AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αθλητικα

«Κόλλησε» στην Καραϊβική το πρώην mega yacht της Γιάννας Αγγελοπούλου


Είναι μεσημέρι Αυγούστου του 2011 και η θηριώδης θαλαμηγός «Alfa Nero» του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ρίχνει άγκυρα μπροστά από τις γραφικές παραλίες της Υδρούσας. Στα καταστρώματα του σκάφους περπατά ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Μισέλ Φάιφερ που έχουν φτάσει ινκόγκνιτο στην Ελλάδα για διακοπές. Αργά το απόγευμα παραγγέλνουν την περίφημη σαμπάνια Armand de Bbrignac που παράγεται στους αμπελώνες της Καμπανίας στη Γαλλία, την οποία απολαμβάνουν στις ξαπλώστρες γύρω από την πισίνα μήκους 15 μέτρων. Οι διάσημοι του Χόλιγουντ μαγεύτηκαν τόσο από τις χρυσαφένιες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της Ελλάδας, όσο και από το πολυτελές σκάφος.







charter-alfa-nero-yacht-3

Το «Alfa Nero» είχε ναυπηγηθεί το 2007 ύστερα από παραγγελία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στα ολλανδικά ναυπηγεία Oceano. Εκτός από τις έξι πολυτελείς καμπίνες διαθέτει γυμναστήριο, spa, αλλά και πισίνα υπερχείλισης η οποία μετατρέπεται σε ελικοδρόμιο

Δώδεκα χρόνια μετά και το άλλοτε καμάρι του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου έχει σταματήσει να φιλοξενεί στις καμπίνες του διάσημους του Xόλιγουντ και εκατομμυριούχους επιχειρηματίες. Βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο, περίπου, αγκυροβολημένο στο λιμάνι Φάλμαουθ της Αντίγκουα στην Καραϊβική, «σαπίζοντας»” με τον καιρό, εξαιτίας των απόνερων της διαμάχης των τοπικών αρχών με την οικογένεια του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεφ -η περιουσία του υπολογίζεται στα 8,3 δισ. δολάρια- στον οποίο ανήκει, πλέον, η 82 μέτρων θαλαμηγός, την οποία είχε αγοράσει το 2014 έναντι περίπου 130 εκατ. δολαρίων.

Η περιπέτεια του άλλοτε πλωτού παλατιού του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, όταν εμποδίστηκε να φύγει από το λιμάνι της Αντίγκουα, μέχρι οι αρχές να διαπιστώσουν εάν ο ιδιοκτήτης του ήταν Ρώσος επιχειρηματίας που συμπεριλαμβανόταν στους διεθνείς καταλόγους κυρώσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οταν οι αμερικανικές αρχές έμαθαν τον ιδιοκτήτη, ζήτησαν την κατάσχεση της θαλαμηγού από τις αρχές της Αντίγκουα. Πράγματι το πλοίο καθηλώθηκε στο λιμάνι της Καραϊβικής, ενώ μια νάιλον επιγραφή που τοποθετήθηκε πάνω στο πλοίο είχε την ένδειξη «κατασχεμένο».







gianna_aggelopoulou_okto

Μετά το Alpha Nero το ζεύγος Αγγελόπουλου απέκτησε το νέο πολυτελές γιοτ Okto απ’ όπου και η φωτογραφία αποβίβασης της Γιάννα Αγγελοπουλου

Από τότε μέχρι σήμερα η περιπέτεια της πολυτελούς θαλαμηγού με τα διάσημα έργα να κοσμούν το εσωτερικό του, την πισίνα υπερχείλισης η οποία μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να μετατραπεί σε ελικοδρόμιο και τις πλέον πολυτελείς καμπίνες, συνεχίζεται, ενώ οι αρχές της Αντίγκουα είναι αναγκασμένες να πληρώνουν πάνω από 110.000 δολάρια τον μήνα για τα έξοδά του. Γιατί με πληθυσμό 93.000 κατοίκους και περιορισμένα δημόσια έσοδα, το κόστος του «Alfa Nero» είναι δυσθεώρητη δαπάνη. Μόνο για τα καύσιμα δαπανώνται 2.200 ευρώ ημερησίως, μια και οι πετρελαιοκινητήρες πρέπει να λειτουργούν για λόγους συντήρησης, αφού ο κλιματισμός λειτουργεί όλο το 24ωρο προκειμένου να προστατεύει το ξύλο, το φίλντισι και το δέρμα, υλικά με τα οποία έχει διακοσμηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσωτερικών χώρων.







