AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 50 εκατ. για την υποστήριξη νεοφυών εταιρειών ακριβούς ζύμωσης

[ad_1]

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί ως μέρος του Προγράμματος Εργασίας 2024 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC), στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe, της ΕΕ.

Η επένδυση στοχεύει στην “βελτιστοποίηση της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού” μέσω της παροχής υποστήριξης σε μικρές επιχειρήσεις στον τομέα των εναλλακτικών πρωτεϊνών.

Η ακριβής ζύμωση είναι μια μέθοδος, κατά την οποία μικροοργανισμοί, όπως μύκητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πραγματικών ζωικών πρωτεϊνών, χωρίς τη χρήση ζώων.

Αυτές οι πρωτεΐνες είναι συχνά υπεύθυνες για τρόφιμα όπως το τυρί, το κρέας και τα αυγά, βοηθώντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, χωρίς την εκμετάλλευση ζώων, που μπορούν να μιμηθούν τα γνώριμα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών πρωτεϊνών.

Τα κρέατα, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα θαλασσινά που παράγονται με ακριβή ζύμωση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα και είναι επίσης απαλλαγμένα από αντιβιοτικά.

Εταιρείες στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν την ακριβή ζύμωση για την ανάπτυξη πρωτεϊνών χωρίς ζώα περιλαμβάνουν την Paleo, μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο που αναπτύσσει φυτικές πρωτεΐνες, ως εναλλακτική κρέατος.  Η Paleo ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι επεκτείνεται στην αγορά φυτικών τροφίμων για κατοικίδια. Επίσης, η Onego Bio με έδρα στη Φινλανδία, χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη  τεχνολογία για να δημιουργήσει πρωτεΐνες αυγού χωρίς την εκμετάλλευση ζωικού κεφαλαίου και βρίσκεται στη λίστα των World Cell-based Innovation Awards του FoodBev Media για το φετινό έτος.

Η χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της Πρόκλησης Επιταχυντή του EIC, στοχεύει στην υποστήριξη της ανάπτυξης “εφικτών εναλλακτικών που συμπληρώνουν τη γεωργία”, παράγοντας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το πρόγραμμα δηλώνει ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα παράγωγα της γεωργίας, με οφέλη που περιλαμβάνουν τη μείωση της πίεσης για εύρεση φυσικών πόρων, όπως το έδαφος και το νερό.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Έως 16 Φεβρουαρίου οι παραδόσεις συσπόρου για την ειδική βάμβακος

Χωρίς θεραπευτικές εναλλακτικές, μονόδρομος η χορήγηση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα

Η κόρη του Πύρρου Δήμα άλλαξε το επώνυμό της στα social media

Αφήστε ένα σχόλιο