AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η Κομισιόν εγκρίνει 1,46 δισ. για την πρόληψη ασθενειών σε πουλερικά και χοίρους στην Τσεχία

[ad_1]

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Τσεχίας κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της προκειμένου να εγκρίνει δύο συστήματα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να στηρίξει τους αγρότες στην πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών των πουλερικών και των χοίρων καθώς και στη θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας. Ειδικότερα, τα προγράμματα αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης:

  • της γρίπης των πτηνών, της σαλμονέλας και της καμπυλοβακτηρίωσης των πουλερικών
  • της βρουκέλλωσης των χοίρων και της σαλμονέλωσης

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 και θα αφορούν εκτροφές στην Τσεχία, οι οποίες θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα απολύμανσης και βιοασφάλειας.

Στο πλαίσιο των καθεστώτων, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για τη στήριξη των πρόσθετων δαπανών για τον καθαρισμό των χώρων και του εξοπλισμού της εκμετάλλευσης, την επεξεργασία των ζωοτροφών και του νερού και τις κτηνιατρικές παρεμβάσεις. Η ενίσχυση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής

Η Επιτροπή αξιολόγησε τα καθεστώτα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές («Γεωργικές κατευθυντήριες γραμμές 2022»).

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι:

Τα μέτρα διευκολύνουν την ανάπτυξη μιας οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή της παραγωγής πουλερικών και χοιρινού κρέατος.

Τα συστήματα είναι απαραίτητα και κατάλληλα για να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης των εκμεταλλεύσεών τους και της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών των πουλερικών και των χοίρων. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν τους γενικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας και τη βελτίωση της ανταπόκρισης της ΕΕ στη γεωργία στις απαιτήσεις της κοινωνίας για τρόφιμα και υγεία, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων υψηλής ποιότητας, ασφαλών και θρεπτικών.

Η ενίσχυση θα έχει «κίνητρο», καθώς οι δικαιούχοι δεν θα θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα χωρίς τη δημόσια στήριξη.

Η ενίσχυση είναι αναλογική, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.

Η βοήθεια επιφέρει θετικά αποτελέσματα που αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην ΕΕ.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε τα τσεχικά καθεστώτα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

 

[ad_2]

Source link

Related posts

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ!!!! ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Με 13 νέες διακρίσεις σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς η Οινοποιία Μαλαματίνα

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ! ΟΙ 11 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΕΚ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ! ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αφήστε ένα σχόλιο