AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Eλληνοτουρκικα

Μεσανατολικό: Ο Φιντάν προτείνει «φόρμουλα» με εγγυήτριες δυνάμεις – Η Τουρκία αυτοπροτείνεται για εγγυήτρια δύναμη

[ad_1]

Φωτ. REUTERS/ Cagla Gurdogan

Ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση της Μέσης Ανατολής εξακολουθεί να διεκδικεί η Τουρκία

Οπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό δίκτυο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έθεσε στο τραπέζι πρόταση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σχέδιο με τρίτα κράτη –μεταξύ των οποίων και η Τουρκία– να δρουν ως εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται οι όροι μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αν και όταν αυτή επιτευχθεί.

Παράλληλα, ο Φιντάν επανέφερε την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών ως τη μοναδική που θα μπορούσε να φέρει ειρήνη στην περιοχή, ενώ υποστήριξε ότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων το ενδεχόμενο η Αγκυρα να αναπτύξει ειρηνευτικό σώμα στην περιοχή.Η Αγκυρα επιχειρεί να διατηρήσει ενεργό ρόλο στον διπλωματικό μαραθώνιο, εμπλεκόμενη μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν κρύβουν την υποστήριξή τους προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Καλώ όλες τις πλευρές να λογικευτούν, να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός και να συζητήσουν για μια διαρκή ειρήνη», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «οι προβοκατόρικες ενέργειες κάποιων, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, εμποδίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας και βαθαίνουν την κρίση».

Φωτογραφίζοντας εκείνους που, κατά την άποψή του, βαθαίνουν αυτή την κρίση, ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη της κριτικής του ενάντια στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν επέκρινε μάλιστα και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, όπως είχε κάνει μία ημέρα νωρίτερα και ο Ομέρ Τσελίκ, για όσα εκείνος δήλωσε «ως Εβραίος» από το έδαφος του Ισραήλ, το οποίο και επισκέφθηκε.

Πηγή: Καθημερινή

[ad_2]

Source link

Related posts

Σάββας Καλεντερίδης: Προσοχή στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Τουρκίας

Γιώργος Αϋφαντής: Κάνουμε ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί! Η εθελοδουλιά έχει και όρια

Σταύρος Καλεντερίδης: Αναθεωρείται ή καταργείται η Συνθήκη της Λωζάνης;

Αφήστε ένα σχόλιο