AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγρίνιο

ΚΥΑ άναψε φωτιές στα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας: Άμεση λύση ζητούν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές – Τι λέει στη “Σ” ο Ν. Καραγέωργος

[ad_1]

ΚΥΑ άναψε φωτιές στα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας: Άμεση λύση ζητούν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές – Τι λέει στη “Σ” ο Ν. Καραγέωργος


Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τη βιωσιμότητα των ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα) στη χώρα συνολικά κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ καθώς οι καλλιτεχνικοί διευθυντές έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα και τρέχουν από υπουργείο σε υπουργείο, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις ειδικά για την την ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ, βύθισε τις αμοιβές των καλλιτεχνών, που είτε εργάζονται ως συντελεστές εποχικά στα ΔΗΠΕΘΕ, είτε ως καθηγητές στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Παράλληλα, με το ΠΔ 85/2022 που είχε έρθει στην δημοσιότητα για μεγάλο διάστημα καθώς θεωρήθηκε ότι υποβάθμισε τα πτυχία των θεατρικών σχολών σε αντίστοιχα μεταλυκειακής βαθμίδας, κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση μετ’ επιτάσεως.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό κ. Μενδώνη, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακής Μάλαμα, σε σχέση με την «κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα κι οι καλλιτέχνες που απασχολούνται σε αυτά».

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, «η επιδείνωση αυτή των αμοιβών προστίθεται σε ένα τοπίο εργασιακών δικαιωμάτων, το οποίο χαρακτηρίζεται ήδη από μία πολύ μεγάλη επισφάλεια. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις στα ΔΗΠΕΘΕ τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε συμβασιούχους, με πολύ χαμηλές απολαβές και όλο και πιο αβέβαιο μέλλον.

Ταυτόχρονα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και με την αναστολή της λειτουργίας της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, εξαιτίας αυτής της δυσμενούς κατάστασης, που συνεπάγεται τον εγκλωβισμό των σπουδαστών της, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Απηύθυναν μάλιστα τέσσερα ερωτήματα:

-Θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εργασιακής αξιοπρέπειας για τους καλλιτέχνες των ΔΗΠΕΘΕ, ή προσπαθεί η κυβέρνηση να τους εξωθήσουν σε απομάκρυνση και κατάργηση του θεσμού;

-Υπάρχει σχέδιο για την αναβάθμιση των ΔΗΠΕΘΕ και της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας;

-Θα γίνει δεκτό το αίτημα για την εξαίρεση των καλλιτεχνών των ΔΗΠΕΘΕ από την ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ, ώστε να μπορέσουν τα θέατρα να λειτουργήσουν.

-Υπάρχει πλάνο προσλήψεων για την στήριξη της λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ;

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου κ. Νίκος Καραγέωργος εξήγησε στην εφημερίδα «Συνείδηση» το που βρίσκεται η κατάσταση στον χώρο αυτή την εποχή.

Καραγέωργας«Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου μπορούμε να πούμε ότι είναι σε αρκετά καλύτερη μοίρα από άλλα, όμως το πρόβλημα είναι συνολικό. Βγήκε μια ΚΥΑ, η οποία αφορά στα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ όμως τα θέατρα δεν είναι επιχειρήσεις, όπως οι άλλες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως ένα οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ενός οργανισμού. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες και δεν μπορεί να μπαίνουν όλα κάτω από μια δημοσιονομική βάσανο, απλώς και μόνο γιατί στο παρελθόν γινόταν σπάταλες ή δεν υπήρχαν κανόνες. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες πάντως οφείλω να πω ότι αν δεν λυθούν κάποια ζητήματα, όπως οι στοιχειωδώς αξιοπρεπείς αμοιβές δεν θα υπάρχουν ΔΗΠΕΘΕ στο μέλλον. Εμείς έχουμε ενημερώσει την κυβέρνηση, μας έχει ειπωθεί ότι θα λυθεί το θέμα και περιμένουμε απάντηση. Παράλληλα, ανεξάρτητα από την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε ένα ΔΗΠΕΘΕ θα βγάλουμε μια ανακοίνωση από κοινού όταν πάρουμε απαντήσεις. Ξαναλέω, ότι το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου μπορεί να ανήκει στις περιπτώσεις που είναι λειτουργικές αλλά σύντομα θα έχουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Καραγέωργος.

Το πρωί της Τρίτης (7.11.23) εκδόθηκε ανακοίνωση με θέμα Νομοθετικό Πλαίσιο Λειτουργίας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ το οποίο συνυπογράφεται από του καλλιτεχνικούς διευθυντές 11 Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων:

Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΒΕΡΟΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΒΑΛΑΣ,ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, KOZANHΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΛΑΡΙΣΣΑΣ, ΡΟΥΜΕΛΗΣ και ΣΕΡΡΩΝ, στις
αρχές Οκτωβρίου, προβήκαμε σε κοινή επιστολή προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας μας, ως θεατρικών οργανισμών, η οποία εδώ και χρόνια χωλαίνει λόγω σοβαρών δυσμορφιών στη νομοθεσία, στην οποία πολλές φορές το ΥΠΠΟ υποσχέθηκε να ενσκήψει, με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο διοικητικά υπάγονται τα ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Και ενώ δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα διαχρονικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργεία ΟΛΩΝ των ΔΗΠΕΘΕ, σε πλήρες αδιέξοδο οδήγησε η εφαρμογή της ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/24.02.2023 (ΦΕΚ 1077/24.02.2023), με αποκορύφωση τα γνωστά αποτελέσματα στην Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ.

