AITOLOAKARNANIANEWS.GR
Αγροτικα Νεα

Με εξαίρεση τα γαλακτοκομικά, πτωτικά ο δείκτης τιμών του FAO τον Οκτώβριο

[ad_1]

O δείκτης για τις τιμές των παγκόσμιων τροφίμων μειώθηκε τον Οκτώβριο, κατά 0,5% από τον Σεπτέμβριο, με μόνη εξαίρεση το δείκτη των γαλακτοκομικών προϊόντων που αυξήθηκε, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων της FAO, που παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκόσμιων συναλλασσόμενων τροφίμων, κυμάνθηκε στις 120,6 μονάδες τον Οκτώβριο, μείωση δηλαδή κατά 10,9% από την αντίστοιχη τιμή πριν έναν χρόνο. Η μέτρηση του Οκτωβρίου ήταν η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2021.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO ήταν κατά μέσο όρο 125,0 μονάδες, μειωμένος κατά 1,3 μονάδες από τον Σεπτέμβριο. «Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 1,9% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας γενικά τις υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν προμήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων», ανέφερε ο FAO.

Ο τομέας γαλακτοκομικών αντιστάθμισε την πτωτική τάση των τιμών με τον δείκτη FAO να αυξάνεται 2,4 μονάδες στις 111,3 μονάδες μετά από εννέα συνεχόμενες μειώσεις.

«Οι παγκόσμιες τιμές γάλακτος σε σκόνη αυξήθηκαν περισσότερο, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης εισαγωγών…ειδικά από τη Βορειοανατολική Ασία», ανέφερε ο FAO.

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO διατήρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος στα 2,819 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, αύξηση 0,9% από το προηγούμενο έτος.

«Για το 2024, οι φυτεύσεις χειμερινού σιταριού βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και η ανάπτυξη της έκτασης αναμένεται να είναι περιορισμένη, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές των καλλιεργειών φέτος», ανέφερε ο FAO.

Η έκθεση ανέφερε ότι στην Ουκρανία τα συνεχιζόμενα αποτελέσματα του πολέμου με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης στα χωράφια και των χαμηλών τιμών στην πύλη του αγροκτήματος, μαζί με λιγότερο από ιδανικές καιρικές συνθήκες, φαίνονται να οδηγούν σε μείωση της έκτασης σίτου. Ο FAO είπε επίσης ότι η σπορά των χονδροειδών σιτηρών του 2024 βρισκόταν σε εξέλιξη στο νότιο ημισφαίριο. «Στη Βραζιλία, οι πρώιμες ενδείξεις δείχνουν μια υποχώρηση στις φυτεύσεις αραβοσίτου περίπου 5%, καθώς οι αναλογίες κόστους-τιμής ευνοούν τη σόγια», ανέφερε η έκθεση.

Αναλυτικά τα στοιχεία του FAO

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 1,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 2,0% λόγω της γενικά παθητικής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές, ενώ οι τιμές σίτου μειώθηκαν κατά 1,9%, επηρεασμένες από τις ισχυρές προμήθειες από τις ‘Ηνωμένες Πολιτείες και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγών. Αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν ελαφρώς, με επικεφαλής τον καλαμπόκι λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων στην Αργεντινή.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 0,7% από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι χαμηλές τιμές του φοινικέλαιού σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω εποχιακής υψηλής παραγωγής και της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές αντισταθμίστηκαν από υψηλότερες τιμές για τα λάδια σόγιας, ηλίου και ελαιοκράμβης. Οι τιμές του λαδιού σόγιας αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης από τον τομέα των βιοντίζελ.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 2,2%, αλλά παρέμεινε 46,6% υψηλότερος από το επίπεδο πριν έναν χρόνο. Η μείωση του Οκτωβρίου οφείλεται κυρίως στον ισχυρό ρυθμό παραγωγής στη Βραζιλία, αν και οι ανησυχίες για μια πιο περιορισμένη προοπτική παγκόσμιας προσφοράς τον επόμενο χρόνο περιορίστηκαν.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,6%, καθώς η ανενεργή ζήτηση για εισαγωγές, ιδίως από την Ανατολική Ασία, οδήγησε σε πτώση των διεθνών τιμών του χοιρινού κρέατος, ξεπερνώντας τις μικρές αυξήσεις στις τιμές των πουλερικών, του βόειου και του αρνίσιου κρέατος.

