AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Διεθνη

Κόντρα Ουκρανίας-Αυστραλίας για τα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18

[ad_1]

Την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει τα πυραυλικά χτυπήματα σε ουκρανικές θέσεις και που Ευρώπη και ΗΠΑ προσπάθούν να στείλουν νέα βοήθεια στο Κίεβο, κόντρα φαίνεται ότι ξέσπασε μεταξύ Ουκρανίας και Αυστραλίας με επίκεντρο τα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18.

«Δεν θέλουμε τα ιπτάμενα σκουπίδια σας»

Τι συνέβη; Η Αυστραλία φαίνεται ότι προσφέρθηκε να παράσχει στην Ουκρανία παλιά μαχητικά F/A-18 Hornet, τα οποία έχει ήδη αποσύρει, προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της εμπόλεμης χώρας. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους (η Ουκρανία κατηγορεί την Αυστραλία ότι δεν ικανοποίησε το αίτημά της για χορήγηση ελικοπτέρων MRH-90 Taipan και ότι δεν άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή).

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, όταν η Κανμπέρα πρότεινε να δώσει στο Κίεβο τα μαχητικά F/A-18, τα οποία άρχισε να αποσύρει από το 2021 (με τις ΗΠΑ να μην έχουν αντίρρηση σε αυτή τη μεταβίβαση όπλων), Ουκρανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στους Αυστραλούς ότι «δεν θέλουμε τα ιπτάμενα σκουπίδια σας», παρότι τα αεροσκάφη, που είναι σχεδιασμένα για αεροπλανοφόρα, έχουν ενισχυμένη άτρακτο και θα ήταν κατάλληλα για τα βομβαρδισμένα από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ουκρανικά αεροδρόμια.

Τα χαρακτηριστικά

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι το F/A-18 Hornet, μαχητικό πολλαπλού ρόλου που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970, χρησιμεύει ως το κύριο μαχητικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται επίσης από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Έχει χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας, χαρακτηρίζεται ως μαχητικό και επιθετικό αεροσκάφος (F/A, fighter/attack), βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1983, και έχει ακτίνα μάχης 1000 χλμ.

Η «σφήκα» (αυτό σημαίνει η λέξη hornet) που κατασκευάζεται από την Boeing, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη κατευθυνόμενων πυραύλων Hydra 70 και Zuni, πυραύλων αέρος-αέρος όπως οι AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder, πυραύλων αέρος-εδάφους όπως οι AGM-88 HARM και Taurus, ο AGM-84 Harpoon, μη κατευθυνόμενων βομβών όπως η σειρά Mark-80, CBU-87, και πυρομαχικών ακριβείας εξοπλισμένων με το σύστημα JDAM.

«Αν δεν ξέρετε, μην κουτσομπολεύετε»

Τώρα, όσον αφορά στην αντίδραση του Κιέβου, το οποίο επιδιώκει να ενισχυθεί με μαχητικά F-16, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ, έγραψε στο Facebook ότι η Ουκρανία δεν συμφώνησε ποτέ να παραλάβει μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 από την Αυστραλία, παρά τις αναφορές που υποστήριζαν ότι η Ουκρανία απέρριψε τα αεροσκάφη και αξιωματικός της αεροπορίας τα χαρακτήρισε «σκουπίδια».

Ο Ιχνάτ συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία επιδιώκει «τον μοναδικό διαθέσιμο δρόμο για τα δυτικά αεροσκάφη, όσο το δυνατόν περισσότερο». «Αν δεν ξέρετε, μην κουτσομπολεύετε. Υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση σχετικά με τα αεροσκάφη(σ.σ. προφανώς αναφέρεται στα F-16 που το Κίεβο αναμένει να παραλάβει εντός του 2024), τόσο σε δημόσιο επίπεδο όσο και σε ιδιωτικό. Προχωράμε προς τον στόχο μας… Είναι δύσκολο, αλλά προχωράμε, παρά τους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς», τόνισε

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


[ad_2]

Source link

Related posts

Ζητάει δορυφορικές φωτογραφίες-τεκμήρια από το Ισραήλ

«Ναι» στις μεταρρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ

Η «μάχη» στην Ουάσινγκτον για τη χρηματοδότηση του Κιέβου

Αφήστε ένα σχόλιο