AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Κατά Στουρνάρα ΕΚΤ να κινηθεί ανεξάρτητα από Fed για μείωση επιτοκίων

[ad_1]

«Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική», αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. “Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Μέχρι στιγμής, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών”, σημειώνει.

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την πολιτική της την περασμένη εβδομάδα για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους να «δείχνουν» τον Ιούνιο ως την πιθανότερη στιγμή για να αρχίσει η χαλάρωση. Η ΕΚΤ φαίνεται περισσότερο σίγουρη ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, αν και θα περιμένει για περισσότερα στοιχεία πριν αποφασίσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

Οι επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Μετά από αυτό δεν συνεδριάζει ξανά μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

“Θα έχουμε μόνο λίγες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 — αλλά θα έχουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στο Bloomberg, απηχώντας τα σχόλια που διατύπωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια ήδη από τον Απρίλιο, θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει και αυτό είναι κάτι που δεν το περιμένω».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει εξάλλου ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο και οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδύνει σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι». 

Υποβάθμισε επίσης τον αντίκτυπο από τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φτάσουν στο επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία μόνο το 2025.

«Έτσι οι μισθοί εξακολουθούν να καλύπτουν το χαμένο έδαφος, δεν οδηγούν τον πληθωρισμό. Δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο για μια σπειροειδή αύξηση μισθών-τιμών», ανέφερε. Ακόμη περισσότερο καθώς «η ονομαστική αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν ένα μέρος των αυξήσεων των μισθών».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μειωθεί σύντομα το κόστος δανεισμού, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «το 30% της σύσφιξης από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχει ακόμα περάσει στην οικονομία». 

«Επιπλέον, ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ φέτος, μέσω των αποπληρωμών στις στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης [TLTRO] και της σταδιακής κατάργησης των επανεπενδύσεων στα προγράμματα μας [πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού – APP και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας – PEPP]», πρόσθεσε. «Ακριβώς όπως και οι αυξήσεις των επιτοκίων, αυτό από μόνο του οδηγεί σε σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών». 

Η ΕΚΤ να κινηθεί ανεξάρτητα από την Fed

Απέρριψε ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να είναι προβληματικό ή και επικίνδυνο η ΕΚΤ να χαλαρώσει την πολιτική της πριν το κάνει η αμερικανική Federal Reserve. 

«Δεν συμφωνώ καθόλου με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια μας πριν το κάνει η Fed – και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου συμφωνούν με αυτό», είπε.

πηγή: capital.gr

 

[ad_2]

Source link

Related posts

Σοκ στον καλλιτεχνικό χώρο: Πέθανε στα 58 χρόνια της η ηθοποιός Κάτια Νικολαΐδου – Συγκινητικό το αντίο του αδερφού της

Εξετάζονται αλλαγές για το νέο νομοσχέδιο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών

Σε πάνω από 10 τρις δολάρια, το «κρυφό» κόστος παγκόσμιων συστημάτων αγροδιατροφής

Αφήστε ένα σχόλιο