AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Θέρμο:Εργασίες στερέωσης του ερειπιώδους Ναού της Αγίας Σοφίας

[ad_1]

Στην ανατολική πλευρά της Αγίας Σοφίας, στο κοιμητήριο του χωριού υπάρχει ένα σύμπλεγμα τριών βυζαντινών ναών του 13ου αιώνα. Οι δίδυμοι ναοί Ταξιαρχών   και του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Σοφίας κτίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Ηγεμονίας του Θωμά Νικηφόρου Αγγέλου (1296) από τη μητέρα του Άννα Κατακουζηνή. Τα μνημεία αυτά παρουσιάζουν μέγιστο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική τους δομή (τρίπλευρη ορθογωνισμένη αψίδα-δίβολα παράθυρα με πλίνθινα ημικυκλικά τόξα), το οικοδομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε (ογκόλιθοι προερχόμενοι από το Ιερό της «Ηγεμόνης Αρτέμιδος», και τις αρχαίες   και βυζαντινές επιγραφές (επιγραφή ρωμαϊκής εποχής 2ου αι. μ.Χ. εντοιχισμένη στο νότιο τοίχο του Αγ. Νικολάου).

Mάλιστα όπως κάνει γνωστό ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας αρχισαν οι εργασίες στερέωσης του ερειπιώδους Ναού της Αγίας Σοφίας στην κοινότητα Αγίας Σοφίας δήμου Θέρμου και συμπληρώνει επισημαίνοντας “αποφασιστική η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της μέχρι πρότινος Προϊσταμένης κυρίας Ολυμπίας Βικάτου, αντιμετωπίζονται προβλήματα πολλών ετών χάρη σε συνεργασία και κοινή προσπάθεια” .

 Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον ερειπωμένο ναό της Αγίας Σοφίας πήρε το σύγχρονο όνομά του το χωριό. Η Αγία Σοφία. Η Μόκιστα, όπως λεγόταν παλιά.

Related posts

Δωρεάν rapid test για την Αιτ/νία-23 Φεβρουαρίου

aitoloakarnanianews

  Σε εξέλιξη οι έρευνες στο Μεσολόγγι για τον εντοπισμό του 31χρονου αγνοούμενου

aitoloakarnanianews

Εμπορικός συλ. Μεσολογγίου: Ζητά από την Α.Δ. Αιτωλίας μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας κατά την εορταστική περίοδο

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο