AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η επικίνδυνη ισορροπία του Ιράν, που θέλει αντίποινα στο Ισραήλ, αλλά όχι «all out» πόλεμο

[ad_1]

Με κομμένη την ανάσα αναμένεται η αντίδραση του Ιράν στο χτύπημα του Ισραήλ

Το Ιράν διαμορφώνει τα σχέδιά του για ένα μεγάλο χτύπημα κατά του Ισραήλ ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό, ώστε να στείλει ένα μήνυμα – αλλά όχι να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο που θα αναγκάσει την Ουάσινγκτον να απαντήσει, εκτιμούν οι ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν κρίνουν ότι το Ιράν σχεδιάζει μια μεγαλύτερη από το συνηθισμένο αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα μείγμα πυραύλων και χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να περιγράψουν λεπτομερώς τις ευαίσθητες συζητήσεις.

Μετρώντας τις συνέπειες

Κανένας από τους δύο αξιωματούχους, σημειώνει το Politico, δεν δήλωσε ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι το Ιράν θα καταφέρει να πλήξει το Ισραήλ με τρόπο που δεν θα ωθήσει τις ΗΠΑ να απαντήσουν στρατιωτικά, καθώς κάθε επίθεση αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Αλλά το Ιράν δεν επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω την περιφερειακή κρίση, όπως έχει εκτιμήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μπάιντεν, γεγονός που, όπως είπαν οι αξιωματούχοι, μπορεί να βαρύνει τον σχεδιασμό της Τεχεράνης.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει. Αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, δήλωσε ότι το Ιράν “απειλεί να εξαπολύσει μια σημαντική επίθεση στο Ισραήλ“. “Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη“, συνέχισε ο Μπάιντεν, ενώ βρισκόταν δίπλα στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ“.

Το Ισραήλ “πρέπει να τιμωρηθεί”

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ρητά τις τελευταίες ημέρες ότι η χώρα θα αντιδράσει δυναμικά στη φονική επίθεση της 1ης Απριλίου σε διπλωματική εγκατάσταση στη Δαμασκό. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ “πρέπει και θα τιμωρηθεί“. “Όταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να έχουν επιτεθεί στο έδαφός μας“, δήλωσε την Τετάρτη ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. “Το κακό καθεστώς έκανε ένα λάθος και πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί“. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει την απάντηση του Ιράν τις επόμενες ημέρες – ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με έναν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Είμαστε ακόμη σε αυτό το παράθυρο” για μια ιρανική απάντηση, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος. Αλλά το Ιράν “κοιτάζει να τη συγκρατήσει όσο είναι δυνατόν, ώστε ουσιαστικά να μην υπερβάλει εαυτόν“. Οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα μηνύματα στο Ιράν μέσω των καθιερωμένων καναλιών, είπε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος, κυρίως για να διασφαλίσουν ότι η όποια επίθεση έρθει δεν θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινωνούν συνήθως μέσω άλλων μερών με το Ιράν, με το οποίο η Ουάσινγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Διπλωματικός πυρετός

Αλλά οι απευθείας επικοινωνίες είναι δυνατές, μεταξύ άλλων μέσω της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με ανώτερους αξιωματούχους άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τους να προειδοποιήσουν το Ιράν να μην εμβαθύνει την κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Έχουμε επίσης συνομιλήσει με Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τις τελευταίες ημέρες και τους παροτρύναμε επίσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν, δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής και δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου“, δήλωσε ο Μίλερ. Ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, μίλησε επίσης τις τελευταίες ημέρες με ηγέτες στη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ομάν και το Ιράκ, τόσο για να προετοιμαστούν καλύτερα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει όσο και για να περάσουν μηνύματα αποκλιμάκωσης προς το Ιράν.

Πώς θα είναι η επίθεση

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ιρανική επίθεση. Ο Γκάλαντ είπε στον Όστιν ότι “μια άμεση ιρανική επίθεση θα απαιτήσει μια κατάλληλη ισραηλινή απάντηση κατά του Ιράν“, σύμφωνα με την απομαγνωτοφώνηση του τηλεφωνήματος. “Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί μια ιρανική επίθεση στο έδαφός του“. Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό drones και πυραύλων για το χτύπημα, το οποίο θα μπορούσε να προέρχεται από το ίδιο το Ιράν, τους πληρεξουσίους του στην περιοχή – όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ – ή και τους δύο.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν αν το Ιράν σχεδιάζει να πλήξει ισραηλινά στρατιωτικά μέσα ή πολιτικούς στόχους. Αλλά το εύρος της αναμενόμενης ιρανικής απάντησης θα καθορίσει αν η κατάσταση θα πάρει διαστάσεις, είπαν οι ειδικοί. “Η σοβαρότητα και η επιτυχία αυτού του χτυπήματος θα είναι πιθανότατα καθοριστική για το αν η κατάσταση θα κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύγκρουση. Μια που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες“, δήλωσε ο Μικ Μαλρόι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, πεζοναύτης και συνταξιούχος αξιωματικός της CIA.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Αυξημένα έσοδα πωλήσεων Αμερικανικών όπλων λόγω Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την “επόμενη μέρα” στη Γάζα

O αλγόριθμος που χρησιμοποιούσε η Amazon και αύξανε τα κέρδη της

Αφήστε ένα σχόλιο