AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Η Χαμάς δεν πρέπει να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ να σεβαστεί τους αμάχους

[ad_1]

Στόχος των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από την διπλωματική απομόνωση της Χαμάς στον Αραβικό κόσμο και την αποτροπή της περαιτέρω ενδυνάμωσής της στην Παλαιστίνη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη αποσταθεροποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής και την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Υπό το πρίσμα αυτό οι σημερινές συνομιλίες του Άντονι Μπλίνκεν στην Ιορδανία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από τη Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους του πώς να χαράξουν μια καλύτερη πορεία προς μια λύση δύο κρατών.

Kατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, στο Αμμάν, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη «βία εξτρεμιστών κατά Παλαιστινίων» στη Δυτική Οχθη, που εντάθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη θεωρούν πως το στάτους κβο στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Οδικός χάρτης προς τη λύση των δύο κρατών

Ο Μπλίνκεν  είπε πως συζήτησε με τους ομολόγους του τους τρόπους χάραξης ενός καλύτερου οδικού χάρτη προς τη λύση των δύο κρατών, ενώ επανέλαβε ότι οι χώρες της περιοχής έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην αποτροπή περιφερειακής εξάπλωσης της σύγκρουσης.

  • O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως μια εκεχειρία αυτή τη στιγμή θα έδινε στη Χαμάς την ευκαιρία ανασύνταξης και νέων επιθέσεων, όπως εκείνη της 7ης Οκτωβρίου που έγινε η θρυαλλίδα της νέας ανάφλεξης.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις ανθρωπιστικές εκεχειρίες, την προσωρινή κατάπαυση πυρός, δηλαδή, για λόγους ανθρωπιστικούς, τόνισε πως «είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός προστασίας αμάχων, μεταφοράς βοήθειας και απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Γάζα».

Αναγκαία η αποτροπή απωλειών αμάχων

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε πως το Ισραήλ «πρέπει να λάβει κάθε εφικτό μέτρο για την αποτροπή απωλειών αμάχων» και, στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε στους Ισραηλινούς χθες, Παρασκευή, συγκεκριμένη βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οπως είπε, συζήτησε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ.

Από την πλευρά του, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» και πως δεν θα έπρεπε να είναι υπεράνω Διεθνούς Δικαίου».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Γάζα.

Να διασφαλιστεί η αποτροπή διάχυσης της σύγκρουσης

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ο ίδιος είχε διατυπώσει την ανησυχία του για τις ανταλλαγές πυρών στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν τόνισε επίσης πως είναι ανάγκη να διασφαλιστεί πως η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς δεν θα διαχυθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Λιβανέζο πρωθυπουργό για την αποσόβηση του κινδύνου εμπλοκής του Λιβάνου στη σύγκρουση, αλλά και για την επιδίωξη, από κοινού με τους περιφερειακούς εταίρους, «βιώσιμης και με διάρκεια ειρήνης στην περιοχή».

Ο Μπλίνκεν έθεσε ακόμη τις προσπάθειες των ΗΠΑ για εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.

Υπενθυμίζεται πως, όπως γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπουργός, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, τελικά θα επισκεφτεί την Τουρκία, αύριο και τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

ΗΑΕ: Οι ΗΠΑ να πιέσουν για τον τερματισμό του πολέμου 

Ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και πως θα πρέπει να βρεθεί μια νέα διαδικασία στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη που μετράει δεκαετίες, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα αποδειχτούν αναποτελεσματικές.

«Η αμερικανική εμπλοκή θα κριθεί από το πότε θα τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο, και από το αν μπορούμε να έχουμε ένα άλλο είδος διαδικασίας κατά την επίλυση του προβλήματος, την επίλυση του ζητήματος», είπε ο ίδιος απευθυνόμενος σε σύνοδο για θέματα πολιτικής στην πρωτεύουσα Αμπου Ντάμπι.

«Εάν αυτή η κρίση συνεχιστεί, και ειδικά η ανθρωπιστική πλευρά, και αν αυτή η κρίση μας επαναφέρει στο ίδιο σημείο, στην παλιά πολιτική περιορισμού της περιόδου προ της 7ης Οκτωβρίου, νομίζω ότι ο αμερικανικός ρόλος σε αυτήν δεν θα θεωρηθεί σωστός ή λάθος, αλλά ατελέσφορος», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Reuters, ΒΒC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

“Μάχη” για τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ από τις προεδρικές εκλογές σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Ντόναλντ Τουσκ σε αποστολή αναβίωσης του Τριγώνου της Βαϊμάρης

Προειδοποίηση Μπάιντεν προς το Ισραήλ: Κίνδυνος για απώλεια στήριξης

Αφήστε ένα σχόλιο