AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Μάικλ Ρούμπιν: Την υποστήριξη των ΗΠΑ για να διαδεχθεί τον Ερντογάν επιδιώκει ο Φιντάν;

[ad_1]

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ξεκινά σήμερα το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον (ο Φιντάν επισκέφτηκε την Πέμπτη 7/3 τις ΗΠΑ). Θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στις 7 Μαρτίου 2024. Το ίδρυμα SETA θα τον φιλοξενήσει σε μια ιδιωτική στρογγυλή τράπεζα στις 8 Μαρτίου. Το ταξίδι του Φίνταν μπορεί να είναι επακόλουθο, αλλά όχι για τους λόγους που αναμένει είτε ο πρόεδρος Τζο  Μπάιντεν είτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ταξίδι του Φιντάν στην Ουάσιγκτον σηματοδοτεί το πρώτο από ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο από τότε που Τουρκία άρει την επικράτηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ .

Ο Μπάιντεν εισήλθε στο γραφείο επικριτικός για τον Ερντογάν. Περίμενε  τρεις μήνες  για να τον τηλεφωνήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και απέκρουσε την αντίρρηση του Ερντογάν και η στάση του ήταν αντίθετη με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που περιέγραψε τον Ερντογάν ως έναν από τους  πιο στενούς ξένους φίλους του  και μάλιστα κοροϊδεύτηκε ότι έλαβε συμβουλές από τον Τούρκο ηγέτη για το  πώς να σηκώσει κόρες , ένα περίεργο αστείο που δόθηκε aπό τον Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, ήταν σε μεγάλο βαθμό με σεβασμό προς τον Ερντογάν έξω από μια σύντομη κρίση που περιβάλλει την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τον Ερντογάν. Πριν από  την επανεκλογή του  πέρυσι, ο Ερντογάν  κατηγόρησε  τον Μπάιντεν ότι επιδιώκει να τον υπονομεύσει.

Επισήμως, ο Φιντάν επιδιώκει να επαναφέρει τις σχέσεις. Η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, όπως και η συζήτηση για τους τρέχοντες πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Ο Φιντάν μπορεί επίσης να ζητήσει επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος του έτους. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken  κατέθεσε  μια τέτοια προσφορά.

Στα παρασκήνια, ο Φιντάν έχει άλλη ατζέντα. Φήμες φουντώνουν στην Τουρκία για την υγεία του 70χρονου Ερντογάν. Το 2006, ο οδηγός του και οι σωματοφύλακές του τον έκλεισαν κατά λάθος  χωρίς τις αισθήσεις του στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του . Η επιληψία του  είναι γνωστή δημοσίως όπως και οι κρίσεις του με τον καρκίνο. Εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι,  ο Ερντογάν αρρώστησε  κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης. Η έλλειψη ελευθερίας του Τύπου αναγνωρίζονται από τους υποστηρικτές του ως παλιά θέματα υγείας παρά παραποιημένες φήμες.

Οι συζητήσεις για τη διαδοχή κυμαίνονται στην Τουρκία. Η συνωμοσία είναι μέρος της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας. Ο Ερντογάν έλαβε σημαντική ώθηση στις φιλοδοξίες του να γίνει πρωθυπουργός όταν πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Ρίτσαρντ  Περλ  τον σύστησε στην Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου, υποθέτει ότι άλλοι θα αναζητήσουν το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για να πάρουν το τιμόνι της Τουρκίας.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν εκκαθάρισε προηγούμενους υπουργούς Εξωτερικών, όπως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Αχμέτ Νταβοτούγλου, αφού κατέθεσαν ιδιωτικά τα ονόματά τους ως πιθανούς αντικαταστάτες. Ο γαμπρός Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν στη συνέχεια ένα φαβορί, αν και ο λάθος χειρισμός του στην οικονομία και η  υποτιθέμενη απιστία  παραγκωνίζουν τέτοιες φιλοδοξίες.

