AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Λειτουργικά και ιχνηλατήσιμα τα «πράσινα» τρόφιμα της νέας γενιάς, η κτηνοτροφία με ρόλο

[ad_1]

«Θα είναι τρόφιµα που δεν θα παράγονται για να ικανοποιήσουν απλώς τις ανάγκες των ανθρώπων σε πρωτεΐνες, λίπη κι υδατάνθρακες, αλλά θα βοηθούν και στην προαγωγή και διατήρηση της υγείας των καταναλωτών, των συστηµάτων εκτροφής των ζώων, στη λογική της ενιαίας υγείας», ανέφερε η Αθηνά Τζώρα, καθηγήτρια Γεωπονίας Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων.

Μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση, στις 6 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, η κ. Τζώρα υπογράµµισε πως µια από τις κύριες αιτίες για την οποία η ανθρωπότητα στο µέλλον θα παράξει τρόφιµα µε διαφορετικό τρόπο, είναι η κλιµατική αλλαγή. «Ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωµα δεν αρκεί απλώς να µειωθούν οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερµοκηπίου. Η παραγωγή τροφίµων πρέπει να γίνεται µε τρόπο που θα περιορίζει την εξάντληση φυσικών πόρων, τον ευτροφισµό, την αθροιστική κατανάλωση ενέργειας, την πρόκληση υπερθέρµανσης του πλανήτη, την τοξικότητα και πιθανή καρκινογένεση στον άνθρωπο και θα µετριάζει το υδατικό και το εδαφικό αποτύπωµα» τόνισε, θυµίζοντας πως λόγω της εξάντλησης φυσικών πόρων και την έλλειψη σε πρωτεΐνες, φτάσαµε να αναζητούµε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως η άλγη, οι διαφορετικές ποικιλίες οσπρίων, το εργαστηριακό κρέας και τα έντοµα.

Καθοριστικό ρόλο στη µετάβαση αυτή, ως προς το µοντέλο παραγωγής των τροφίµων, κατά την καθηγήτρια, καλείται να παίξει η κτηνοτροφία, η οποία θα πρέπει να εξελιχθεί σε «έξυπνη», µε τεχνολογίες ακριβείας, διασφάλιση της ευζωίας των ζώων και µε ανθεκτικότητα στο σύστηµα παραγωγής. «Αλλάζει η φυσιολογία των ζώων, υπάρχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και διαφοροποιείται σηµαντικά το διατροφικό µοντέλο εκτροφής των ζώων», υπογράµµισε και πρόσθεσε ότι η κτηνοτροφία θα πρέπει να απαντήσει και στο θέµα της µικροβιακής ανθεκτικότητας και της χρήσης αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή, καθώς «είναι µια σιωπηλή πανδηµία, λόγω αλόγιστης και υπέρµετρης χρήσης αντιβιοτικών».



Πασχάλης Φορτομάρης, ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

Αλλάζει το διατροφικό µοντέλο εκτροφής των ζώων, διεπιστηµονική συνεργασία µε την αλυσίδα τροφίµων

Ιδιαίτερη µνεία έγινε στην κατανόηση από την επιστηµονική και ερευνητική κοινότητα πως διαφορετικές οµάδες στον πληθυσµό δεν θα πρέπει να διατρέφονται όπως το γενικό σύνολο, αλλά καθένας µε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του. «Εκτός από εξατοµικευµένη ιατρική και προσωποποιηµένα τρόφιµα, έχουµε και εξατοµικευµένη κτηνιατρική», σηµείωσε και παρέπεµψε στη συνδροµή των οµικών τεχνολογιών, όπως η γενωµική, η πρωτεωµική, η µεταβολωµική και η αλληλούχιση νέας γενιάς, καταγράφοντας το µικροβίωµα ιστών και τροφίµων. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Πασχάλης Φορτοµάρης σηµείωσε πως θα πρέπει να αναδειχθεί περαιτέρω η ελληνική παραγωγή και τα προϊόντα της, µέσα από έναν στρατηγικό πολυεπίπεδο σχεδιασµό, ενώ τόνισε και την ανάγκη για διεπιστηµονική συνεργασία και δια βίου εκπαίδευση.

[ad_2]

Source link

Related posts

Μέχρι 15 Μαρτίου διορθωτική πληρωμή ΕΛΓΑ 1,5 εκατ. σε πληγέντες Θεσσαλούς

Μητσοτάκης στο δείπνο του ΔΣ της ΕΚΤ: «Η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη»

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε δύο εισπρακτικές εταιρείες

Αφήστε ένα σχόλιο