AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Η Τουρκία προτείνει “εναλλακτικό ΟΗΕ” – Απορρίπτει την πρόταση η Ρωσία

[ad_1]

Υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “και παρόμοιες διεθνείς δομές δεν είναι σε θέση να λύσουν πλήρως τα παγκόσμια προβλήματα και έχουν αρχίσει ακόμη και να τα βαθαίνουν και να οδηγούν σε κρίσεις”, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε άρθρο του για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έγραψε ότι η Τουρκία ετοιμαζόταν να δημιουργήσει μια νέα διεθνή δομή.

Ωστόσο, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την πρόταση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 31 Οκτωβρίου. “Πιστεύουμε ότι το σύστημα του ΟΗΕ, παρά τη μεγάλη αναποτελεσματικότητά του σε ζωτικά ζητήματα της ατζέντας, παραμένει ο μόνος και αδιαμφισβήτητος διεθνής μηχανισμός”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. Η τουρκική πρόταση “θα απαιτήσει τουλάχιστον διεθνή συναίνεση”, πρόσθεσε.

Ο Αλτούν, στο σχόλιό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της τουρκικής κυβέρνησης, είπε: “Είναι σαφές ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέοι διεθνείς οργανισμοί, συνεπείς με το πνεύμα του νέου αιώνα και της νέας εποχής, λαμβάνοντας υπόψη νέες ισορροπίες”. “Η Τουρκία προετοιμάζεται για τη νέα πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική διεθνή συγκυρία σύμφωνα με το σύνθημα “Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε” που δήλωσε ο Πρόεδρός μας”, πρόσθεσε.

“Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε” είναι ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ. Αναφέρεται στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τον ΟΗΕ για την “αποτυχία να ανταποκριθεί επαρκώς στους χιλιάδες θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ” ως απάντηση στη σφαγή των Ισραηλινών στη Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, ενώ ο Ερντογάν μιλάει πάρα πολύ υπέρ των Παλαιστινίων και της Χαμάς, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι τον επικρίνουν και επιθυμούν να δουν λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις από την Άγκυρα.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “δεν είναι πλέον ο εγγυητής της διεθνούς ασφάλειας”. Υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει πεδίο μάχης όπου συγκρούονται οι πολιτικές στρατηγικές πέντε χωρών”, πρόσθεσε: “Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε αμέσως θεσμούς υπό τη σκέπη του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική παγκόσμιας διακυβέρνησης που να ικανός να αντιπροσωπεύει όλες τις καταβολές, τις πεποιθήσεις και τους πολιτισμούς στον κόσμο”.

Σε μια ανάλυση της δεξαμενής σκέψης του Carnegie Endowment που δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου, τρεις αναλυτές – ο Christopher Chivvis, ο Alper Coskun και η Beatrix Geaghan-Breiner – καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να διατηρήσει τη στρατηγική ανεξαρτησία συνεργαζόμενη με τη Ρωσία και την Κίνα, ακόμη και αν διατηρεί τους δεσμούς της με τη Δύση. Η ανάλυση που ανατέθηκε από τον Carnegie ως μέρος μιας σειράς άρθρων στο πλαίσιο του American Statecraft Program, παρατηρεί ότι η Τουρκία ασκεί “εξωτερική πολιτική 360 μοιρών”. Η προσέγγιση, λέει, “δίνει προτεραιότητα στην ευελιξία και τη στρατηγική ανεξαρτησία, με στόχο την αναγέννηση του ιστορικού ρόλου της Τουρκίας ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης. Αυτό ήταν αναμφίβολα μεταξύ των υπολογισμών που οδήγησαν την Άγκυρα να ξεχωρίσει από τη Δύση στη σκληρή κριτική της για τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα”.

“Όπως πολλές άλλες αναδυόμενες δυνάμεις, η Τουρκία επιδιώκει μια μέση πορεία με μια ευέλικτη εξωτερική πολιτική. Η Άγκυρα ονειρεύεται να γίνει ξανά παγκόσμιο κέντρο ισχύος και θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τον στρατηγικό ανταγωνισμό για να δημιουργήσει χώρο για την επιστροφή της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι απίθανο να στραφεί εναντίον του Πεκίνου, αλλά θα επιδιώξει να εμβαθύνει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν μπορεί, αφήνοντας στον εαυτό της αρκετό περιθώριο να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

[ad_2]

Source link

Related posts

Δημήτρης Σταθακόπουλος: Σε αυτήν τη λυκοφιλία ξέρετε ποιός είναι το θήραμα;

Σάββας Καλεντερίδης: Όλη η αλήθεια για τις τουρκικές παραβιάσεις

Η Τουρκία «πιάστηκε στα πράσα» – Αποτελεί το κέντρο του ISIS

Αφήστε ένα σχόλιο