AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια: Αναβάλλονται μαθήματα και εξεταστική

[ad_1]

Στην προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι στις καταλήψεις στα ΑΕΙ, θα επεμβαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι φοιτητές απάντησαν «συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις. Ζητάμε να αποσυρθεί το σχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ».

Η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή, του νομοσχεδίου, για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην Ελλάδα έχει ήδη φέρει δυσλειτουργία στα δημόσια ιδρύματα τα οποία αντιδρούν σε αυτή την απόφαση και έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις και συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την Πέμπτη 18 του μήνα θα γίνει νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα (στα Προπύλαια) αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο μεταξύ όμως στα ΑΕΙ, ξεκινά η εξεταστική περίοδος και κάποια ιδρύματα όπως το πανεπιστήμιο του Πειραιά (το οποίο τελεί υπό κατάληψη) η διοίκηση αποφάσισε να αναβάλει τις εξετάσεις μέχρι και τη Δευτέρα 22 του μήνα και στη συνέχεια θα επανεξετασθεί η κατάσταση. Οι μέρες, που θα ακολουθήσουν φαίνεται ότι θα είναι δύσκολες, καθώς οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να συνεχίσουν τον αγώνα τους με όποιο τρόπο διαθέτουν, ζητώντας να μη κατατεθεί το νομοσχέδιο. Όπως λένε οι ίδιοι, το νομοσχέδιο δίνει το τελειωτικό χτύπημα «στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική! Για αυτό και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένας φοιτητικός σύλλογος, ούτε ένας μαζικός φορέας της εκπαίδευσης που να το υποστηρίζει.

ADVERTISEMENT

Η αδικία γίνεται νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια – κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Η κυβέρνηση πάντως, μετά και τα χτεσινά επεισόδια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προειδοποίησε ότι στις καταλήψεις στα ΑΕΙ θα επεμβαίνει η Αστυνομία. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης, «το Πανεπιστήμιο δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στους φοιτητές και καθηγητές. Υπήρξε άμεση επέμβαση της αστυνομίας με τις δέουσες προσαγωγές. Η αστυνομία μετά και από σχετικές ενέργειες του Πρύτανη έκανε το αυτονόητο. Επέβαλε το νόμο. Έγινε και σε πολλές άλλες καταλήψεις θα συνεχίζεται να γίνεται».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή δήλωση οι τομεάρχες Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και Κώστας Μπάρκας, σημειώνουν τα εξής:

  • Αυτός φαίνεται πως θα είναι από εδώ και πέρα ο τρόπος της κυβέρνησης προκειμένου να «πείσει» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προτίθεται να φέρει στη Χώρα. Βία και συλλήψεις, ακόμα και μέσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, τότε αυτά που περισσεύουν είναι οι έφοδοι σε χώρους της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα χημικά και οι προσαγωγές.
  • Αν πιστεύουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Πιερρακάκης πως θα επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και την κατάργηση του άρθρου 16 με καταστολή, είναι βαθιά γελασμένοι.
  • Η Κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά κλείνει τα αυτιά στα δίκαια αιτήματα της νεολαίας που ζητά αναβάθμιση και στήριξη της Παιδείας, απαντώντας με βίαιες επιθέσεις που σοκάρουν, θυμίζοντας άλλες, σκοτεινές εποχές. Προφανώς, για αυτή, «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερασπίζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, την τήρηση του Συντάγματος και ζητά την αναβάθμιση της Παιδείας. Στεκόμαστε δίπλα στους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα της νεολαίας, των μαθητών και των φοιτητών και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις

ieidisis.gr

Related posts

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Με επιστολική ψήφος οι ευρωεκλογές – Όλη η χώρα μία περιφέρεια με σταυρό

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Διαμαρτυρίες ΚΚΕ και ΚΝΕ, ενάντια στην αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εκτός Ελλάδα

aitoloakarnanianews

Θλίψη στο Αγρίνιο και μεγάλο κενό στον χώρο του Πολιτισμού με την απώλεια του Δημήτρη Βούρκα

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο