AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Tips

Μήπως δικαιούσαι κάποιο επίδομα και δεν το ξέρεις;

[ad_1]

Οι καιροί είναι οικονομικά δύσκολοι και διόλου ανθηροί θα σου πουν τα περισσότερα αφεντικά όταν ανοίξεις κουβέντα για αύξηση αφού η ακρίβεια βομβαρδίζει από παντού το μηνιάτικό σου. Για αυτόν δεν είναι λίγες οι φορές που αναφωνείς «να ‘χαμε τώρα κανένα επιδοματάκι, να την βγάζαμε κάπως καλύτερα»; Εμείς έχουμε πάντα τα αυτιά μας ανοιχτά και θέλοντας να προσφέρουμε τον δικό μας οβολό στο εισόδημα του νοικοκυριού σου κάναμε μια διαδικτυακή έρευνα για να βρούμε όλα εκείνα τα επιδόματα που τυχόν δικαιούσαι –τώρα που τελείωσε το market pass τελείωσε- και μάλλον δεν ήξερες.

Eπίδομα Θέρμανσης για ρεύμα

Το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια απευθυνόταν σε όσους κατανάλωναν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη). Φέτος θα δοθεί για πρώτη φορά κι επίδομα για θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί για τις καταναλώσεις από 1-1-2024 (μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος) έως 31-3-2024 με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται επίσης στην πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ ενώ η επιδότηση θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι ωφελούμενοι εκτιμώνται σε 1,2 εκατ. και το ύψος της επιδότησης κλιμακώνεται από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο, με βάση και πάλι το σύστημα υπολογισμού των θερμικών αναγκών που εφαρμόζεται στην επιδότηση του πετρελαίου. Δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα των αιτήσεων για το ρεύμα, ωστόσο περισσότερες πληροφορίες για τα επιδοματικά κριτήρια θα βρεις εδώ.

Voucher εργαζομένων κι ανέργων στον τουρισμό 2500€

Αν εργάζεσαι ή εργαζόσουν στον τομέα του τουρισμού, τότε θα βρεις παραπάνω από ενδιαφέρον το επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης που προκηρύχθηκε. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν 5€ ανά ώρα κατάρτισης για 2 προγράμματα 250 ωρών κατάρτισης το καθένα, με αποτέλεσμα να δουν 2500€ στους λογαριασμούς τους.

Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού που θα ανοίξει σύντομα θα αφορά 18.000 ωφελούμενους ανέργους και εργαζόμενους στον Τουρισμό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιταγή Αγοράς Βιβλίων

Πώς θα σου φαινόταν μια επιταγή για να αγοράσεις βιβλιαράκια; Καθόλου άσχημη αν μας ρωτάς.

Σκοπός της «Επιταγής Αγοράς Βιβλίων», είναι η ανταλλαγή της αποκλειστικά για την αγορά βιβλίων κάθε είδους, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (βιβλία που χορηγούνται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και λοιπούς δημόσιους φορείς). “Η Επιταγή” δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για την αγορά σχολικών ή άλλων ειδών που τυχόν πωλούνται στα καταστήματα των παρόχων και έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο μέλος αυτού, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού.

Ο πολίτης μετά τη δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που ορίζεται κάθε φορά από την εκδοθείσα δημόσια πρόσκληση, με την οποία διευκρινίζονται οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Φέτος η Επιταγή Αγοράς Βιβλίων αυξήθηκε στα 25€ ανά δικαιούχο και ωφελούμενο με αποτέλεσμα μια τετραμελής οικογένεια να λάβει επιταγή για βιβλία συνολικής αξίας 100€.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιταγή θεάματος

Κανέναν δεν χάλασε ποτέ μια δωρεάν θεατρική παράσταση, για αυτό άσε μας να σου συστήσουμε την επιταγή θεάματος.

Με την επιταγή οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της επιλογής τους από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, χωρίς να καταβάλουν κανένα επιπλέον ποσό. Η αξία των επιταγών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο στα 15€ για τις κεντρικές σκηνές και στα 12€ για τις παιδικές σκηνές. Περισσότερες πληροφορίες για κριτήρια απόκτησής τους εδώ.

Youth pass

Αν βρίσκεσαι είσαι 18 έως 20 ετών, τότε μάλλον γνωρίζεις για το market pass. Αν όχι καλό θα ήταν να ανοίξεις τα ματάκια σου και να διαβάσεις.

Το Youth Pass αποτελεί μέτρο ενθάρρυνσης και εισαγωγής των νέων στις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, ενίσχυσης του εγχώριου πολιτιστικού και τουριστικού κλάδου, καθώς και εξοικείωσης των νέων με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δικαιούχοι του Youth Pass ανά έτος είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου από την αίτησή τους ημερολογιακού έτους έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) ή το δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την ίδια ημερομηνία το εικοστό (20ό) έτος με το ποσό του επιδόματος να ανέρχεται στα 150€. Πληροφορίες εδώ.

Eπίδομα προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 1.055.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά είτε, εφόσον έχουν, δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ, θα λάβουν 150 ευρώ έκαστος.

Χωρίς αυξήσεις αλλά με επίδομα προσωπικής διαφοράς θα μείνουν περίπου 750.000 παλαιοί συνταξιούχοι. Το κέρδος τους θα είναι ότι θα απομειώσουν την προσωπική διαφορά με τον συμψηφισμό της αύξησης και θα βρεθούν πιο κοντά τα επόμενα χρόνια στον κύκλο των πραγματικών αυξήσεων. Και θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

Όχι μην γουρλώνεις τα μάτια. Υπάρχει σχετικό επίδομα που σε κατοχυρώνει οικονομικά, σε περίπτωση που ο εργοδότης σου αποδειχθεί αφερέγγυος.

Το επίδομα αφορά στην καταβολή σε εργαζόμενους ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι τριών μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα έξι μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον εκδοθεί απόφαση που κηρύσσει τον εργοδότη σε πτώχευση ή από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης, από τη νομοθεσία ιδιωτικής ασφάλισης, υπουργικής απόφασης περί ασφαλιστικής εκκαθάρισης ή από τη δημοσίευση της απόφασης, με την οποία τίθεται σε εκκαθάριση ο εργοδότης ή διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν δικαιολογείται η έναρξη διαδικασίας πτωχεύσεως. Περισσότερες πληροφορίες για δικαιολογητικά και κριτήρια εδώ. 

Επίδομα διαθεσιμότητας

Αν έχεις τεθεί σε διαθεσιμότητα από την δουλειά σου, υπάρχει ένα βοήθημα που μπορεί να σε καλύψει οικονομικά σε ένα βαθμό.

Το επίδομα αυτό σχετίζεται με την καταβολή, σε εργαζόμενους που ο εργοδότης θέτει σε διαθεσιμότητα, του 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κατά το χρονικό διάστημα που παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Πληροφορίες για δικαιολογητικά, κριτήρια και ποσό επιδόματος εδώ. 

Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας

Άλλο ένα επίδομα που μάλλον διαφεύγει της προσοχής σου και δεν θα έπρεπε είναι αυτό της επίσχεσης εργασίας.

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης –εκμετάλλευσης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας. Πληροφορίες για δικαιολογητικά, κριτήρια και ποσό επιδόματος εδώ. 


[ad_2]

Source link

Related posts

Ξεπάγωμα κρέατος με ασφάλεια: Πως να το κάνω;

Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Πρωινή ή απογευματινή προπόνηση; Τι είναι προτιμότερο αν θέλεις να χάσεις βάρος;

Αφήστε ένα σχόλιο