AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Η Κυβέρνηση προωθεί συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ – Ερωτηματικό τα χρέη και το μέγεθος

[ad_1]

Η Κυβέρνηση προωθεί συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ – Ερωτηματικό τα χρέη και το μέγεθος


Γ. Φαρμάκης (ΔΕΥΑΑ) : «Τα μεγάλα σχήματα δεν θα αποδώσουν, η ΔΕΥΑ Αγρινίου μπορεί να σταθεί ως κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής ύδρευσης»

Ενώ η ειδησεογραφία βρίθει από άρθρα για συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης όλης της χώρας, που θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους φαίνεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο, έχει πολλά πράγματα να ξεκαθαρίσει

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, προωθείται η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταστολή της αυθαίρετης δόμησης και το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για διαβούλευση, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και συζήτηση με το ξεκίνημα του νέου χρόνου.

Ενστάσεις αλλά και θετικές εκτιμήσεις έχει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου κ. Γιάννης Φαρμάκης, απαντώντας στην «Σ». «Υπάρχουν κάποια θετικά σε όσα έχουμε μέχρι στιγμής πληροφορηθεί, αλλά και κάποια σημεία που δεν χρειάζονται καθόλου συζήτηση. Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ιδιωτών, προσωπικά δεν διαπιστώνω κάτι τέτοιο, αντίθετα αναφέρεται ότι τα νέα σχήματα θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής, της ΡΑΑΕΥ. Το ότι μπορεί να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να σταματήσουν την παραγωγή χρεών, είναι επίσης θετικό. Από εκεί κι έπειτα, τα μεγάλα σχήματα με επίκεντρο τις κεντρικές ΔΕΥΑ, όπως π.χ. μια στην Πάτρα που θα έχει στην αρμοδιότητά της την περιοχή μας και τα Ιόνια Νησιά(!), όπως ακούστηκε, νομίζω ότι ήδη έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα. Αντίθετα, τα μικρά σχήματα όπως π.χ. το Αγρίνιο να είναι στο επίκεντρο της διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης για κοντινές περιοχές όπως το Θέρμο ή η Αμφιλοχία (που δεν έχει ΔΕΥΑ, αλλά έχει την ύδρευση στο δήμο) μπορούν να λειτουργήσουν. Μάλιστα, επειδή ο δήμαρχος Αγρινίου είναι και στην αρμόδια Επιτροπή της ΚΕΔΕ μπορεί η Αιτωλοακαρνανία να γίνει και πρωταγωνιστής στο ζήτημα, αν προωθηθεί η βιωσιμότητα βάσει των λεκανών απορροής λόγω Αχελώου. Με επίκεντρο, σαφώς, το Αγρίνιο που έχει λιγότερα χρέη και υπάρχοντα μηχανισμό για να στηρίξει τέτοιο εγχείρημα. Ειδικά σε ότι αφορά τα χρέη, αν αυτά απαλειφθούν θα γίνει μια νέα αρχή, τουλάχιστον για δήμους συμμαζεμένους οικονομικά όπως ο δικός μας, όπου όποιο χρέος υπάρχει προέκυψε τα τελευταία δύο χρόνια από την ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αγρινίου, ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούσε το πολύ να έχει στο δυναμικό του ένα κοντινό νησί όπως η Λευκάδα αλλά έως εκεί. «Είναι σαφές ότι για να γίνει κάτι τέτοιο δεν πρέπει να δημιουργούνται νέα χρέη γιατί έχουμε κοντινούς δήμους που αν έπρεπε να λειτουργήσουν με κανονικά χρηματοοικονομικά κριτήρια δεν θα είχαν νερό. Θα μπορούσε, λοιπόν, να υπάρξει ένα σχήμα όπως είναι σήμερα ο ΦΟΣΔΑ για τα απορρίμματα, με πληθυσμιακό κριτήριο όπου ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε ΔΕΥΑ που θα συνενωθεί να υπάρχει και η αντίστοιχη εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο με αριθμό μελών» καταλήγει.

Τι σχεδιάζεται

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:

α) Προβλέπεται ο καθορισμός ειδικών κτιριολογικών ή κτιριοδομικών απαιτήσεων των κτιρίων και κατασκευών σε Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, καθώς και σε περιοχές πλησίον ρεμάτων. Επίσης, προβλέπεται η ενοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και η προτεραιοποίηση της εφαρμογής των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, με τρόπο ώστε να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα φαινόμενα νέας αυθαίρετης δόμησης.

β) Επιχειρείται η ουσιαστική ενδυνάμωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές και

γ) Θεσπίζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) υπό την εποπτεία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη συμμετοχή των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κάτι που ίσως περιπλέξει τα πράγματα με την εκτροπή του Αχελώου, πάντως…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.

Επίσης, προβλέπεται η χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε όμορες περιφερειακές ενότητες και η ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντίστοιχα, της ευθύνης για τον καθορισμό, τη συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών. Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού. Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων.

Η κυβέρνηση λέει ότι «ενισχύεται έτσι η αντιπλημμυρική προστασία και η αποτελεσματική άσκηση πολιτικής για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων στο κρίσιμο αυτό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, που επλήγη προσφάτως από τις καταστροφικές πλημμύρες» καθώς και ότι «η συγχώνευση των εταιρειών ύδρευσης, θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν ευκολότερα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και στα νησιά, για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρευμάτων».

Σε ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι σε ΔΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ήδη λένε ότι για «από την πίσω πόρτα ιδιωτικοποίηση του νερού και ξεπούλημα στους ιδιώτες που δημιουργεί Περιφερειακές Εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπό την εποπτεία του νέου φορέα, ενώ μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το κοινωνικό αγαθό».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

Μενίδι: Βρέθηκε σορός άντρα μέσα σε καμένο ΙΧ – Αναγνωρίστηκε το όχημα

[ad_2]

Related posts

Εικόνες εγκατάλειψης στο αναξιοποίητο παλιό νοσοκομείο του Αγρινίου (video)

aitoloakarnanianews

Αρτοποιοί Αγρινίου: Ψωμί για 4 ημέρες στις 23 και 30 Δεκεμβρίου

aitoloakarnanianews

«Αγριωνίς Γαία» Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στο Αγρίνιο με θέμα τη δωρεά οργάνων & ιστών

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο