AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Θέμα ημερών μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, λένε οι ΗΠΑ

[ad_1]

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί το Ιράν:

Θέμα ημερών θεωρούν, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πως είναι μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων, κάτι που ενδεχομένως θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ιράν ότι αναλαμβάνει “ακλόνητη δέσμευσή” για την ασφάλεια του Ισραήλ, μετά την απειλή της Ισλαμικής Δημοκρατίας να τιμωρήσει το εβραϊκό κράτος για το χτύπημα της περασμένης εβδομάδας στο συγκρότημα της Ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

  • “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ”, τόνισε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στον Λευκό Οίκο. “Θα αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενη ιρανική απειλή κατά του Ισραήλ”.

“Ακλόνητη” η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Υπενθύμισε ότι είχε μιλήσει για το θέμα αυτό κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα.

“Όπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη”, είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: “Το ξαναλέμε: ακλόνητη“. Η παρέμβαση Μπάιντεν γίνεται ενώ  Ισραήλ και Ιράν ανέβασαν την ένταση της πολεμικής ρητορικής τους.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ αυξάνεται η ανησυχία του κόσμου για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι “το Ιράν είναι η κεντρική απειλή” που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και ότι μια άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ από την Τεχεράνη θα ήταν ένα σημείο καμπής. “Εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν”, δήλωσε ο Katz. Για να τονίσει αυτό το μήνυμα, το ανάρτησε και στο X.

Το Ιράν “είναι το κεφάλι του φιδιού”

Το Ιράν “είναι το κεφάλι του φιδιού”, είπε, καθώς σημείωσε ότι χρηματοδοτεί όλες τις επιθέσεις μέσω αντιπροσώπων που έχει βιώσει το Ισραήλ. “Δεν υπάρχει Χαμάς χωρίς το Ιράν. Δεν υπάρχουν Χούτι χωρίς το Ιράν… και δεν υπάρχει Χεζμπολάχ χωρίς το Ιράν”, είπε ο Κατζ.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ “πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί” για το χτύπημα στη Δαμασκό, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, σκότωσε επτά στρατιωτικούς συμβούλους του.

“Όταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να έχουν επιτεθεί στο έδαφός μας”, δήλωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του με αφορμή τη λήξη του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού. “Το κακό καθεστώς έκανε ένα λάθος και πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί”, πρόσθεσε.

Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, Aμερικανοί αξιωματούχοι βοηθούν το Ισραήλ στον σχεδιασμό και την ανταλλαγή εκτιμήσεων πληροφοριών και το Ισραήλ έχει πει στους συμμάχους ότι περιμένει να λάβει χώρα αυτή η επίθεση πριν ξεκινήσει άλλη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα στη Γάζα, αν και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ και της Δύσης υποδεικνύουν ότι μια επίθεση από το Ιράν μπορεί να μην προέρχεται απαραίτητα από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, όπου βρίσκεται η σύμμαχος της Τεχεράνης Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφωνούν με αυτή την άποψη και απείλησαν δημόσια το Ιράν ότι εάν χτυπήσει ισραηλινό έδαφος, το Ισραήλ θα απαντήσει με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε την υπόσχεσή του να ανταποδώσει το Ισραήλ για το χτύπημα στη Δαμασκό, το οποίο, όπως είπε, ισοδυναμούσε με επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

Ξένες διπλωματικές αποστολές ήδη προετοιμάζονται για πιθανά χτυπήματα, κάνοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης για εκκένωση εν μέσω αιτημάτων από τις ισραηλινές αρχές για προμήθειες έκτακτης ανάγκης όπως γεννήτριες και δορυφορικά τηλέφωνα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν μια πιθανή επίθεση από το Ιράν θα μετατρέψει τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο, πιο παρατεταμένο πόλεμο ή θα παραμείνει περιορισμένη, είπε μια από τις πηγές. Ένα άμεσο ιρανικό χτύπημα σε μια ισραηλινή πόλη θα ήταν το πρώτο και θα ενέτεινε τις εχθροπραξίες δραματικά.

Ανησυχίες για πόλεμο με το Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant ταξίδεψε στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ για να εξετάσει το εκεί σύστημα Iron Dome, καθώς μίλησε για το πώς το Ισραήλ το τελευταίο εξάμηνο έχει αμυνθεί από δύο ιρανικούς εντολοδόχους, τη Χαμάς στη Γάζα στο νότο και τη Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με το Ισραήλ, ενώ ιρανικές ομάδες πληρεξουσίων στο Ιράκ έχουν πυροβολήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ και οι Χούτι της Υεμένης έχουν βάλει στο στόχαστρο τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Ο Γκάλαντ δήλωσε: “Θα ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε πολύ γρήγορα με μια αποφασιστική επιθετική δράση εναντίον του εδάφους οποιουδήποτε επιτίθεται στο έδαφός μας, όπου κι αν βρίσκεται, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Έχουμε αυτή την ικανότητα  και η αντίδραση του κράτους του Ισραήλ είναι πολύ, πολύ αποτελεσματική, πολύ ισχυρή και ένα από τα πράγματα στα οποία διακρινόμαστε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ο εχθρός δεν γνωρίζει ποτέ τι εκπλήξεις του ετοιμάζουμε”, δήλωσε ο Gallant.

Το Ιράν και η Xεζμπολάχ

Οι ανησυχίες για μια ιρανική επίθεση, έχουν συνδυαστεί με την ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ήλπιζε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια διπλωματική λύση με την οποία η Χεζμπολάχ θα συμφωνούσε να αποσυρθεί στον ποταμό Λιτάνι, όπως προβλέπεται από την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καθόρισε τους όρους κατάπαυσης του πυρός που τερμάτισε τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Ο διοικητής της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο, αντιστράτηγος Αντιστράτηγος Γκ. Aroldo Lazaro, προειδοποίησε την Τετάρτη για την αυξανόμενη πιθανότητα ενός τέτοιου πολέμου. “Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι πραγματικός” είπε και προέτρεψε σε  μια “πολιτική και διπλωματική λύση που είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός”. Οι ανησυχίες για μια ιρανική επίθεση, έχουν συνδυαστεί με την ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ ήλπιζε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια διπλωματική λύση με την οποία η Χεζμπολάχ θα συμφωνούσε να αποσυρθεί στον ποταμό Λιτάνι, όπως προβλέπεται από την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καθόρισε τους όρους κατάπαυσης του πυρός που τερμάτισε τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

  • Με πληροφορίες από το Reuters και το Bloomberg

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ο Τραμπ μπορεί να σώσει την περιουσία του

Ουάσινγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να … το “δουν αλλιώς”. Συνάντηση Μπάιντεν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ με στόχο την «εξομάλυνση»

Προσχωρεί στο ευρωπαϊκό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο

Αφήστε ένα σχόλιο