Με την επιστολή μας αυτή, προτείνουμε τη λύση που εδώ και χρόνια έχουμε επεξεργαστεί με τις νομικές μας υπηρεσίες, και επανειλημμένα έχει δεσμευτεί το ΥΠΠΟ, ότι θα ληφθεί υπόψιν από τις δικές του νομικές υπηρεσίες, χωρίς νεότερη ενημέρωση μέχρι στιγμής.

Σε αυτήν προτείνουμε μία άμεση και εφικτή λύση, η οποία μέσω μίας απλής τροπολογίας του Ν. 1958/1991 , θα επιτρέψει στα ΔΗΠΕΘΕ, να ευθυγραμμιστούν με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος).

Ταυτόχρονα, αιτούμαστε επείγουσα συνάντηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, για περαιτέρω συζήτηση εξαιρετικά επειγόντων θεμάτων, όπως η νέα προγραμματική, αλλά και η δέσμευση για έμπρακτη στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ, με την αύξηση της χρηματοδότησης, και την επεξεργασία ενιαίου σχεδίου ρύθμισης η οποία θα καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εκ μέρους των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων και Καλλιτεχνικών Διευθυντών.

Τα ΔΗΠΕΘΕ αποτελούν πόλο έλξης και άνθησης της επαγγελματικής πολιτιστικής δημιουργίας σε όλη την Ελλάδα, και πρέπει να διευκολυνθούν, άμεσα, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους.

Αναμένουμε άμεσα μία σοβαρή και εμπεριστατωμένη απάντηση από τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ Νίκος Καραγέωργος

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ Καλλιόπη Σίμου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Χάρης Πεχλιβανίδης

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ Εύα Οικονόμου- Βαμβακά

ΔΗ.ΠΕΘΕ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Γιάννης Μαργαρίτης

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ Βαρβάρα Δούκα

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ Λευτέρης Πλασκοβίτης

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ Έφη Θεοδώρου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ Κυριακή Σπανού

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ Νίκος Ορφανός

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ Γιώργος Ανδρέου

 

Μακρά η πορεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Το 1981 ιδρύθηκε το Δημοτικό θέατρο της πόλης, το οποίο ήταν το πρώτο στην Ελλάδα, και το 1983 εντάχθηκε στο Θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο) της Ελλάδας.
Στη μακρά πορεία του παρουσίασε αξιόλογα έργα και συνέβαλε στην πολιτιστική ανάπτυξη και θεατρική παιδεία της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις περιφέρειας, δικαιώνοντας τον θεσμό. Από την ίδρυσή του μέχρι και τώρα οι παραγωγές του έχουν επανδρωθεί με Αγρινιώτες και Αιτωλοακαρνάνες συντελεστές που η καλλιτεχνική τους αξία είναι ευανάγνωστη στον Ελλαδικό χώρο. Έτσι συνεργάστηκε με τη στιχουργό Αγαθή Δημητρούκα, με τον ποιητή-δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα, τον ζωγράφο Χρήστο Μποκόρο, με τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Λαμπρινή Καρδαρά, με τη σκηνοθέτιδα-Θεατρολόγο Γεωργία Μαυραγάνη, με τον μουσικό Κώστα Μαραβέγια, αλλά και με Αγρινιώτες ηθοποιούς όπως οι: Χρήστος Καλαβρούζος, Λουκία Πιστιόλα, Κάτια Γέρου, Τάσος Κορόζης, Γιάννης Παπαθανάσης, Κατερίνα Καραδήμα, Λένα Υφαντή, Δώρα Σαμψώνα, Χριστίνα Δαλαμάγκα , Κώστας Κάππας, Κάτια Ζαρκάδα, Γιούλη Μαρούση, κ.ά.

Εξάλλου το αισθητικό του στίγμα το σχημάτισε συνεργαζόμενο με καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος ο Γιώργος Αρμένης, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Ανδρέου, η Αρετή Κετιμέ, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φίλιππος Κουτσαφτής, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, ο Σοφοκλής Πέππας, η Άννα Βαγενά, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Τάκης Χρυσικάκος, η Άννα Φόνσου, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Ιωάννα Παππά, ο Πασχάλης Τσαρούχας, η Λένα Παπαληγούρα, ο Κώστας Φιλλίπογλου, η Χριστίνα Θεοδωροπούλου, ο Μέμος Μπεγνής, ο Πάνος Σκουρολιάκος, η Ζωή Ρηγοπούλου, η Μαρία Κωνσταντάρου, η Άννα Κουρή, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Κώστας Γάκης, ο Βασίλης Νικολαϊδης, ο Γιάννης Κρανάς, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Νίκος Καραγέωργος κ.ά.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Γιάννης Συμψηρής

[ad_2]

Related posts

M. Ζαμπάρας: Άδικη και απαράδεκτη η δίωξη των γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου

aitoloakarnanianews

Αγρίνιο: Το Πάρτι Μασκέ για τη στήριξη των Ειδικών Σχολείων της πόλης (εικόνες)

aitoloakarnanianews

Περιοριστικός όρος μετά την απολογία για παιδική πορνογραφία στον 30χρονο Αγρινιώτη – Συνεχίζεται η δίκη για την ασέλγεια

aitoloakarnanianews

Αφήστε ένα σχόλιο