Σε αντίθετη τάση, ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO αυξήθηκε κατά 2,2% τον Οκτώβριο, τερματίζοντας το εννιάμηνο πτώσης. Οι τιμές γάλακτος σε σκόνη σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν περισσότερο λόγω της αυξημένης ζήτησης για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προμήθειες, καθώς και λόγω μερικής αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών El Niño στην επερχόμενη παραγωγή γάλακτος στην Ωκεανία.

Μεγάλα αποθέματα δημητριακών στον κόσμο

Στην Έκθεση για την Προσφορά και Ζήτηση Δημητριακών, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διατήρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 στα 2.819 εκατομμύρια τόνους, τιμή ρεκόρ.

Κάποιες προσαρμογές έγιναν στα στοιχεία ανά χώρα, με την αυξημένη παραγωγή χοίρων στην Κίνα και τη Δυτική Αφρική και χαμηλότερες προβλέψεις για τις ‘Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Οι προβλέψεις για την παραγωγή σίτου αυξήθηκαν για το Ιράκ και τις ‘Ηνωμένες Πολιτείες και μειώθηκαν για την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και το Καζακστάν. Αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς η παραγωγή ρυζιού σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023/24 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Οι νέες αναθεωρήσεις περιλαμβάνουν αναβάθμιση της παραγωγής της Ινδίας, η οποία αντισταθμίζει πλήρως διάφορες άλλες αναθεωρήσεις, κυρίως μια περαιτέρω μείωση των προοπτικών παραγωγής της Ινδονησίας.

Η παγκόσμια εκμετάλλευση δημητριακών το 2023/24 αναμένεται να φτάσει τα 2.810 εκατομμύρια τόνους, ενώ η εκμετάλλευση του ρυζιού αναμένεται να παραμείνει στο επίπεδο της προηγούμενης σεζόν.

Τα παγκόσμια αποθεμάτων δημητριακών για το 2023/24 αναμένονται στο 30,7%, “μια άνετη κατάσταση προσφοράς από ιστορική άποψη” και ελαφρώς πάνω από το περσινό επίπεδο του 30,5%, σύμφωνα με το FAO.

Ο παγκόσμιος εμπορικός όγκος στα δημητριακά για το 2023/24 εκτιμάται στα 469 εκατομμύρια τόνους, με συρρίκνωση 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι συγκρούσεις και τα αδύναμα νομίσματα επιδεινώνουν την πείνα σε ευάλωτες χώρες

Οι διαρκείς και επιδεινωμένες συγκρούσεις πυροδοτούν την ανασφάλεια τροφοδοσίας, και οι μετριοπαθείς διεθνείς τιμές των τροφίμων αντιμετωπίζονται από αδύναμα νομίσματα σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος. Συνολικά, 46 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 33 στην Αφρική, αναγνωρίζονται ως χώρες που χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τρόφιμα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση Crop Prospects and Food Situation, ένα τριμηνιαίο έγγραφο που εκδίδει το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών και Πρόγνωσης της FAO (GIEWS).

Περισσότερο από το ήμισυ των κατοίκων της Γάζας υπολογίζεται ότι βρίσκονταν σε επίπεδα φτώχιας τροφίμων ήδη το 2022, και η επιδείνωση της σύγκρουσης εκεί θα αυξήσει τις ανάγκες σε βοήθεια ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και όταν η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει δύσκολη, δήλωσε ο FAO, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση μπορούν να επιδεινώσουν την έλλειψη τροφίμων στο Λίβανο.

Ενώ η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο μισός από αυτόν των 44 χωρών με χαμηλό εισόδημα που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή τροφίμων και τις τάσεις των τιμών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες χώρες. Παρέχει επίσης λεπτομερή αξιολόγηση των προοπτικών παραγωγής και εμπορίας δημητριακών σε περιφερειακό επίπεδο σε όλο τον κόσμο.

[ad_2]

Source link

Related posts

Στα 40 εκατ. η επένδυση JTI για το εργοστάσιο ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη

Τα έθιμα Χριστουγέννων στις χώρες της Ευρώπης

Αποζημιώσεις 26 εκατ. στα δέντρα, Ιανουάριο μέσω Πειραιώς για ζώα-στάβλους, άνοιξη δράση σε παρακάρλια

Αφήστε ένα σχόλιο