alfa_nero__4_







alfa_nero__14_







alfa_nero_esoteriko0

Προσπαθώντας να αντέξει σε αυτό το κόστος η Αντίγκουα, ασκεί πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση, και τον Απρίλιο του 2023 ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις για το σκάφος ώστε να μπορέσει να το πουλήσει. Πρόκειται για το πρώτο υπερπολυτελές σκάφος που συνδέεται με τη Ρωσία και το οποίο παύει να υπόκειται στις κυρώσεις των ΗΠΑ ώστε να πουληθεί σε δημοπρασία. Και εδώ αρχίζει ένα άλλο κεφάλαιο της μεγάλης περιπέτειας της θαλαμηγού. Κατά τον πλειστηριασμό εμφανίστηκαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, αλλά εκείνος που κέρδισε στον πλειστηριασμό ήταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιντ, ο οποίος κατέθεσε προσφορά 67 εκατ. δολαρίων.

Λίγα 24ωρα και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εμφανίστηκε μέσω δικηγόρων η κόρη του Ρώσου ολιγάρχη, Γιούλια Γκουρίεβα-Μοτλόκοφ, η οποία ισχυρίστηκε ότι η θαλαμηγός «Alfa Nero» δεν βρίσκεται στην ιδιοκτησία του πατέρα της, αλλά σε εκείνη και πως είναι αβάσιμη νομικά η κατάσχεσή της. «Η ιδιοκτησία του πλοίου ήταν γνωστή στην κυβέρνηση της Αντίγκουα πριν κατασχεθεί και εκπλειστηριαστεί και ουδέποτε ήταν εγκαταλειμμένο. Επιδιώκουμε την επιστροφή του πλοίου στους νόμιμους ιδιοκτήτες του», ανέφερε μέσω των δικηγόρων της η Γκουρίεβα.







alfa_nero__5_

Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις των δικηγόρων του Αντρέι Γκουρίεφ που αρνούνταν ότι ο Ρώσος ολιγάρχης-πελάτης τους έχει οποιαδήποτε σχέση με το πολυτελές σκάφος και πως απλά το ενοικίαζε κάποιες φορές τον χρόνο.

Ωστόσο, έρευνα του BBC οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το σκάφος ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του Γκουρίεφ. Αποτέλεσμα της εμπλοκής της κόρης του Ρώσου επιχειρηματία, η οποία προσπάθησε να σταματήσει τη δημοπρασία, ήταν να αποσύρει το ενδιαφέρον του ο Σμιντ, ενώ ο διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ντάργουιν Τέλεμακ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «εάν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, ο οποίος είχε επικρατήσει της δημοπρασίας, δεν ολοκλήρωνε την αγορά μέσα σε μία εβδομάδα, η προσφορά πώλησης θα μεταφερόταν στον δεύτερο πλειοδότη».

Επίσης, ο πρέσβης της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρόναλντ Σάντερς, σε δηλώσεις του στο Bloomberg ανέφερε σχετικά με τον Σμιντ ότι «ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google θεώρησε ότι λόγω της νομικής διαμάχης δεν θα μπορούσαμε να του παραχωρήσουμε την ιδιοκτησία του σκάφους. Αυτό όμως δεν είναι αληθές γιατί το πλοίο ανήκει στην κυβέρνησή μας».