Ο Φιντάν είναι φιλόδοξος. Η μακρόχρονη θητεία του ως αρχηγός πληροφοριών της Τουρκίας τον καθιστά επίσης ανέγγιχτο. Οι Τούρκοι λένε ότι γνωρίζει πάρα πολλά για τον Ερντογάν, τη διαφθορά και τους ίδιους τους αντιπάλους του Φιντάν. Λίγο πριν τον θάνατό του, θα παραμείνει σταθερός. Είναι ο J. Edgar Hoover με στεροειδή. Το σημερινό χαρτοφυλάκιο του Φιντάν ως υπουργού Εξωτερικών ουσιαστικά βάζει κραγιόν σε ένα γουρούνι, μαλακώνοντας την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι περισσότερο γνωστός για δολοφονίες, υποστήριξη τρομοκρατών και απαγωγές παρά για πολιτείες.

Αντί να ανασκευάζει τις φιλοδοξίες του Φιντάν, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να τις εκτροχιάσει. Ο Φιντάν είναι ίσως ο μόνος άνδρας στην Τουρκία πιο επικίνδυνος από τον ίδιο τον Ερντογάν. Από τις μέρες του ως κατώτερος αξιωματικός, οι διεθνείς του συμπάθειες  ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με την Ισλαμική Δημοκρατία  του Ιράν παρά με τη Δύση. Ως επικεφαλής πληροφοριών,  αποκάλυψε  τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και παρείχε υλικοτεχνική, αν όχι οικονομική και υλική υποστήριξη  τόσο στο Ισλαμικό Κράτος  όσο και  στη Χαμάς .

Μεταξύ των Τούρκων, ο Φιντάν έχει τη φήμη του αδίστακτου. Όταν ο Ερντογάν στράφηκε ενάντια στον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν άλλοτε σύμμαχο που έγινε αντίπαλος, ο Φιντάν ήταν ο εγκέφαλος της εκκαθάρισης των οπαδών του Γκιουλέν στην κυβέρνηση, τον στρατό, τα Μέσα Ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα. Υπό την επίβλεψη του Φιντάν ως αρχηγού πληροφοριών, η Τουρκία απήγαγε αντιφρονούντες από το  Κοσσυφοπέδιο  στην  Κένυα  και στο  Κιργιστάν . Ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «δώρο από τον Θεό» επειδή του επέτρεψε να καταστείλει τους Γκιουλενιστές (και άλλους) αντιπάλους, ο Φιντάν ανάμεσα σε μια μικρή χούφτα Τούρκων αξιωματούχων που γνωρίζουν την αληθινή ιστορία για το πραξικόπημα και το ρόλο του κράτους σε αυτό.

Αντί να ανοίξει το κόκκινο χαλί για τον Φιντάν ή να ενισχύσει τις φιλοδοξίες του να διαδεχθεί τον Ερντογάν, ένα άλλο… καρφί θα υπερασπιζόταν καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, την περιφερειακή ασφάλεια και την ελευθερία και την ικανότητα της Τουρκίας να ευδοκιμήσει. Αν κάποια φιγούρα άξιζε τον χαρακτηρισμό του Παγκόσμιου νόμου Magnitsky για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ο Φιντάν. Ο χαρακτηρισμός του για διαφθορά και επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σήμαινε στους Τούρκους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος για την ελευθερία παρά εταίρος ενός ανθρώπου του οποίου η φιλοδοξία είναι η υποταγή τους για άλλες δύο δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: 1945

[ad_2]

Source link

Related posts

Ο ισλαμιστής γιος του μέντορά του, Ερμπακάν, “πλήγωσε” τον Ερντογάν

Σταύρος Λυγερός: Η Τουρκία δεμν έχει κάνει πίσω πουθενά! Για ποια ήρεμα νερά μιλάμε;

Ερντογάν: Η εκλογή Ιμάμογλου ήταν ένα λάθος

Αφήστε ένα σχόλιο