AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με βάση τα 75,45 μόρια πρώτες εγκρίσεις Σχεδίων Βελτίωσης στη Μακεδονία

[ad_1]

Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.270 αιτημάτων, που υποβλήθηκαν στην τοπική Περιφέρεια, δικαιούχοι κρίθηκαν 424 παραγωγοί της περιοχής -ο σχετικός πίνακας αναμένεται να αναρτηθεί άμεσα στη Διαύγεια- με την οριστική λίστα, ωστόσο, να αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 2 Φεβρουαρίου, όταν και θα εκπνεύσει η περίοδος που χορηγήθηκε για την υποβολή ενστάσεων από τους απορριφθέντες.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό, στην παρούσα φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Agronews, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δέσμευσαν το 85% από τα περίπου 33 εκατ. ευρώ που είχε στη διάθεσή της η Κεντρική Μακεδονία από το πρόγραμμα, ενώ το υπόλοιπο 15% του ποσού θα αποδοθεί σε όσους οι ενστάσεις τους γίνουν αποδεκτές.

Οι εγκριτικές αποφάσεις από το υπουργείο αναμένεται να εκδοθούν στη διάρκεια του Ιανουαρίου, αλλά, όπως επισημάνθηκε στο Agronews για του 424 που βρίσκονται στη λίστα των εγκεκριμένων της ΠΚΜ, όλα έχουν κριθεί και τυπικά μπορούν -με ευθύνη πάντα του επενδυτή- να ξεκινήσουν άμεσα την υλοποίηση.

Από το ποιοτικό «κοσκίνισμα» των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει πως αυτή τη φορά έχει εκδηλωθεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο ζωικής παραγωγής. «Παρατηρούμε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από ενδιαφερόμενους για επενδύσεις στην κτηνοτροφία και αυτό έχει την εξήγησή του, καθώς πρόκειται για έναν αδικημένο τομέα, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια έχει γνωρίσει αποεπένδυση στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε πηγή στην περιφέρεια.

Γενικότερα σε αυτή την προκήρυξη η εικόνα είναι πιο ισορροπημένη και σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αρχικά στάθμισαν τη σημασία που έχει κάθε παραγωγικός κλάδος για την τοπική αγροτική οικονομία κι αναλόγως μοριοδοτήθηκε η κάθε δραστηριότητα στο συντελεστή βαρύτητας που διαμορφώθηκε.

«Στην προηγούμενη πρόσκληση τα σχέδια βελτίωσης ήταν μικρότερου προϋπολογισμού, των 50.000 – 70.000 ευρώ και αφορούσαν κυρίως σε επενδύσεις δενδροκαλλιεργητών, στους οποίους δόθηκε μια ευκαιρία ώστε να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και κυρίως να εξοπλιστούν με μηχανήματα που απαιτούν οι νέες τάσεις στην αγορά, η νομοθεσία και η συμμόρφωση με τα κοινοτικά πρότυπα», σημείωσε ο συνομιλητής μας, διευκρινίζοντας, όμως, πως «την ίδια ανάγκη, ωστόσο, έχουν και  άλλοι τομείς όπως για παράδειγμα η αμπελουργία ή η ζωική παραγωγή, ενώ σιγά – σιγά έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται και άλλοι κλάδοι, οι οποίοι φέρνουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και για αυτό προχωρήσαμε σε ανακατεύθυνση της μοριοδότησης, στο επίπεδο που μας επέτρεπε η θέση μας ως περιφέρεια», εξήγησε η πηγή μας.

Αναλυτικά οι πίνακες αποτελεσμάτων εδώ.

[ad_2]

Source link

Related posts

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι πληρωμές στους αγρότες

Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς το ντοκιμαντέρ «Το φωτογραφείο του μπαμπά μου»

Η μείωση ΑΠΕ φέρνει άνοδο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Αφήστε ένα σχόλιο