AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Η Κομισιόν παρουσιάζει πρόταση για στρατηγική αμυντική βιομηχανία σε 3 εβδομάδες! Η Ελλάδα τι θα κάνει;

[ad_1]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρόταση της στρατηγικής αμυντικής βιομηχανίας της σε τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε  η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προαναγγέλλοντας επίσης την ίδρυση ενός γραφείο αμυντικής καινοτομίας στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική βάση της… Είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης μας και, ταυτόχρονα, πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη και αυτά τα δύο πάνε μαζί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε ένα πάνελ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Προσπερνώντας τις εμμονές της ΕΕ με την Ουκρανία, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι δεν θα μείνουν στα λόγια και θα προχωρήσουν σε κάτι ουσιαστικό σε ότι έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία.

Σε ότι μας αφορά, θα έχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάτι να πει και να προτείνει. Αν κρίνουμε απ΄ όσα είπε σε ομιλία του στη στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να μας πιάσει απελπισία! Ο κ.Μητσοτάκης είπε απίστευτα πράγματα, εμφανιζόμενο να αποδέχεται απολύτως τον ρόλο του απλού…καταναλωτή οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό. «Παραπονέθηκε» μάλιστα για τον…κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ,γιατί όπως είπε «όταν ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα νέο πλοίο, μια νέα φρεγάτα ή μια νέα κορβέτα, δεχόμαστε πέντε ή έξι διαφορετικές προσφορές από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, για διαφορετικά ευρωπαϊκά πλοία. Αυτό δεν έχει πολύ νόημα»!!! 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο βαθμό τις «ευρωπαϊκές ανησυχίες» για την αμυντική βιομηχανία. Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν θέλει να το κάνει και αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ποιος ο λόγος για τη συστηματική απαξίωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων για παράδειγμα. Γιατί  η κυβέρνηση έδειξε περίπου αδιάφορη για τις τεράστιες ανάγκες σε πυρομαχικά που έχουν οι Ευρωπαίοι λόγω Ουκρανίας; Θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να εκμεταλλευθούμε ότι μπορούμε από τη «στρατηγική πρόταση αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ» ή θα επιλέξουμε απλά να παραμείνουμε «καταναλωτές» χωρίς να ζητάμε «βιομηχανικές επιστροφές» για τα πανάκριβα όπλα που αγοράζουμε;

[ad_2]

Source link

Related posts

Ποιός θα υπογράψει τις Πρέσπες του Αιγαίου;

Οι τρεις βασικές αιτίες της ήττας του Ερντογάν

Ο «τυχεράκιας» Νίκος Δένδιας και τι δεν έχει καταλάβει…

Αφήστε ένα σχόλιο