AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Υγεια

Μαγνητική διέγερση στον εγκέφαλο βελτίωσε την κίνηση και την ισορροπία σε άνδρα 12 χρόνια μετά το εγκεφαλικό

[ad_1]

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επαναλαμβανόμενη μαγνητική διέγερση στον εγκέφαλο ενός άνδρα που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από 12 χρόνια, βελτιώνοντας την ταχύτητα περπατήματος, την ισορροπία και τον συντονισμό του.

Η καινοτόμος θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα των οποίων η κίνηση έχει μειωθεί ακόμη και χρόνια μετά από ένα εγκεφαλικό.

Ένα εγκεφαλικό που βλάπτει την παρεγκεφαλίδα του εγκεφάλου, την περιοχή που ελέγχει την κίνηση, μπορεί να προκαλέσει αταξία, διαταραχή του συντονισμού και της ισορροπίας. Ενώ η παρεγκεφαλιδική αταξία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, συχνά χαρακτηρίζεται από ασταθές βάδισμα, απώλεια λεπτής μυϊκής κίνησης, μπερδεμένη ομιλία και δυσκολία στην κατάποση.

Η θεραπεία για την παρεγκεφαλιδική αταξία περιορίζεται στη φυσική και εργοθεραπεία και, εάν απαιτείται, σε λογοθεραπεία. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη περίπτωσης από ερευνητές στο UCLA Health περιγράφει μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για την πάθηση: επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση ή rTMS.

«Αυτή η περίπτωση αντιπροσωπεύει την πρώτη περίπτωση διμερούς παρεγκεφαλιδικού rTMS που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παρεγκεφαλιδικής αταξίας μετά από εγκεφαλικό», δήλωσε ο Evan Hy Einstein, επικεφαλής και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) είναι μια ασφαλής, μη επεμβατική θεραπεία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός πηνίου στο κεφάλι που δημιουργεί μαγνητικά πεδία που στοχεύουν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Στο rTMS, δίνονται επαναλαμβανόμενα μαγνητικά παλμούς για θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το rTMS έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί ή δεν μπορούν να ανεχθούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στην τρέχουσα μελέτη, ο ασθενής, ένας άνδρας 58 ετών που είχε αιφνίδιο εγκεφαλικό επεισόδιο 12 χρόνια πριν, παρουσίασε επίμονο αργό και ασταθές βάδισμα και δυσκολίες ισορροπίας και σταθερότητας παρά την εντατική αποκατάσταση. Δεν μπορούσε να σηκωθεί από το καθισμένο χωρίς βοήθεια και δεν μπορούσε να σκύψει για να πάρει ένα αντικείμενο από το πάτωμα. Χρησιμοποίησε κυλιόμενο περιπατητή για σταθερότητα και, πριν από τη θεραπεία rTMS, περπάτησε 10 μέτρα (32,8 πόδια) με ταχύτητα 0,57 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (m/s).

Στον άνδρα χορηγήθηκαν πέντε καθημερινές συνεδρίες rTMS, με στόχο την παρεγκεφαλίδα δεξιά και αριστερά. Ανέχτηκε τις συνεδρίες χωρίς να αναφέρει παρενέργειες. Μετά από πέντε ημέρες θεραπείας, η ταχύτητα βάδισης του άνδρα είχε βελτιωθεί στα 0,60 m/s. Μπόρεσε να σηκωθεί από καθιστή θέση χωρίς βοήθεια και μπορούσε εύκολα να λυγίσει για να σηκώσει ένα μολύβι από το πάτωμα. Ανέφερε βελτιωμένη ισορροπία και σταθερότητα ενώ εκτελούσε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως το ντους και το ξύρισμα, το οποίο έκανε χωρίς να χρησιμοποιεί στηρίγματα χεριών, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει πριν από τη θεραπεία.

«Περαιτέρω έρευνα δικαιολογείται για να εξακριβωθούν μακροπρόθεσμα κλινικά οφέλη και να διερευνηθούν οι υποκείμενοι νευρικοί μηχανισμοί αυτής της καινοτόμου θεραπείας, αλλά υπογραμμίζει τη δυνατότητα προσαρμοσμένων πρωτοκόλλων θεραπείας που λαμβάνουν υπόψη τη συγκεκριμένη αιτιολογία της αταξίας», είπε ο Αϊνστάιν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Cerebellum.

(photo: freepik)


[ad_2]

Source link

Related posts

Συζήτηση με την Παγώνη για τον…Τάιλερ: «Να έρθει στο δικό σας νοσοκομείο», vid

Επέκταση του dentist pass σε μεγαλύτερες ηλικίες ζητούν οι οδοντίατροι

Ποιες παρενέργειες έχουν τελικά τα εμβόλια του κορωνοϊού;

Αφήστε ένα σχόλιο