AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Η Basf ολοκληρώνει την επιχειρηματική μεταβίβαση της θυγατρικής της Wintershall Dea

[ad_1]

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Wintershall Dea, η BASF (72,7%) και η LetterOne (27,3%), αναμένεται να λάβουν χρηματικό αντάλλαγμα ύψους 2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μερίδιο BASF: 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια) καθώς και νέες μετοχές από τη Harbour που αντιστοιχούν σε συνολικό μερίδιο 54,5% στην επεκταθείσα επιχείρηση (μερίδιο BASF: 39,6%). Η συμφωνημένη εταιρική αξία για το ενεργητικό της Wintershall Dea ανέρχεται σε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφερθούν στη Harbour κατά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Με αυτήν τη συναλλαγή, η BASF κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του ανακοινωθέντος στρατηγικού στόχου της, να αποχωρήσει από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκύπτει μια ευκαιρία για την αξιοποίηση του μεριδίου της BASF στη συγχωνευμένη εταιρεία, δεδομένου ότι η Harbour είναι κεφαλαιοποιημένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. “Εκτός από οικονομικό όφελος, οι μετοχές της Harbour που θα παραχωρηθούν στη BASF μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής προσφέρουν σημαντικές προοπτικές δημιουργίας αξίας και επιτρέπουν μια σταδιακή και βελτιστοποιημένη αποχώρηση από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια”, όπως δήλωσε ο Δρ. Dirk Elvermann, Οικονομικός Διευθυντής της BASF SE.

Τα κεντρικά γραφεία της Wintershall Dea και το σχετικό προσωπικό δεν αποτελούν μέρος της συναλλαγής. Αυτό επιφέρει την ανάγκη για περαιτέρω αναδιάρθρωση και τελικά το κλείσιμο των κεντρικών μονάδων στο Κάσσελ και το Αμβούργο που απασχολούν σήμερα περίπου 850 υπαλλήλους. Η Harbour έχει προθέσεις να προσλάβει ορισμένους εργαζομένους από τα υφιστάμενα κεντρικά γραφεία στη συγχωνευμένη εταιρεία. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν μετά από πιο λεπτομερή αναθεώρηση της συμφωνίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα συμμετάσχουν στη διαδικασία σύμφωνα με τις σχετικές νομικές ρυθμίσεις και τις καθιερωμένες πρακτικές.

Παράλληλα με τη συμφωνία με την Harbour, ο νομικός διαχωρισμός των επιχειρήσεων της Wintershall Dea που εδράζονται στη Ρωσία εξελίσσεται όπως είχε προγραμματιστεί. Η BASF και η LetterOne θα διατηρήσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, για την οποία υπάρχουν σημαντικές ομοσπονδιακές γερμανικές επενδυτικές εγγυήσεις. Η δραστηριότητα που σχετίζεται με τη Ρωσία περιλαμβάνει μερίδια σε κοινοπραξίες στη Ρωσία, το ιδιοκτησιακό μερίδιο στη Wintershall AG στη Λιβύη (μερίδιο Wintershall Dea: 51%), στη Wintershall Noordzee BV στην Ολλανδία (μερίδιο Wintershall Dea: 50%) καθώς και μερίδιο στη Nord Stream AG (μερίδιο Wintershall Dea: 15,5%).

Επιπλέον, η Wintershall Dea συνεχίζει τις προετοιμασίες της για χωριστή πώληση του μεριδίου της στη WIGA Transport Beteiligungs-GmbH & Co. KG (WIGA), η οποία δεν αποτελεί μέρος της συναλλαγής. Η WIGA δραστηριοποιείται στη γερμανική επιχείρηση μεταφοράς φυσικού αερίου και είναι κοινοπραξία της Wintershall Dea (50,02%) και της SEFE Securing Energy for Europe GmbH (49,98%). Οι ανεξάρτητες θυγατρικές της WIGA διαχειρίζονται δίκτυα αγωγών υψηλής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών της GASCADE, καθώς και των OPAL και NEL.

Έως την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Wintershall Dea και η Harbour θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εταιρείες. Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η συμφωνηθείσα συναλλαγή θα ολοκληρωθεί. Η συναλλαγή υπόκειται, μεταξύ άλλων, σε εγκρίσεις των αρχών ελέγχου συγχωνεύσεων και ξένων επενδύσεων σε πολλές χώρες. Με την επιφύλαξη αυτών των ρυθμιστικών εγκρίσεων, η συμφωνία έχει στόχο το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η νεοσύστατη εταιρική ένωση είχε pro-forma έσοδα ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και EBITDAX 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο συνολικός όγκος παραγωγής των εταιρειών Harbour και Wintershall Dea ανήλθε σε 513 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το 2022, η συγχωνευμένη επιχείρηση είχε pro-forma έσοδα 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και EBITDAX 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, οι όγκοι παραγωγής της Harbour και της Wintershall Dea ανήλθαν σε 526 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα το 2022. Ο συνολικός όγκος των επιβεβαιωμένων 2P αποθεμάτων ανήλθαν σε 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο τέλος του 2022.

Η BASF ανέθεσε το ρόλο του αποκλειστικού οικονομικού συμβούλου στην εταιρεία Morgan Stanley& Co. International plc, ενώ για τις νομικές υποθέσεις επέλεξε την εξειδικευμένη νομική σύμβουλο Freshfields Bruckhaus Deringer.

[ad_2]

Source link

Related posts

Οι πληρωμές «σε εκκρεμότητα» έως το τέλος του 2023

Από τώρα προληπτικά μέτρα κατά κομμίωσης στη μανταρινιά

Σε επαγρύπνηση οι κτηνοτροφικές αρχές μετά τα κρούσματα ευλογιάς στην Φθιώτιδα

Αφήστε ένα σχόλιο