Πράγματι, όταν ο 68χρονος πρώην CEO της Google -η περιουσία του υπολογίζεται στα 20 δισ.. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα Forbes- απέσυρε το ενδιαφέρον του, οι αρχές της Αντίγκουα προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τον δεύτερο πλειοδότη της δημοπρασίας χωρίς αποτέλεσμα, μια και αυτός είχε ενημερωθεί για τις κινήσεις της οικογένειας Γκουρίεφ και βλέποντας ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μπλέξει με τους Ρώσους αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, επρόκειτο για τον Αμερικανό επιχειρηματία Γουόρεν Χέιλ, ο οποίος δήλωσε δυσαρεστημένος με τις αρχές της Αντίγκουα, τις οποίες κατηγόρησε και κινήθηκε νομικά εναντίον τους για παραβίαση των κανόνων της δημοπρασίας. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί μαζί του χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.







Eric_Schmidt_at_the_37th_G8_Summit_in_Deauville_037

O πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιντ είχε καταθέσει προσφορά $ 67 εκατ. για την απόκτηση του Alpha Nero

Ετσι το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Καραϊβικής, ενώ από τα 44 μέλη του πληρώματος στο σκάφος παραμένουν μόνον έξι. Πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης της Αντίγκουα διεκδικώντας τους μισθούς τους. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο επιδίκασε μερική αποζημίωση σε μέλη του πληρώματος του «Alfa Nero». Συγκεκριμένα, ο καπετάνιος Κρίστοφερ Μάλκομ έχοντας στο πλευρό του και την ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση ναυτικών Nautilus International με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εκπροσώπησαν τα συνδικαλιζόμενα μέλη του πληρώματος διεκδικώντας μισθούς ύψους 2,2 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα όσα μέλη δεν ήταν συνδικαλιζόμενα κατέθεσαν ξεχωριστή αγωγή κατά των αρχών της Αντίγκουα ζητώντας 440.000 δολάρια για μισθούς, από τον Μάρτιο του 2023.

Το «Alfa Nero» είχε ναυπηγηθεί το 2007 ύστερα από παραγγελία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στα ολλανδικά ναυπηγεία Oceano. Στα χέρια του Ελληνα εφοπλιστή και επιχειρηματία έμεινε μέχρι το 2011 όταν και μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Flying Dutchman Overseas Ltd με έδρα τα νησιά Κέιμαν, πριν καταλήξει στον Ρώσο ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεβ, ο οποίος είναι ιδρυτής της PhosAgro, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών λιπασμάτων του κόσμου. Στις έξι πολυτελείς καμπίνες του μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 12 άτομα, ενώ διαθέτει γυμναστήριο, spa, αλλά και όπως προαναφέραμε πισίνα υπερχείλισης η οποία μετατρέπεται σε ελικοδρόμιο. Η θαλαμηγός που το 2008 είχε χαρακτηριστεί από τα εξειδικεύμενα περιοδικά yachting ως το ωραιότερο σκάφος στον κόσμο, σχεδιάστηκε από τον Κάρλο Νουβολάρι, ενώ την εσωτερική του διακόσμηση επιμελήθηκε ο διάσημος Γάλλος interior designer Αλμπέρτο Πίντο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2012 στο Παρίσι.

Η πρώτη απόπειρα για να πουληθεί το σκάφος από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο έγινε το 2009, δύο χρόνια μετά τη ναυπήγησή του, έναντι του ποσού των 190 εκατ. δολαρίων, αλλά μέχρι το 2011 δεν είχε βρεθεί αγοραστής, με την τιμή να πέφτει κατά 60 εκατ. δολάρια. Μέχρι να πουληθεί στον Ρώσο μεγιστάνα το σκάφος νοικιαζόταν έναντι 1 εκατ. δολαρίων την εβδομάδα και πραγματοποιούσε κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και στη Μεσόγειο.

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Βασίλη Καρρά



Ο Νετανιάχου εντείνει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας – Οι τρεις όροι για την ειρήνη



Δείτε βίντεο: Πανικός σε κρουαζιερόπλοιο στη Βόρεια Θάλασσα με κύματα 20 μέτρων, φωνές και επιβάτες με σωσίβια


Source link

Related posts

Η 20χρονη Ραφαέλα Πιτσικάλη χρειάζεται τη βοήθειά μας

Ιτούδης: Επίσημα τέλος από τη Φενέρμπαχτσε

Ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη

Αφήστε ένα σχόλιο