AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Δυτικη Ελλαδα

Κατώτατος μισθός: «Παζάρι» για την αύξηση – Δείτε που θα κυμανθεί

[ad_1]

Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει προς το παρόν εργαζομένους και εργοδότες στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με τη ΓΣΕΕ να ζητά 908 ευρώ και τους μικρομεσαίους (ΕΣΕΕ) να προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού (3,5%), που οδηγεί τον κατώτατο μισθό στα 807 ευρώ από 780 ευρώ σήμερα.

Την τελική απόφαση ωστόσο για την αύξηση του μισθού θα λάβει η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας τις προτάσεις όλων των φορέων που θα υποβληθούν στη διαβούλευση. Στην απόφαση της κυβέρνησης το κριτήριο που θα καθορίσει την αύξηση του μισθού θα είναι η τόνωση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων.

Το… στίγμα

Ηδη, η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, προσδιόρισε την αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό, δηλαδή πάνω από το 3,5% που προτείνουν οι μικρομεσαίοι. Ηδη συζητείται μια τελική αύξηση για τον κατώτατο μισθό μεταξύ 40 και 50 ευρώ τον μήνα, δηλαδή μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ περιλαμβάνεται στην έκθεση του επιστημονικού της Ινστιτούτου, που αναμένεται να υποβληθεί ίσως και σήμερα στον ΟΜΕΔ, ο οποίος συντονίζει τη διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το χαμηλό ποσοστό (3,5%) που προτείνουν οι μικρομεσαίοι, όπως είπε στον «Ε.Τ.» αρμόδιο στέλεχος της ΕΣΕΕ, κινείται στα όρια των αντοχών των επιχειρήσεων του κλάδου και εξισορροπεί την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκαλεί η θέσπιση τεκμαρτού εισοδήματος ίσου με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

Ανεβάζει τον πήχη

Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ με την έκθεση του δικού της Ινστιτούτου (ΙΝΕ-ΓΣΕ) τοποθετεί τον πήχη 100 ευρώ υψηλότερα και ζητά ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 908 ευρώ. Ως βάση υπολογισμού της αύξησης χρησιμοποιείται το 60% του διάμεσου μισθού. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023 ο μικτός διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 1.443 ευρώ μηνιαίως, με το 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, να ανέρχεται στα 866 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας το 2023 και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 908 ευρώ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια και να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας, επισημαίνει η έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Η υποβολή των προτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και καθοριστικές για το τελικό ποσοστό αύξησης θα είναι οι προτάσεις του ΣΕΒ, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ.

[ad_2]

Related posts

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Γκερέκου με την Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας

aitoloakarnanianews

Αιτωλ/νία:Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών την ένωσης οικοδόμων

aitoloakarnanianews

Πλατφόρμα Διαβούλευσης RIS3 Δυτικής Ελλάδας 2021-2027 για την υποβολή προτάσεων

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο