τον πολίτη.

Οι πολίτες πλέον έχουν την δυνατότητα της υποβολής ένστασης επί πράξης βεβαίωσης παράβασης, της υποβολής καταγγελιών οικονομικών εγκλημάτων (επώνυμη ή ανώνυμη υποβολή), να εκδώσουν αντίγραφο δελτίο οδικού τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών, να εκδώσουν αντίγραφο ημερήσιου δελτίο οχήματος ΕΛ.ΑΣ., αντίγραφο τηλεφωνικής κλήσης στην Άμεση Δράση, όπως επίσης να εκδώσουν και αντίγραφο πράξης βεβαίωσης παράβασης.

Η τεχνολογία μέσω του gov.gr τίθεται σιγά – σιγά στη διάθεση των πολιτών όλο και σε περισσότερες υπηρεσίες διευκολύνοντάς τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα από τον υπολογιστή τους να εξυπηρετηθούν. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν εδώ και καιρό «ενεργοποιηθεί» και αφορούν την Τροχαία, αφορούν φυσικά και την αντίστοιχη υπηρεσία του Αγρινίου!

Τα νέα δεδομένα ήρθαν να μπουν και στην καθημερινότητα των δημοτών του Αγρινίου, ενώ ουκ ολίγοι έχουν ήδη κάνει χρήση κάποια από τις υπηρεσίες, αν και ακόμη δεν έχουν υποβάλει κάποια ηλεκτρονική ένσταση.

Να τονίσουμε πως οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως τις γνωρίζαμε επί χρόνια, συνεχίζουν να υπάρχουν, συνεπώς οι πολίτες συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την ένστασή τους με την διαδικασία που έκαναν και στο παρελθόν.

Η ΕΛ.ΑΣ. όμως πλέον προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν, μέσω του gov.gr, άμεσα, με ακρίβεια και διαφάνεια να παρακολουθούν την πορεία του αιτήματός τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν καμία υπηρεσία.

Για το κομμάτι των υπηρεσιών μέσω του gov.gr μιλάει στη «Σ» ο Διοικητής της Τροχαίας Αγρινίου Αλέξης Αντωνίου, καθώς όπως προαναφέραμε ξεκίνησε ήδη και στο Αγρίνιο να παρέχεται η διαδικασία των ηλεκτρονικών ενστάσεων για κλήσεις από την Τροχαία, ανεξαρτήτως αν υπήρχαν ή όχι ηλεκτρονικές ενστάσεις.

«Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ. αριθ. 7011/7/59-ιδ από 19.10.2023 Κ.Υ.Α., δίνεται η άμεση δυνατότητα σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά πέραν των όποιων αιτήσεων τους και αιτημάτων τους και τυχόν ενστάσεις τους για βεβαιωμένες τροχονομικές παραβάσεις προς την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία που τις έχει βεβαιώσει. Η ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών ενστάσεων και αιτήσεων των συμπολιτών μας διενεργείται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που είναι προσβάσιμη από την ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) και οι οποίες επέχουν τη θέση της γνωστής σε όλους μας υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986» τόνισε ο Διοικητής της Τροχαίας Αγρινίου Αλέξης Αντωνίου μιλώντας στη «Σ», ο οποίος συμπλήρωσε πως: «έως σήμερα στην υπηρεσία μας, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) έχουν  περιέλθει αρκετά αιτήματα που αφορούν διεκπεραίωση και απάντηση, όπως χορήγηση αντιγράφων από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων κλπ, πλην όμως δεν έχουμε ακόμη κάποια ηλεκτρονική ένσταση και ο λόγος πιστεύω είναι ότι είμαστε ακόμη στη αρχή της σχετικής εφαρμογής».

Ένας σημαντικός λόγος που θα υφίσταται η ένσταση με τον πολίτη να σπεύδει αυτοπροσώπως στην Τροχαία είναι διότι πολλοί είναι οι πολίτες (ανεξαρτήτως ηλικίας) που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία ή δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου: «σε αυτήν την περίπτωση ο πολίτης προσέρχεται αυτοπροσώπως στην υπηρεσία μας και καταθέτει ιδιοχείρως την ένσταση του. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήθελα να αναφέρω ότι πολλές φορές το αρμόδιο προσωπικό έχει δώσει τηλεφωνικά κατευθυντήριες οδηγίες με άμεσο σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Βέβαια, μείζον ζήτημα είναι αν οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι και αν έχουν πληροφόρηση για τον νέο ηλεκτρονικό τρόπο και σ’ αυτό ο κ. Αντωνίου επισημαίνει πως: «όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα άτομα νεαρής ηλικίας έχουν εξοικείωση σε μεγαλύτερο ποσοστό με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες και η πληροφόρηση στο κοινό διενεργείται καθημερινά τόσο από το αρμόδιο προσωπικό μας, που είναι επιφορτισμένο με το συγκεκριμένο καθήκον όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχουμε παρατηρήσει ουσιαστική χρήση της εφαρμογής για την ηλεκτρονική ένσταση και ο λόγος πιστεύω είναι ότι είμαστε ακόμη στη αρχή της».

Πέραν όμως αυτών, στον πολίτη που επιθυμεί να είναι ενημερωμένος έχουν ανακύψει και άλλα ερωτήματα με κάποια εκ των βασικότερων να είναι πως είναι σε θέση να επαληθεύσει η τροχαία τα λεγόμενα του πολίτη που υποβάλλει την ηλεκτρονική ένσταση; Όπως επίσης πως θα ενημερωθεί και σε πόσο διάστημα ο πολίτης για το αν η ένστασή του εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε;

Οι απαντήσεις για όσους είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ίσως είναι πολύ απλές, αλλά ο κ. Αντωνίου τοποθετείται υπεύθυνα ως Διοικητής και τονίζει: «η ένσταση δύναται να υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο (ενιστάμενο), μετά από προηγούμενη αυθεντικοποίηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του Ν. 4727/2020. Είναι μια διαδικασία που ακολουθείται σε πολλές παρόμοιες ηλεκτρονικές εφαρμογές με τους προσωπικούς  κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Η ενημέρωση γίνεται άμεσα από την εκάστοτε υπηρεσία και η απάντηση δίνεται ηλεκτρονικά, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που υποβλήθηκε. Μετά την ολοκλήρωση της απάντησης ο πολίτης ανατρέχει στην θυρίδα του προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της αίτησής του – ένστασής του, καθώς υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψει και αυτή την ηλεκτρονική εργασία».

Την ίδια στιγμή ο Διοικητής της Τροχαίας Αγρινίου απαντά και στο αν η τροχαία, διαθέτει ή θα αποκτήσει και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου αναφέρει: «αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερες διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά και ψηφιακά, προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης. Στο τμήμα Τροχαίας Αγρίνιου μια επιπρόσθετη ηλεκτρονική υπηρεσία που παρέχουμε είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ανανεώνουν ηλεκτρονικά την άδεια κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου τους».

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο – Παγκρήτιος Σύλλογος: Καντάδες και χοροί στο κέντρο της πόλης (εικόνες + video)

[ad_2]

Related posts

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: Το χειμερινό ωράριο των καταστημάτων

aitoloakarnanianews

Σεμινάρια στο Αγρίνιο με θέμα: “Το Πανεπιστήμιο εκπαιδεύει τη μικρή επιχείρηση”

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Συνεδρίασε το Συντονιστικό εν αναμονή κακοκαιρίας – «Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις» η προτροπή (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο