AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

Η Στρατηγική για τη ΒΑΑ του Αγρινίου αλλάζει οριστικά τις Τοπικές Κοινότητες μαζί με την πόλη

[ad_1]

Η Στρατηγική για τη ΒΑΑ του Αγρινίου αλλάζει οριστικά τις Τοπικές Κοινότητες μαζί με την πόλη


Ανοικτή διαβούλευση και παρουσίαση για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) του Δήμου Αγρινίου ξεκίνησε την Τρίτη (21.11.23) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τις παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου ενώ ακολούθησαν τα αναλυτικά στοιχεία για την διαμόρφωση του σχεδίου που θα συμβάλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από ενδιαφερόμενους πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που θα συμμετάσχουν στο τελικό σχέδιο της επικαιροποιημένης Στρατηγικής ΒΑΑ Αγρινίου προκειμένου οι απόψεις και οι παρεμβάσεις τους στην συνέχεια να ληφθούν υπόψη πριν συνταχθεί η Στρατηγική από το Τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Σημειώνεται ότι το έργο επικαιροποίησης της Στρατηγικής ΒΑΑ χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-20» (Άξονας Προτεραιότητας «Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ», Κωδικός ΟΠΣ: 5201206).

Ανοίγοντας την παρουσίαση-διαβούλευση τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφερόμενος σε μια στρατηγική που θα επιβεβαιώσει, όπως είπε, αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες του Αγρινίου, ότι «η πόλη άλλαξε κι ομόρφυνε και θα γίνει ακόμη πιο όμορφη, μα βασικό εργαλείο την ΒΑΑ». Επισήμανε ότι, όπως και στο πρώτο στάδιο έτσι και στην συνέχεια, τα έργα είναι καθημερινά και βρίσκονται όπου και να κοιτάξεις. Στο δεύτερο στάδιο, δε, θα αφορούν τις δημοτικές κοινότητες οι οποίες οριστικά θα καλύψουν την διαφορά και «θα κλείσουν οριστικά την ψαλίδα», όπως ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου εξήρε την συνεργασία με την Περιφέρεια και την Διαχειριστική Αρχή θυμίζοντας τις περιοχές και τις πλατείες που αναπλάστηκαν με το πρόγραμμα της ΒΑΑ το οποίο τόνισε πως ήταν υπερδιπλάσιο από το αρχικό που προβλεπόταν. «Δεν θα πρέπει να κάνει σε κανέναν εντύπωση το ποσό που θα προϋπολογίσουμε, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην προηγούμενη περίοδο είχαμε διαθέσιμα 20 εκ. ευρώ, εμείς υπολογίσαμε 87 εκ. και λοιδορηθήκαμε γι’ αυτό, όμως τελικά καταφέραμε να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε έργα σχεδόν 60 εκ. με την βοήθεια της Περιφέρειας. Φεύγουμε πια από τα όρια της πόλης με την Στρατηγική αυτή που φτάνει στο 2030 και το κάνουμε αυτό για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα των παραλίμνιων και των ορεινών περιοχών μας, για μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και για να ενώσουμε τις πολλές χρήσεις γης που υπάρχουν γύρω από το Αγρίνιο, με στόχο τελικά την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας», εξήγησε.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Παπαναστασίου τα «όπλα» του Αγρινίου δεν θα είναι μόνο η ΒΑΑ αλλά και στην ίδια Στρατηγική εντάσσονται και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και, φυσικά, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Επένδυση στην οποία εντάχθηκε επίσης το Αγρίνιο μαζί με Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Θέρμο έχοντας μάλιστα τον ρόλο του συντονιστή και του επικεφαλής δήμου στο σχήμα.

Παίρνοντας τον λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους Δήμους και εξήγησε ότι ήταν επιλογή του η παραχώρηση πόρων και εξουσίας στον α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης καθώς η «από κάτω προς τα πάνω διαβούλευση είναι στόχος και επιδίωξη». Θύμισε ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει ήδη εγκριθεί κι αυτό συμβαίνει γιατί δήμοι και Περιφέρεια δούλεψαν μέσα στην προεκλογική περίοδο, τότε που όλη την θεωρούσαν «αντιτουριστική». Έκανε λόγο για πόρους άνω των 120 εκ. για τις δύο ΒΑΑ και θύμισε τα σκληρά χρονοδιαγράμματα αλλά και την εκπληκτική επίδοση, όπως ανέφερε, της επίτευξη του 103% των στόχων που είχαν τεθεί!

«Στόχος μας είναι η προτεραιοποίηση στις ανάγκες που έχουμε και μια ολιστική προσέγγιση που θα είναι αληθινή Στρατηγική και όχι μπαλώματα ή εξυπηρετήσεις κάποιων, όπως γινόταν στο παρελθόν. Μιλάμε πια για σχεδιασμό που θα φέρει πλήρεις ωριμότητες και ενώ οι δήμαρχοι σαν του Αγρινίου ξέρουν καλά ότι τα προγράμματα σαν το ΕΣΠΑ δεν είναι κουβάς με λεφτά. Σε αυτό έχουμε κάνει τεράστια βήματα κάτι που παλιότερα μας το ζητούσαν από την Ε.Ε. και δεν κατανοούσαν γιατί δεν το κάνουμε πράξη. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας γι’ αυτό τόλμησα τις 11 διαχειριστικές, παρόλο που όλοι μου έλεγαν ότι είναι ακατόρθωτο. Δεν τελειώνουμε εδώ, πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, αυτή είναι η δύναμή τους η διαβούλευση. Πιστεύω στην ευθύνη και στην επάρκεια των ανθρώπων μας που είναι ο πλούτος της τοπική διοίκησης για το μέλλον που έρχεται», κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Η εκδήλωση διαβούλευσης για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων. Στο όραμα, τους στόχους και τους άξονες προτεραιότητας της νέας Στρατηγικής αναφέρθηκε ο Β. Κασιώλας, Σύμβουλος Περιφ. Ανάπτυξης, DataConsultants, στη σημασία των Στρατηγικών ΒΑΑ ο Γ. Κατηφόρης, Στέλεχος Μονάδας Α’, ΕΥΔ ΕΠ «Δυτική Ελλάδα» ενώ στα έργα που εισηγείται ο Δήμος Αγρινίου αναφέρθηκε αναλυτικά η Γεωργία Ροντήρη, Προϊστ. Τμήματος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Συμψηρής

[ad_2]

Related posts

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Βαγγέλη Κωνσταντίνου που «έφυγε» ξαφνικά – Την Πέμπτη η κηδεία του στο Αγρίνιο

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Σε θέση «μάχης» οι αγρότες, έκλεισαν συμβολικά το δρόμο στη Συκιά (Γεφύρια Αλά Μπέη) (εικόνες + video))

aitoloakarnanianews

Παρακαμπύλια: Θλίψη για το θάνατο 34χρονου πατέρα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο