AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Συνταγες

Κοντοσούβλι κοτόπουλο με θυμάρι | Συνταγές

[ad_1]

Πεντανόστιμο κοντοσούβλι με μαριναρισμένο φιλέτο μπούτι κοτόπουλου αρωματισμένο και θυμάρι, πασπαλισμένο με κοκκινοπίπερο. Μια συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση για να το απολαύσετε σαν μεζεδάκι με το κρασάκι ή τη μπυρίτσα σας αλλά και σαν κυρίως γεύμα ή δείπνο με πατατούλες τηγανιτές ή φούρνου και μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο
  • 2 κιλά φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
  • Για τη μαρινάδα
  • 300 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 λεμονιών + 2 πορτοκαλιών ο χυμός
  • 1 κ.γ. μουστάρδα επιλογής σας
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα τους ή 1 κ.σ. θυμάρι ξερό, θρυμματισμένο
  • 1 κ.σ. γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Ζητάτε στο κρεοπώλη σας ή κόβετε μόνοι σας τα φιλέτα σε κομμάτια μεγέθους ανάλογου με το που θα ψήσετε το κοντοσούβλι, δηλ στο φούρνο του σπιτιού σας ή σε σούβλα στα κάρβουνα (Δείτε πιο κάτω στις οδηγίες στη παράγραφο 4 για το σούβλισμα).
  2. Για τη μαρινάδα: Ρίχνετε στο μούλτι το κρεμμύδι και το θυμάρι και τα χτυπάτε καλά. Σε ένα μεγάλο πυρέξ στρώνετε τις μισές πιπεριές Φλωρίνης σε φέτες και προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα μαζί με το μείγμα κρεμμυδιού.
  3. Ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο σε κομμάτια, στρώνετε και τις υπόλοιπες πιπεριές ανάμεσα και πάνω στο κοτόπουλο και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθεί πλήρως το κοτόπουλο από τη μαρινάδα. Σκεπάζετε το πυρέξ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες.
  4. Για το σούβλισμα: Βγάζετε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, την οποία κρατάτε στην άκρη. Αν ψήσετε το κοντοσούβλι στα κάρβουνα, σουβλίζετε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά σας. Καλό είναι η σούβλα να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα.
  5. Αν το ψήσετε στο φούρνο, παίρνετε μικρές σούβλες που να χωρούν στο φούρνο και “περνάτε” κάθε φιλέτο μπούτι, διπλωμένο ώστε να έχει μεγαλύτερο πάχος και να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Προσέχετε να τρυπάτε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζει το κοντοσούβλι στρωτά και ομοιόμορφα.
  6. Για το ψήσιμο στο φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε τη σχάρα του φούρνου. Κάτω από τη σχάρα βάζετε το ταψί του φούρνου με λίγο νερό για να μαζεύονται τα υγρά του κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σουβλίζετε το κοτόπουλο στις σχάρες για το φούρνο σας το τοποθετείτε πάνω στη λαδωμένη σχάρα και το ψήνετε για 40-50 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα, να ροδίσει και να αποκτήσει μια ελαφρώς τραγανή κρούστα. 
  7. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 15 λ ανοίγετε το φούρνο, γυρνάτε το κοντοσούβλι και το αλείφετε με τη μαρινάδα του, που αφήσατε στην άκρη, με ένα πινέλο ή με ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη. Για να διαπιστώσετε αν είναι έτοιμο κόβετε ένα κομματάκι και αν έχει ψηθεί το βγάζετε αμέσως από το φούρνο. Διαφορετικά, συνεχίζετε το ψήσιμο, προσέχοντας μη στεγνώσει και γίνει σκληρό. Για να το απολαύσετε καλύτερα, είναι προτιμότερο να το κόψετε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.
  8. Για το ψήσιμο στα κάρβουνα: Σουβλίζετε σε μεγάλη σούβλα το κοτόπουλο και το ψήνετε στα κάρβουνα. Τα πρώτα 10 λ το ψήνετε στο χαμηλό ράφι της ψησταριάς, μετά το ανεβάζετε στη μεσαία σκάλα και συνεχίζετε εκεί το ψήσιμο μέχρι το τέλος, ακολουθώντας τα βήματα και τις συμβουλές που περιγράφονται στη παράγραφο Νο.7, αλείφωντάς το τακτικά με τα υγρά της μαρινάδας.

Πηγή

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοντοσούβλι κοτόπουλο με θυμάρι

 


[ad_2]

Source link

Related posts

Το ρίχνουμε έξω με pancakes με γλάσο σοκολάτα!

Βρήκαμε το υγιεινό σνακ με το οποίο θα καλύψουμε την επιθυμία για σοκολάτα!

Κόκορας με χυλοπίτες | Συνταγές

Αφήστε ένα σχόλιο