AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με αμειψισπορά και εντομοκτόνα εδάφους η καταπολέμηση του διαβρώτικα στον αραβόσιτο

[ad_1]

Το διαβρώτικα (Diabrotica virgifera) προκαλεί ζημιές που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε βλάβες τού ριζικού συστήματος από τις προνύμφες τού εντόμου που ζουν και αναπτύσσονται στο έδαφος, διατρεφόμενες μόνο με ρίζες αραβοσίτου.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό πλέον, η αμειψισπορά είναι το πιο ικανό μέτρο αντιμετώπισης τού διαβρώτικα στον αραβόσιτο. Δεν επιτρέπει την επιβίωση των προνυμφών του στο έδαφος. Για τον λόγο αυτόν η αμειψισπορά αγρών αραβοσίτου με άλλες καλλιέργειες είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης τού εντόμου. Όμως, στις περιπτώσεις αγρών που δεν εφαρμόστηκε αμειψισπορά για κάποιον λόγο και κατά την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε δραστηριότητα ενηλίκων, τότε η χρήση εντομοκτόνων εδάφους είναι αναγκαία, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική. Όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, η αποτελεσματικότητα των εντομοκτόνων εδάφους εξαρτάται από τον χρόνο που θα εφαρμοστούν. Ο στόχος τους είναι οι νεαρές προνύμφες που εκκολάπτονται στο έδαφος. Επομένως θα πρέπει να εφαρμόζονται σε χρόνο που να πλησιάζει στον χρόνο εκκόλαψής τους. Έτσι, αν η σπορά γίνει πρώιμα τότε συνιστάται χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων κατά το σκάλισμα (5-8 φύλλα). Αν η σπορά γίνει αργά προσεγγίζοντας στην περίοδο των εκκολάψεων, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά τη σπορά.

Από τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας, όπως και της Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών, οι εκκολάψεις των προνυμφών τού εντόμου στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας ξεκινούν περί τα μέσα Μαΐου. Δεν είναι προς το παρόν δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός τού χρόνου έναρξης εκκολάψεων. Η συλλογή δεδομένων από διαφορετικές περιοχές της Π.Ε. Δράμας (συλλήψεις ενηλίκων, θερμοκρασίες εδάφους-αέρος κλπ.) συνεχίζεται από τη Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας ώστε να αξιολογηθούν δημοσιευμένα μοντέλα πρόγνωσης της εμφάνισης τού εντόμου.

Δεν συνιστάται η χρήση εντομοκτόνων με ψεκασμό φυλλώματος (νεφελοψεκαστήρες). Από τα στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί κατά τα τελευταία επτά χρόνια στην Π.Ε. Δράμας (2017-2023), έχει φανεί ότι τα ενήλικα δεν προκαλούν σημαντική επίδραση στη γονιμοποίηση τρεφόμενα στους στύλους τού σπάδικα («μουστάκια»). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι επεμβάσεις με εντομοκτόνα κατά την άνθηση τού αραβοσίτου εναντίον ενηλίκων διαβρώτικα είναι μη αναγκαίες. Τα κριτήρια για την αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης έχουν καταγραφεί στο ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο της Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας και είναι αναρτημένο στον ιστοχώρο τού Τμήματος ΠΦΕ. Ο αραβόσιτος είναι καλλιέργεια χαμηλής ακαθάριστης προσόδου και οι εφαρμογές εντομοκτόνων είναι εξαιρετικά κοστοβόρες. Επιπλέον, από τους νεφελοψεκαστήρες μπορεί να προκληθεί όχληση σε κοντινές κατοικημένες περιοχές, να επιβαρυνθούν με ανεπίτρεπτα υπολείμματα άλλες καλλιέργειες, να ζημιωθούν εκτροφές μελισσιών στην περιοχή και να διαταραχθούν οι φυσικοί εχθροί.

Η αντιμετώπιση τού εντόμου θα πρέπει να γίνεται με εφαρμογή αμειψισποράς για την αποφυγή προσβολών τού ριζικού συστήματος και με την κατάλληλη χρήση εντομοκτόνων εδάφους, όταν απαιτείται.&nbsp

[ad_2]

Source link

Related posts

Μέσω ΚΑΠ η διασφάλιση της γονιμότητας εδαφών, σύγχρονες λύσεις θρέψης στο εδαφολογικό συνέδριο ΓΠΑ

Κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ οι αγρότες το βράδυ της Τρίτης

Νέες μίνι πιπεριές χωρίς σπόρους φέρνει στην αγορά η NatureSweet

Αφήστε ένα σχόλιο